Σενάρια εκλογών μετά την επίσκεψη στις ΗΠΑ; Κακό σημάδι

Σενάρια εκλογών μετά την επίσκεψη στις ΗΠΑ; Κακό σημάδι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Nicholas Kamm/AFP

Δεν μπορεί παρα να αναρωτηθεί κανείς μήπως αναλήφθηκαν δύσκολες δεσμεύσεις.

Σενάρια για εκλογές το Φθινόπωρο. Είναι από τις φορές που εύχεσαι ο νυν πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης να είναι φερέγγυος, ασχέτως του τι γνώμη έχεις για την πολιτική του. Εύχεσαι επίσης να κάνουν λάθος όσοι του καταλογίζουν μικροπολιτική οπτική των πραγμάτων και όσοι πιστεύουν ότι οι αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου δεν «πατάνε» σε αρχές αλλά άγονται – φέρονται από την συγκυρία.

Με λίγα λόγια θέλεις ο πρωθυπουργός να …κρατήσει τον λόγο του και να κάνει τις εκλογές «στο τέλος της ερχόμενης Άνοιξης», όπως δήλωσε στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη. Κοντά στην λήξη δηλαδή της συνταγματικής προθεσμίας και της 4ετίας που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019.

Γιατί όλα αυτά; Επειδή είναι άκρως ανησυχητικό τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών να «εμφανίζονται» αμέσως μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε μία περίοδο που μόλις ανανεώσαμε την συμφωνία για την λειτουργία των αμερικανικών βάσεων, συμπεριλαμβανομένης της Αλεξανδρούπολης. Επίσης σε ένα χρονικό σημείο που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και η αντιπαράθεση Βορειοατλαντικού Συμφώνου και Ρωσίας βρίσκεται στο απόγειο της με σημάδια κλιμάκωσης, Επίσης η Τουρκία φαίνεται να παίζει κομβικό (όσο και …ταλαντευόμενο) ρόλο στις εξελίξεις.

Μέχρι τώρα εύκολα υποθέταμε τους λόγους που η κυβέρνηση θα μπορούσε να προστρέξει στην λύση της πρόωρης κάλπης: Λογαριασμοί του ρεύματος στα ύψη με ποσά μεγαλύτερα των μισθών η των συντάξεων. Οικονομική ασφυξία στους μικροεπαγγελματίες μετά από 2 χρόνια πανδημίας και ένα επερχόμενο Φθινόπωρο που ο Covid 19 θα είναι πάλι εδώ. Σωρευμένη αγανάκτηση του προοδευτικού κόσμου από σειρά κυβερνητικών επιλογών με αιχμή τα νομοθετήματα του Κωστή Χατζηδάκη και της Νίκης Κεραμεώς για την εργασία και την Παιδεία αντίστοιχα.

Σε αυτά ας συνυπολογίσουμε και τα σαφή σημάδια ανόδου της αντιπολίτευσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αποκτά μεγαλύτερη δυναμική μετά το Συνέδριο του και τις εκλογές της 15ης Μάη. Το Κίνημα Αλλαγής διατηρεί μια καλή πορεία και κυρίως «παίρνει» από τα δεξιά του. Ας μην υποτιμάμε επίσης το ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες η ΔΑΠ χάνει τη πρωτιά στις φοιτητικές εκλογές με την Πανσπουδαστική (ΚΚΕ) να έρχεται πρώτη και τα ΕΑΑΚ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) να ενισχύονται. Τα πανεπιστήμια πάντα ήταν ασφαλής δείκτης των πολιτικών εξελίξεων.

Το ερώτημα είναι μήπως όλα τα παραπάνω επιβαρύνονται πλέον από έναν πρόσθετο λόγο. Τέτοιον που να σχετίζεται με δύσκολες δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση στο πλαίσιο των συμμαχικών της υποχρεώσεων. Αυτές άλλωστε – εφόσον υπάρχουν- δεν πρόκειται να περιλαμβάνονται στην κοινοβουλευτική συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών που είχε δεσμευθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα γίνει αμέσως μετά την επιστροφή του. Υπάρχουν μάλιστα σημάδια ότι ο πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο όσο σύντομα έλεγαν οι διαρροές του Μαξίμου. Γεγονός που επίσης γεννά ερωτηματικά.

Πάντως για όσους δεν πιστεύουν ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές, υπάρχουν ισχυρά αντεπιχειρήματα στην φημολογία. Κυριότερο αυτό που «λέει» πως αν η κυβέρνηση αποφασίσει πρόωρες εκλογές πρέπει να «δεσμεύσει» ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω της ισχυρής πιθανότητας να απαιτηθούν απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις μια και η επόμενη είναι η κάλπη της απλής αναλογικής. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει προσδιορίσει στους 2,5 μήνες. Οι ημερομηνίες που έχουν διαρρεύσει, 25 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου δεν φαίνεται να προσφέρονται μια διευρυμένη προεκλογική περίοδο με διερευνητικές εντολές και όποιες άλλες εκπλήξεις μπορεί να μας επιφυλάσσει το πολιτικό σύστημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα