Κι όμως, οι Ελληνες οδηγοί δεν έχουν πάντα τη χειρότερη συμπεριφορά

Κι όμως, οι Ελληνες οδηγοί δεν έχουν πάντα τη χειρότερη συμπεριφορά
Shutterstock

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 11ου Ευρωπαϊκού Βαρομέτρου για την υπεύθυνη οδήγηση, που δημοσιοποίησε το ίδρυμα Fondation VINCI AUTOROUTES, το 78% των Ελλήνων οδηγών που δεν τηρούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, ακολουθούν την ίδια τακτική και με τους υγειονομικούς κανόνες.

Μια ακόμα έρευνα, που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ipsos σε 12.400 άτομα από 11 ευρωπαϊκές χώρες (9-22 Μαρτίου), κατέγραψε αντιπροσωπευτικές συμπεριφορές των Ευρωπαίων στο τιμόνι.

Τα αποτελέσματα του 8ου Ευρωπαϊκού Bαρομέτρου Οδικής Ασφάλειας, που δημοσιοποίησε το ίδρυμα «Fondation VINCI Autoroutes», καταδεικνύουν ότι παρά την εντυπωσιακή εξέλιξη της τεχνολογίας, η εξέλιξη του οδηγού δεν είναι ανάλογη.

Η μεγάλη έρευνα, διευκολύνει την παρακολούθηση της εξέλιξης της επικίνδυνης οδήγησης, αλλά και αναδεικνύει τις ορθές πρακτικές για την αξιοποίηση των μηνυμάτων πρόληψης στις ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτή τη περίοδο της πανδημίας, η έρευνα εστιάζει επίσης και στη σχέση των οδηγών με τους κανόνες, τόσο απέναντι στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας όσο και στους υγειονομικούς ANTI-COVID κανόνες.

Τι μάθαμε λοιπόν, από αυτή την έρευνα. Ισως, το πιο σημαντικό, είναι ότι το 75% των Ευρωπαίων οδηγών (το 69% των Ελλήνων), παραδέχονται ότι δεν ακολουθούν κατά γράμμα τον ΚΟΚ και το 70% δεν τηρούν πάντα τους κανόνες υγιεινής (το 73% των Ελλήνων οδηγών).

Επίσης, το 45% των Ευρωπαίων (43% των Ελλήνων) που τηρούν τους κανόνες υγιεινής, το κάνουν πρωτίστως από ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο, σε αντίθεση με αυτούς που τηρούν τον ΚΟΚ, το ποσοστό των οποίων ανέρχεται μόνο σε 33% (το 39% των Ελλήνων).

Κι ακόμη, το 77% των Ευρωπαίων οδηγών (78% των Ελλήνων) που δεν τηρούν τον ΚΟΚ, ακολουθούν την ίδια τακτική και με τους κανόνες υγιεινής.

Παράλληλα, το 53% των Ευρωπαίων οδηγών τηλεφωνεί κατά την οδήγηση χρησιμοποιώντας το σύστημα Bluetooth (το 57% των Ελλήνων), αν και το σύστημα αυτό αποσπά την προσοχή όσο και τα υπόλοιπα μέσα συνομιλίας, το 43% ρυθμίζει το GPS οδηγώντας (το 45% των Ελλήνων) και το 11% υπέστη ή παραλίγο να υποστεί ατύχημα εξαιτίας της χρήσης τηλεφώνου στο τιμόνι (το 16% των Ελλήνων, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη).

Ως προς τη συμπεριφορά στο δρόμο, το 12% των Ευρωπαίων οδηγών (το 10% των Ελλήνων οδηγών) παραδέχεται ότι η συμπεριφορά του αλλάζει όταν οδηγεί, το 52% (το 65% των Ελλήνων) αναγνωρίζει ότι εξυβρίζει τους άλλους οδηγούς, ενώ το 84% (το 91% των Ελλήνων) έχει φοβηθεί την επιθετική συμπεριφορά άλλου οδηγού.

Σε ένα άλλο ερώτημα, το 40% των Ευρωπαίων οδηγών (το 59% των Ελλήνων) δεν ακολουθεί τη σύσταση για διάλειμμα στο ταξίδι, κάθε δύο ώρες, ενώ το 73% δηλώνει ότι το γνωρίζει (το 61% των Ελλήνων).

Επίσης, το 52% σταματάει κατά τη διάρκεια της διαδρομής για να κοιμηθεί (το 41% των Ελλήνων), και το 12% υπέστη, ή παραλίγο να υποστεί, ατύχημα εξαιτίας της υπνηλίας στο τιμόνι (το 16%, των Ελλήνων το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη).

Καταλήγοντας, ως προς την ασφάλεια του προσωπικού στον αυτοκινητόδρομο, το 51% των Ευρωπαίων οδηγών ξεχνά να επιβραδύνει όταν πλησιάζει σε εργοτάξιο ( το 42% των Ελλήνων οδηγών).

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά του τι δρόμο έχουμε ακόμα να διανύσουμε, ως προς την εκπαίδευση των οδηγών, όχι τόσο σε θέματα οδήγησης, αλλά συμπεριφοράς και τήρησης των κανόνων.

Μέχρι να συμβεί αυτό, ορισμένες συστάσεις είναι απαραίτητες: Κοιμηθείτε όλη τη νύχτα της παραμονής της αναχώρησης, αποφύγετε τη βραδινή αναχώρηση (μεταξύ 22:00 και 06:00), κάντε συχνές στάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, τουλάχιστον κάθε δύο ώρες, σταματήστε σε χώρο στάθμευσης μόλις εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια κούρασης και κοιμηθείτε για λίγο, μη διστάζετε να αλλάζετε τακτικά οδηγό, καταργήστε οτιδήποτε μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή κατά την οδήγηση: τηλεφωνικές συνομιλίες, SMS, GPS, βίντεο, εφαρμογές κινητών, τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας, μειώστε ταχύτητα καθώς πλησιάζετε σε εργοτάξιο ή σε ατύχημα, προβλέψτε τις προσπεράσεις σας και ακολουθήστε τον διάδρομο ασφαλείας όσο πλησιάζετε ένα σταματημένο όχημα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα