Κοινή ανακοίνωση Τραμπ – Πούτιν για την προαγωγή της συνεργασίας των χωρών τους
Η σπάνια αυτή κοινή ανακοίνωση ήρθε με αφορμή τα 75 χρόνια από τη συνάντηση των Συμμάχων στον ποταμό Έλβα.
- 25 Απριλίου 2020 23:29
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν εξέδωσαν μια σπάνια κοινή ανακοίνωση το Σάββατο (25/04), με την ευκαιρία της ιστορικής συνάντησης των αμερικανικών και των σοβιετικών στρατευμάτων, πριν από 75 χρόνια, στον ποταμό Έλβα, παρουσιάζοντας την προσπάθεια που κατέβαλαν τότε για να νικήσουν τη ναζιστική Γερμανία ως παράδειγμα για το πώς μπορούν να συνεργαστούν οι χώρες τους.
Η ανακοίνωση αυτή των δύο ηγετών έρχεται σε μια περίοδο έντασης στις σχέσεις τους, με αφορμή σειρά θεμάτων, από τις παρεμβάσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη Συρία, μέχρι τις κατηγορίες σε βάρος της Μόσχας ότι διασπείρει ψευδείς ειδήσεις για τον νέο κορονοϊό και παρεμβαίνει στις εκλογές στις ΗΠΑ.
Η εφημερίδα Wall Street Journal γράφει ότι η απόφαση έκδοσης αυτής της κοινής ανακοίνωσης πυροδότησε μια διαμάχη εντός της κυβέρνησης Τραμπ, καθώς ορισμένοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι μπορεί να υπονομεύσει τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον προς τη Μόσχα.
Το Σάββατο είναι η επέτειος των 75 ετών από την ημέρα που οι Σοβιετικοί στρατιώτες, προελαύνοντας από τα ανατολικά, συναντήθηκαν με τους Αμερικανούς σε μια γέφυρα του ποταμού Έλβα, στη Γερμανία. «Το γεγονός αυτό προανήγγειλε την αποφασιστική ήττα του ναζιστικού καθεστώτος» αναφέρει η ανακοίνωση. «Το Πνεύμα του Έλβα είναι ένα παράδειγμα του πώς οι χώρες μας μπορούν να παραμερίσουν τις διαφορές τους, να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και να συνεργαστούν στην επιδίωξη ενός μεγαλύτερου σκοπού».
Η τελευταία κοινή ανακοίνωση με αφορμή την επέτειο αυτή είχε εκδοθεί το 2010, όταν η κυβέρνηση του τότε προέδρου Μπαράκ Ομπάμα επιδίωκε να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία.
Ο Τραμπ ήλπιζε ότι θα ταξίδευε στη Μόσχα για την επέτειο αυτή. Έχει εκφραστεί επαινετικά για τον Πούτιν και δήλωσε ότι πιστεύει τον Ρώσο ηγέτη όταν διαβεβαιώνει ότι η χώρα του δεν αναμίχθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2016. Την ίδια στιγμή ωστόσο, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, βουλευτές και γερουσιαστές, επικρίνουν δριμύτατα τη Ρωσία και οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται το χειρότερο σημείο τους μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.
Την Τρίτη, η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, εξέδωσε μια διακομματική έκθεση η οποία συμφωνεί με τα συμπεράσματα στα οποία είχαν καταλήξει το 2017 οι υπηρεσίες πληροφοριών, ότι δηλαδή η Ρωσία βρισκόταν πίσω από μια εκστρατεία παραπληροφόρησης και τις κυβερνοεπιθέσεις στις ΗΠΑ που είχαν ως στόχο να πλήξουν τη Χίλαρι Κλίντον, την αντίπαλο του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών προειδοποιούν επίσης ότι η Μόσχα αναμιγνύεται και στη φετινή προεκλογική εκστρατεία, κάτι που η Ρωσία διαψεύδει.