Ψωμί χωρίς αλεύρι
Είναι το ψωμί που ονειρεύεται οποίος έχει πρόβλημα με τη γλουτένη ή θέλει να περιορίσει τους υδατάνθρακες στη διατροφή του.
- 26 Οκτωβρίου 2018 08:15
Είναι το ψωμί που ονειρεύεται οποίος έχει πρόβλημα με τη γλουτένη ή θέλει να περιορίσει τους υδατάνθρακες στη διατροφή του. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες και δεν περιέχει καθόλου αλεύρι παρά μόνο σπόρους, ξηρούς καρπούς και βρώμη.
Το είχα δοκιμάσει στο καφέ του γυμναστηρίου μου, αλλά αργότερα, εντελώς τυχαία, έπεσα πάνω του ψάχνοντας κάτι στο internet. Στο πολύ ωραίο site My new roots, κάτω από τον απολύτως πιασάρικο τίτλο «το ψωμί που άλλαξε τη ζωή μου» βρήκα τη συνταγή. Κι αποφάσισα να την δοκιμάσω, προσαρμόζοντας την στα δικά μου γούστα.
Τα περισσότερα υλικά τα γνωρίζουμε ως υπερτροφές και βρίσκονται εύκολα, κυρίως σε καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής αλλά και σε αρκετά μεγάλα σουπερμάρκετ.
Το πιο ιδιαίτερο πάντως είναι το ψύλλιο – αναζητήστε το σε σκόνη στα φαρμακεία στα συμπληρώματα διατροφής- αλλά μην το παραλείψετε, είναι αυτό που καθώς θα βραχεί θα «κολλήσει» όλα τα υλικά μεταξύ τους.
Ψωμί μόνο με σπόρους
1 φλιτζάνι ηλιόσπορους
1/2 φλιτζάνι λιναρόσπορο
1/2 φλιτζάνι καρύδια (ή όποιον άλλο ξηρό καρπό σας αρέσει)
1 1/2 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης ή πίτουρο βρώμης
2 κουταλιές σπόροι τσία
3 κουταλιές ψύλλιο σκόνη
Αλάτι
1κουταλιά μέλι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
400 ml νερό
Ντύνετε μια μακρόστενη φόρμα ψωμιού με αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα μπολ ανακατέψετε όλα τα στεγνά υλικά. Σε ένα άλλο δοχείο ανακατέψετε καλά το νερό με το λάδι και το μέλι και ρίξτε στο μπολ με τα στεγνά υλικά. Ανακατέψετε καλά μέχρι όλα να ενωθούν.
Αδειάζετε αυτή τη ζύμη στη φόρμα που έχετε ετοιμάσει και με ένα κουτάλι στρώνετε την επιφάνεια.
Αφήνετε στην άκρη τη φόρμα ένα δίωρο τουλάχιστον, ή όλη τη νύχτα. Το πρωί, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°. Βάζετε τη φόρμα στη μεσαία σχάρα και ψήνετε για 20 λεπτά. Βγάζετε το ψωμί από τη φόρμα, το ακουμπάτε ανάποδα στη σχάρα του φούρνου και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 40 λεπτά περίπου.
Όπως με όλα τα ψωμιά, όταν είναι έτοιμο θα πρέπει να ακούτε έναν κούφιο θόρυβο όταν το χτυπάτε.
Το αφήνετε να κρυώσει τελείως πριν το κόψετε.