Ερντογάν: “Τα προβλήματα στο Αιγαίο πρέπει να επιλυθούν με διάλογο”
Διάλογο για τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα αγνοηθεί η ύπαρξη της Τουρκίας στην περιοχή ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
- 22 Σεπτεμβρίου 2021 08:41
Με διάλογο και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο ζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιλυθούν οι διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά τις δηλώσεις του στην 76η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους, προτάσσοντας τον διάλογο για τα προβλήματα στο Αιγαίο, τονίζοντας ωστόσο πως δεν θα πρέπει να αγνοηθεί η ύπαρξη της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή, καθώς “διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο”.
“Οι διαφορές που αφορούν τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης εύχομαι να επιλυθούν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Όμως, πρώτα είναι απαραίτητο να σταματήσει η νοοτροπία που αγνοεί την ύπαρξη της Τουρκίας στην περιοχή, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Για τον διάλογο και τη συνεργασία είναι και τώρα στο τραπέζι η πρότασή μας για τη διοργάνωση της Συνόδου της Ανατολικής Μεσογείου. Με τον ίδιο τρόπο πιστεύουμε πως τα προβλήματα στο Αιγαίο πρέπει να επιλυθούν με διμερή διάλογο”, δήλωσε ο Ερντογάν.
Από εκεί και πέρα, ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε την εξαγωγή εμβολίου κατά του κορονοίού, λέγοντας πως “σύντομα θα θέσουμε στη διάθεση όλης της ανθρωπότητας, μαζί με το Έθνος μας, το εγχώριο εμβόλιο μας, το TURKOVAC”, ενώ, αναφερόμενος στο Αφγανιστάν ευχήθηκε “να εδραιωθεί στη χώρα το συντομότερο δυνατό η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια και ο Αφγανικός λαός να βρει γαλήνη. Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το αδελφικό μας καθήκον απέναντι στον αφγανικό λαό κατά τις δύσκολες αυτές μέρες”.
Εν συνεχεία τόνισε πως “είναι αδύνατον να εγκαθιδρυθεί μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή όσο συνεχίζεται η καταδυνάστευση του παλαιστινιακού λαού. Γι’ αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε και αμέσως να τερματιστούν οι πολιτικές κατοχής, προσάρτησης και παράνομου εποικισμού. Θα συνεχίσουμε να αντιτασσόμαστε στην παραβίαση του διεθνούς καθεστώτος της Ιερουσαλήμ που βασίζεται στην απόφαση των Ηνωμένων Εθνών του 1947, και ενάντια στις παραβιάσεις της ιερότητας του Χαράμ αλ-Σαρίφ και των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. Η ειρηνευτική διαδικασία και το όραμα της λύσης των δύο κρατών πρέπει να αναβιώσουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση”.
Τέλος, είπε πως, στο πλαίσιο της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας, “πιστεύουμε ότι πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες σχετικά με την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Mουσουλμάνων Ουιγούρων Τούρκων”, τονίζοντας παράλληλα πως “αποδίδουμε σημασία στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας, την προσάρτηση της οποίας δεν αναγνωρίζουμε”
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις