Μητσοτάκης – Γεννηματά διαφώνησαν για εκλογικό νόμο, συμφώνησαν για Χάγη
Συναίνεση ΝΔ- ΚΙΝΑΛ για τα εθνικά, όμως η Γεννηματά ξεκαθάρισε στο Μητσοτάκη ότι δε δέχεται εκλογικό νόμο με μπόνους μέχρι 50 έδρες. Δεν συζήτησαν για Πρόεδρο Δημοκρατίας.
- 10 Ιανουαρίου 2020 14:38
Στα εθνικά θέματα επικεντρώθηκαν κατά το 99% της συνάντησης τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, σε κλίμα συναίνεσης. Το υπόλοιπο 1% του χρόνου αφιερώθηκε στον εκλογικό νόμο, όπου όμως Μητσοτάκης- Γεννηματά συμφώνησαν ότι διαφωνούν.
Η κ. Γεννηματά σύμφωνα με πληροφορίες είπε στον πρωθυπουργό ότι το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να αποδεχθεί το κλιμακωτό μπόνους στο πρώτο κόμμα να φτάνει μέχρι τις 50 έδρες. Από την πλευρά του όμως και ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε περιθώρια να κατέβει. Επομένως σε αυτό το θέμα υπήρξε αδιέξοδο.
Πηγές του ΚΙΝΑΛ έλεγαν επίσης ότι δεν συζήτησαν καθόλου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πως φυσικά δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ θέμα “διπλού πακέτου” με τον εκλογικό νόμο. Ο κ.Μητσοτάκης δεν άνοιξε το θέμα, ούτε το έθεσε η κ. Γεννηματά, η οποία ήθελε να επικεντρωθεί στα εθνικά.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εξάλλου αρνείται να μπει σε ονοματολογία, επιμένοντας ότι το θέμα τίθεται στη βάση αρχών όχι προσώπων. Επιμένει βέβαια ότι ο επόμενος Πρόεδρος Δημοκρατίας πρέπει να προέρχεται από την κεντροαριστερά, σημειώνοντας ότι είναι πρακτική των τελευταίων ετών ο πρόεδρος να προέρχεται από άλλη παράταξη από αυτή που κυβερνά και πως αυτό είναι ακόμη πιο αναγκαίο για διαμόρφωση συναίνεσης ειδικά σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά.
Ως προς τα εθνικά θέματα όμως υπήρξε συναίνεση. Το πρώτο θέμα που τέθηκε αφορούσε στη Χάγη. Η κ.Γεννηματά είπε ότι πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως στη Χάγη η Ελλάδα θα πάει μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, και τίποτα άλλο. Αυτή είναι και η θέση του πρωθυπουργού, δηλαδή συμφώνησαν ως προς αυτό.
Δεύτερον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε την κ. Γεννηματά ότι ειπώθηκαν όσα έπρεπε να ειπωθούν κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Τρίτον, όσον αφορά στην ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης. Η κ. Γεννηματά έχει πει ότι χρειάζεται ενίσχυση αλλά όχι ράλι εξοπλισμών και έχει διαφωνήσει με το να διατεθεί αποκλειστικά στον αμυντικό τομέα ο όποιος δημοσιονομικός χώρος.
Το ΚΙΝΑΛ πάντως φέρεται θετικό στην απόκτηση των F35 καταρχήν, αλλά δε θα τοποθετηθεί εάν δεν δει τη συνολική πρόταση της κυβέρνησης.
Κατά τη συνάντηση έγινε επίσης συζήτηση για την ενίσχυση των συμμαχιών της χώρας στην ευρύτερη περιοχή και ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ για τις κινήσεις και τις επαφές του ως προς αυτό το στόχο.
Η κ. Γεννηματά πάντως θεωρούσε, όπως του είπε και στο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ότι έπρεπε να γίνει συμβούλιο αρχηγών για να διαμορφωθεί μια ενιαία θέση των κομμάτων.
Όμως σύμφωνα με πληροφορίες η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έμεινε ικανοποιημένη από την ενημέρωση, αλλά περιμένει να δει και στην πράξη τις εξελίξεις και πως θα προχωρήσει η κυβέρνηση.
Θετικό χαρακτήριζαν από κυβερνητικής πλευράς ότι υπήρξε συναίνεση στα εθνικά θέματα.