Επομένη ημέρα, ο μεγάλος φόβος των Γερμανών

Επομένη ημέρα, ο μεγάλος φόβος των Γερμανών
Καταναλωτές στο κέντρο του Έσσεν μετά το άνοιγμα των πρώτων καταστημάτων λιανικού εμπορίου AP Photo/Martin Meissner, File

Πώς βλέπουν την κατάσταση στην οικονομία οι αναλυτές των γερμανικών εφημερίδων αμέσως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επικείμενη επιστροφή στην κανονικότητα.

Οι σχολιαστές μεγάλων γερμανικών εφημερίδων προβληματίζονται και ανησυχούν για τις οικονομικές συνέπειες της νέας κρίσης στον παγκόσμιο ιστό που έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται πριν από την πλήρη επάνοδο στην προ του κορονοϊού εποχή.

Η “Sueddeutsche Zeitung” επικρίνει τις εκκλήσεις για κρατική ενίσχυση από επιχειρήσεις και μεγάλους ομίλους που ήκμαζαν μέχρι πρόσφατα και εξακολουθούν να πληρώνουν μερίσματα στους μετόχους τους. “Στη Γερμανία, εξαπλώνεται μια ανησυχητική νοοτροπία αυτοεξυπηρέτησης. Αναρωτιέται κανείς πού βρίσκονται άραγε οι αξιοσέβαστοι, υπεύθυνοι επιχειρηματίες που θέλουν να λύσουν τα προβλήματά τους μόνοι τους και οι οποίοι έχουν δημιουργήσει τα αποθεματικά για τις δύσκολες εποχές; Και πού είναι οι αρχές που έχει το κράτος, αφού σε τελική ανάλυση πρόκειται για χρήματα από φόρους; Κάθε ευρώ που δίνει ο δημόσιος τομέας στους επιχειρηματίες, προστατεύει τους ίδιους τους μετόχους ή τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεών τους από το να ζημιωθούν οι ίδιοι“, επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου.

“Αυτή τη φορά θα είναι πολύ πιο δύσκολο απ’ όσο μετά την οικονομική κρίση να ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας”, φοβάται η “Handelsblatt“. “Τους επόμενους μήνες θα βιώσουμε μια αύξηση της ανεργίας με όλες τις συνέπειές της, την οποία δεν ζήσαμε εκείνη την εποχή. Επιπλέον, η παγκόσμια οικονομία ήταν το 2009 ζωντανή. Σήμερα δεν είναι. Το προγραμματισμένο γερμανικό πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας θα δώσει βέβαια ώθηση, αλλά αυτό δεν αρκεί για να ξεκινήσει η οικονομία μιας εξαγωγικής χώρας όπως είναι η Γερμανία. Δεδομένου ότι δεν μπορούμε να επηρεάσουμε καθόλου την οικονομία των ΗΠΑ και της Κίνας, πρέπει να ενισχύσουμε τη ζώνη του ευρώ, τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο“, τονίζει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ.

Η “Frankfurter Allgemeine Zeitung” ανησυχεί κυρίως για τις τράπεζες “οι οποίες απειλούνται από μια επικίνδυνη καταιγίδα λόγω της αναπόφευκτης ύφεσης“. “Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Commerzbank, Μάρτιν Τσίλκε, υπό τον νέο του ρόλο ως προέδρου των τραπεζών, προειδοποίησε πρόσφατα για ένα κύμα καθυστέρησης εξυπηρέτησης δανείων. Όταν υπάρχει οικονομική ύφεση, οι εταιρείες – αλλά και οι ιδιώτες οφειλέτες λόγω ανεργίας – καθίστανται αφερέγγυες. Οι απαιτούμενες σε αυτήν την περίπτωση αποσβέσεις μπορεί γρήγορα να εξαντλήσουν τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών“, όπως συμπληρώνει.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα