Εμβόλιο Κορονοϊού: Οι 8 λόγοι που καθιστούν αναγκαία την τρίτη δόση

Εμβόλιο Κορονοϊού: Οι 8 λόγοι που καθιστούν αναγκαία την τρίτη δόση
Εμβολιασμός ηλικιωμένου άνδρα. AP

Η μείωση των αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό, η μετάλλαξη Δέλτα και η απειλή κορύφωσης του τέταρτου κύματος τους επόμενους μήνες, αποτελούν τα βασικά κριτήρια για αύξηση των δόσεων του εμβολιαστικού σχήματος.

Σε 10 ημέρες ξεκινά η χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού, μετά και τη σχετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, η οποία θα αφορά πολίτες άνω των 60 ετών, άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και υεγιονομικό προσωπικό.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών χθες, ομότιμος καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε του λόγους που θεωρείται σημαντική η χορήγηση της τρίτης ή αναμνηστική δόσης στις συγκεκριμένες κατηγορίες όπως και στους ανοσοκατεσταλμένους.

1. Φάνηκε ότι τα αντισώματα, ως δείκτης της ανοσιακής απάντησης, μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, κυρίως μετά από πέντε – έξι μήνες από τον βασικό εμβολιασμό και η μείωση των αντισωμάτων, σε συνδυασμό και με την εμφάνιση των μεταλλάξεων του ιού, αποτέλεσε έναν κίνδυνο για τα άτομα τα οποία δεν είχαν επαρκή προστασία λόγω μειωμένης αποτελεσματικότητας των εμβολίων.

2. Το σκεπτικό όλων με αυτά τα δεδομένα, στράφηκε στην επιλογή των ομάδων του πληθυσμού, οι οποίες θα είχαν μεγαλύτερη ανάγκη συγκριτικά με άλλες για την ενίσχυσή τους με μία τρίτη δόση εμβολίου. Η πρώτη ομάδα, όπως έχουμε αναφέρει, είναι τα άτομα τα οποία δεν απάντησαν στην πρωτογενή εμβολιασμό. Δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα, όπως είναι τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και οι μεταμοσχευμένοι. Η χορήγηση σε αυτά τα άτομα της τρίτης δόσης έχει το χαρακτήρα μίας συμπληρωματικής δόσης, βασικής δηλαδή.

Μία δεύτερη κατηγορία είναι τα άτομα, τα οποία έχουν παράγοντες όπως η ηλικία ή άλλες καταστάσεις, και έχουν μειωμένα αντισώματα.

Και μία τρίτη κατηγορία είναι αυτών των ατόμων που εκτίθενται, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, περισσότερο στον ιό.

3. Ο αυξημένος κίνδυνος για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, αποτυπώνεται και με επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία μας δίνει και ο ΕΟΔΥ και με οροεπιδημιολογικές ανοσολογικές μελέτες. Η ποσοστιαία ηλικιακή κατανομή των ασθενών ηλικίας 60 έως 79 ετών σε ειδικές κλίνες ΜΕΘ την 37η εβδομάδα άγγιζε τα 59,02%, ενώ αντιστοίχως οι θάνατοι σε αυτή πάλι την ομάδα των 60-79, είναι στο 48%. Επομένως βλέπουμε μια σημαντική επιβάρυνση από την λοίμωξη, από την Covid σε αυτή την ηλικία.

4. Ως προς τις ανοσιακές μελέτες- έχουμε αξιόλογες μελέτες που έχουν γίνει στη χώρα μας και από το Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου της Λάρισας αλλά και το ΕΚΠΑ των Αθηνών- φαίνεται ότι η χημική ανοσία και η κυτταρική με την πάροδο του χρόνου εκπίπτει και η έκπτωσή της είναι ιδιαίτερα σημαντική σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

5 Η αυξημένη έκθεση στον ιό, όπου εδώ το κύριο παρών το δίνουν οι υγειονομικοί. Με βάση τα δεδομένα που έχουμε και τα επιδημιολογικά αλλά και τα ορολογικά, όντως οι υγειονομικοί έχουν αυξημένο κίνδυνο και μια μελέτη που έγινε πρόσφατα δείχνει ότι η μετάλλαξη Δ μπορεί να μεταβάλει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid ως προς την ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική λοίμωξη, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη μείωσης της λοίμωξης και των ασυμπτωματικών νόσων στους υγειονομικούς για να περιοριστεί η μετάδοση τόσο στο περιβάλλον της ανοσίας όσο και στο εργασιακό.

6. Ο FDA, ο Οργανισμός Αξιολόγησης των εμβολίων στην Αμερική, μόλις πριν τρεις ημέρες, χορήγησε έγκριση έκτακτης χρήσης για το εμβόλιο της Pfizer, για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και εκείνους που έχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω σοβαρής νόσου. Επίσης, συμφώνησε στην χορήγηση τρίτης δόσης σε επαγγελματίες υγείας και άλλα άτομα με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης λόγω επαγγέλματος.

7. Οι μελέτες από το Ισραήλ, που ας θυμίσουμε ότι από 30/7 του 2021 ξεκίνησε τη χορήγηση της τρίτη δόση σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, είναι δηλαδή, τα πρώτα στοιχεία που έχουμε και είναι ενθαρρυντικά στοιχεία, δείχνουν ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης μειώνει την λοίμωξη και την σοβαρή νόσηση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στους μισούς από το 1.378.000 που έλαβαν την τρίτη δόση, η επαναληπτική αυτή δόση, η αναμνηστική, υπερδεκαπλασίασε τον τίτλο αντισωμάτων σε σύγκριση με τον τίτλο αντισωμάτων που δημιουργείται από την δεύτερη δόση.

8. Προχωρήσαμε πιο γρήγορα στη χορήγηση της τρίτης δόσης χωρίς να αναμένουμε την εισήγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ΕΜΑ, διότι το 4ο κύμα είναι μπροστά μας, είναι τέλος Σεπτέμβρη. Οι μήνες που ακολουθούν είναι αυτοί που θα κρίνουν την πορεία της επιδημίας. Αν θα έχουμε, δηλαδή, έναν καλό χειμώνα, μια καλή εξέλιξη ή θα επιβαρυνθεί πάλι το σύστημα υγείας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα