Λιγότερα 800άρια, περισσότερα τα χρήματα για επιχειρήσεις μετά την καραντίνα
Από την οριζόντια επιδότηση της καραντίνας στη στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης, περνά το οικονομικό επιτελείο, προσαρμόζοντας το πακέτο στην σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.
- 27 Απριλίου 2020 06:06
Μετά την ολοκλήρωση της καταβολής στην τρίτη ομάδα εργαζομένων, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 5 και μέχρι και 20 άτομα, το μοτίβο με το επίδομα των 800 ευρώ αλλάζει.
Το επίδομα που μαζί με τις τελευταίες επεκτάσεις έχει καλύψει 3,1 -3,2 εκατομμύρια μισθωτούς, μη μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, θα συνεχίσει να δίνεται και τον Μάιο μόνο σε όσους θα συνεχίσουν να είναι σε αναστολή της συλλογικής τους σύμβασης.
Με δεδομένο ότι από τις αρχές του επόμενου μήνα θα αρχίσει η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, το βάρος θα πέσει στην στήριξη των αναγκών των επιχειρήσεων που θα ξεκινούν την λειτουργία τους μετά από περίπου 45 ημέρες.
Δεδομένο είναι ότι με το σταδιακό άνοιγμα π.χ. των εμπορικών καταστημάτων που αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την Τρίτη ένας αριθμός εργαζομένων θα επανέλθει στην εργασία.
Ο Υπουργός Οικονομικών είπε την, Κυριακή (26/4), ότι είναι σε γνώση του η διακοπή της αναστολής συμβάσεων εργασίας για περίπου 20.000 εργαζομένους πριν καλά -καλά ο υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα σταδιακής άρσης της καραντίνας.
Εφεξής θα επιδοτούνται με τα 800 ευρώ όσοι και για όσο διάστημα μείνουν εκτός εργασίας μετά τις 30 Απριλίου. Αν για παράδειγμα σε έναν εργαζόμενο γίνει ανάκληση της αναστολής της σύμβασης εργασίας από τις 15 Μαϊου, το ΥΠΟΙΚ θα έλθει να καλύψει τις αποδοχές και τα ένσημα για το πρώτο μισό του μήνα.
Η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί για καιρό για ένα αριθμό εργαζομένων που θα μείνουν σε διαθεσιμότητα λόγω των περιορισμών που θα υπάρχουν και μετά την άρση της καραντίνας. Για παράδειγμα στην εστίαση είναι πολύ αμφίβολο αν όσοι τέθηκαν σε αναστολή συλλογικής σύμβασης θα επανέλθουν ακόμη και αν ανοίξουν οι επιχειρήσεις που εργάζονται. Τούτο διότι οι αποστάσεις που θα είναι απαραίτητο να τηρούνται για τους πελάτες θα μειώσουν σημαντικά το τζίρο, τους πελάτες και άρα και το απαιτούμενο προσωπικό.
Σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις δεν είναι απίθανο να εξεταστεί το ενδεχόμενο της εκ περιτροπής εργασίας με τις μέρες αεργίας να καλύπτονται μισθολογικά και ασφαλιστικά με κρατική επιδότηση.
Στην κατεύθυνση αυτή, το οικονομικό επιτελείο περιμένει να εκδοθεί ο κανονισμός της πρωτοβουλίας SURE που αποφασίστηκε στο Eurogroup της 9ης Απριλίου και αναμένεται να ενεργοποιηθεί ως το 1η Ιουνίου. Από το πρόγραμμα αυτό η Ελλάδα αναμένει βοήθεια με την μορφή δανείου ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Μέχρι τότε την απασχόληση θα στηρίζει και το ΕΣΠΑ με ανακατεύθυνση πόρων αλλά και το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τον κορονοϊό από το οποίο η Ελλάδα δικαιούται 1,8 δισ. ευρώ μέρος του οποίου θα πάει και στην στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων και το υπόλοιπο θα διατεθεί για την στήριξη του ΕΣΥ.
Στήριξη των επιχειρήσεων
Σε ό,τι αφορά την στήριξη των επιχειρήσεων μέσα στην εβδομάδα ή το αργότερο στις αρχές της επομένης θα καταβληθεί η πρώτη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής στις 138.000 επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση μέχρι και τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας . Επανέλαβε επίσης ότι το μέτρο που θα διοχετεύσει σε πρώτη φάση 1 δις ευρώ θα επαναληφθεί και για τον Μάιο.
Επίσης, την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα για την κάλυψη των τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για ένα τρίμηνο με προϋπολογισμό των 1,2 δισ. ευρώ και έπεται και το πρόγραμμα εγγυοδοσίας (με κοινοτικούς πόρους) ύψους 2 δισ. ευρώ το οποίο με μόχλευσες από τις εμπορικές τράπεζες μπορεί να φτάσει τα 7 δισ. ευρώ για την χορήγηση δανείων προς τις επιχειρήσεις.
Το πρόγραμμα των εγγυοδοσίας από της ΕΤΕπ προς τις εμπορικές τράπεζες των κρατών ελών έχει ακόμη μέλλον καθώς θα διατεθούν εγγυήσεις συνολικού ύψους 200 χωρίς να υπολογιστεί η μόχλευση που θα υπάρξει. Από το πρόγραμμα αυτό η Ελλάδα αναμένει εγγυήσεις 3,5 – 54 δισ. ευρώ.
Επίσης, στο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων βρίσκεται και η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών επιχειρήσεων την οποία μετά την λήξη της θα διαδεχθεί για ρύθμιση που θα επεκτείνει τις υποχρεώσεις μέχρι και το 2021.