Λευκός Οίκος: Στις 11 Απριλίου η συνάντηση Τραμπ με τον πρόεδρο της Ν. Κορέας, Μουν Τζε-Ιν

Λευκός Οίκος: Στις 11 Απριλίου η συνάντηση Τραμπ με τον πρόεδρο της Ν. Κορέας, Μουν Τζε-Ιν
Λευκός Οίκος: Συνάντηση τη 11η Απριλίου μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Τραμπ και του ομολόγου της Ν. Κορέας, Μουν Τζε-Ιν AP

Συνάντηση μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και του ομολόγου της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, προγραμματίστηκε για την 11η Απριλίου στον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν θα συναντηθούν τη 11η Απριλίου στον Λευκό Οίκο, στην Ουάσινγκτον, μετέδωσε σήμερα το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο Yonhap, επικαλούμενο ανακοίνωση της προεδρίας της ασιατικής χώρας.

Τη συζήτηση των δύο ηγετών αναμένεται να μονοπωλήσει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, μετά τη δεύτερη σύνοδο κορυφής του Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, στα τέλη Φεβρουαρίου στο Βιετνάμ, που τερματίστηκε πρόωρα, χωρίς συμφωνία, συμπλήρωσε το Γιονάπ. Στη συνάντηση αυτή, οι δύο Πρόεδροι δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν ώστε να προχωρήσει η αποπυρηνικοποίηση και η ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων. Έκτοτε, εκφράζονται όλο και πιο έντονα φόβοι για το μέλλον αυτής της διαδικασίας.

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν, τάσσεται επί χρόνια υπέρ του διαλόγου με την Πιονγκγιάνγκ, που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, και υφίσταται πολλαπλές και βαριές οικονομικές κυρώσεις εξαιτίας των εξοπλιστικών της προγραμμάτων. Συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Οι δύο ηγέτες θα έχουν συνομιλίες σε βάθος την 11η Απριλίου (…) για να συντονίσουν τις θέσεις τους όσον αφορά την ειρήνευση στην κορεατική χερσόνησο μέσω της απόλυτης αποπυρηνικοποίησης», είπε ο Γιουν Ντο-χαν.

Την 22α Μαρτίου, η Πιονγκγιάνγκ απέσυρε απροειδοποίητα το προσωπικό της από τον διακορεατικό σύνδεσμο στην πόλη Κεσόνγκ, πριν αυτό επιστρέψει μερικές ημέρες αργότερα. Η Πιονγκγιάνγκ δεν εξήγησε τους λόγους της αποχώρησης ούτε της επιστροφής των απεσταλμένων της. Οι εξελίξεις ακολούθησαν μια ανάρτηση του Τραμπ στο Twitter κατά την οποία σκόπευε να άρει κάποιες από τις κυρώσεις που επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών της κυβέρνησής του, αλλά χωρίς να διευκρινίσει σε ποια μέτρα αναφερόταν συγκεκριμένα.

Μετά την αποτυχία της δεύτερης συνόδου κορυφής, ο Μουν δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει «κάθε μέσο» που διαθέτει για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την επίτευξη πλήρους συμφωνίας για την καταστροφή του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας και τον τερματισμό των εξοπλιστικών της προγραμμάτων, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.

Ορισμένοι, κυρίως στις ΗΠΑ, θεωρούν πως οι εξελίξεις δείχνουν πως η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει στην πραγματικότητα την πρόθεση να εγκαταλείψει το οπλοστάσιό της και εισηγούνται η Ουάσινγκτον να επανέλθει σε μια πολιτική περιορισμού και αποτροπής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα