Ινδιά: Πώς μια δωρεά κρυπτονομισμάτων 1,5 δισ. έγινε καπνός
Ο Βιτάλι Μπατερίν, προγραμματιστής του κρυπτονομίσματος Ethereum, χάρισε 1,5 δισ. για την ανακούφιση του ινδικού λαού από την πανδημία του κορονοϊού. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού αποδείχθηκε πως δεν υπήρχε πουθενά.
- 13 Μαΐου 2021 14:24
Η αξία των κρυπτονομισμάτων μεταβάλλεται διαρκώς. Αρκούσε ένα tweet του Έλον Μασκ που δήλωνε πως η Tesla Motors θα σταματούσε να υποστηρίζει πληρωμές μέσω bitcoin, για να προκληθεί μια ραγδαία πτώση στην αξία του bitcoin και όχι μόνο. Το ζήτημα των κρυπτό-δωρεών, όπως προκύπτει από την περίπτωση του Βιτάλι Μπατερίν, είναι μια ακόμα πιο περίπλοκη υπόθεση.
Ο κροίσος της τεχνολογίας των κρυπτονομισμάτων, την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωνε πως είχε πραγματοποιήσει δωρεά ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων σε κρυπτονομίσματα, προς μη κυβερνητικές οργανώσεις της Ινδίας, που ασχολούνται με την άμεση βοήθεια όσων πλήττονται από τον κορονοϊό.
Συγκεκριμένα, περίπου μισό δις δολάρια δόθηκαν μέσω του δικού του κρυπτονομίσματος (σχετικά σταθερής αξίας) Ether, ενώ το υπόλοιπό ποσό μέσω ενός νέου κρυπτονομίσματος που δημιούργησε πρόσφατα, του Shiba Inu. Το συγκεκριμένο νόμισμα, όπως και το Dogecoin, πήρε το όνομα του από γνωστό ιντερνετικό meme.
Όμως, αυτό που ακολούθησε την κατάθεση της δωρεάς θύμισε κωμωδία και τραγωδία ταυτόχρονα: Το Shiba Inu έχασε κάτι παραπάνω από το 35% της αξίας του και η τιμή του μέχρι και αυτή τη στιγμή παραμένει σε πτώση. Οι επενδυτές της αγοράς των κρυπτονομισμάτων δεν πείστηκαν πως το Shiba Inu αποτελεί ένα κρυπτό-συνάλλαγμα άξιο εμπιστοσύνης και περίμεναν πως ο Μπατερίν θα ρευστοποιούσε άμεσα.
Μέχρι στιγμής παραμένει “θολό” το πως οι ινδικές ΜΚΟ θα καταφέρουν να αξιοποιήσουν ό,τι αντιστοιχεί σε πραγματικό χρήμα από αυτή την δωρεά “με αστερίσκο” του Μπατερίν. Όλα αυτά, εφόσον συνεχίσει να έχει κάποια αξία το κρυπτονόμισμα που επινόησε με έμπνευση το αγαπημένο του ιντερνετικό σκυλάκι και αν δεν υπάρξει κάποια ξαφνική πτώση της τιμής του Ether.
Τελικά, το πόσο μεγάλη είναι η απόσταση ανάμεσα στην φιλανθρωπική δωρεά και στην φιλανθρωπική κρύπτο-δωρέα, αλλά και το κατά πόσο η δωρεάν παραχώρηση κρυπτό-νομισμάτων μπορεί εν τέλει να οριστεί ως φιλανθρωπία, αποτελούν ένα ζευγάρι γρίφων που αναζητούν δυνατούς λύτες.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις