Μηχανικοί της NASA έφτιαξαν υπερσύγχρονο αναπνευστήρα μέσα σε 37 μέρες

Μηχανικοί της NASA έφτιαξαν υπερσύγχρονο αναπνευστήρα μέσα σε 37 μέρες
NASA

Διαστημική... χείρα βοηθείας από τη NASA, με την κατασκευή ενός μηχανήματος υψηλής πίεσης υποστήριξης της αναπνοής. Χρειάστηκαν μόλις 37 μέρες. Ποια η διαφορά του "VITAL" από τους κοινούς αναπνευστήρες

Σπουδαία κίνηση και τεχνολογική χείρα βοηθείας για τον ιατρικό εξοπλισμό από τη NASA και συγκεκριμένα από μηχανικούς του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της Διαστημικής Υπηρεσίας στην Καλιφόρνια, οι οποίοι χρειάστηκαν μόλις 37 ημέρες για την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου αναπνευστήρα.

Πρόκειται για ένα νέο μηχάνημα υψηλής πίεσης υποστήριξης της αναπνοής το οποίο προορίζεται για την ενίσχυση των νοσοκομείων και όχι μόνο, αφού η εξατομίκευση, η ευελιξία και η προσαρμογή του ανάλογα με τις ανάγκες των νοσοκομείων είναι και η ειδοποιός διαφορά του από έναν συμβατό αναπνευστήρα.

Ο νέος αυτός αναπνευστήρας ονομάζεται “VITAL” (Ventilator Intervention Technology Accessible Locally) και κατασκευάστηκε μέσα σε 37 μέρες. Μετά από επιτυχημένες δοκιμές στο Τμήμα Αναισθησιολογίας Ιατρικής Σχολής της Νέας Υόρκης χρειάζεται πλέον την -επείγουσα- έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για να διατεθεί άμεσα σε μονάδες εντατικής θεραπείας για τη διασωλήνωση ασθενών που μάχονται τον κορονοϊό.

Ο “VITAL” έχει λιγότερα εξαρτήματα από τους κοινούς αναπνευστήρες, χρειάζεται λιγότερα ανταλλακτικά ώστε να κατασκευάζεται γρηγορότερα και διαρκεί μέχρι τρεις ή τέσσερις μήνες για ασθενείς της Covid-19, και η χρήση του μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τις ανάγκες, τόσο σε νοσοκομεία, όσο και σε ξενοδοχεία αλλά και συνεδριακά κέντρα. Επίσης προσφέρει υψηλότερη πίεση και περισσότερο οξυγόνο, για περιπτώσεις πιο σοβαρές και πιο κρίσιμες, όπου οι ασθενείς το χρειάζονται.

“Ειδικευόμαστε στα διαστημικά σκάφη και όχι στις ιατρικές συσκευές, όμως η εξαίρετη μηχανολογία, οι εξονυχιστικοί έλεγχοι και η ταχεία δημιουργία πρωτοτύπων είναι μερικές από τις ειδικότητες μας. Όταν οι άνθρωποι στο JPL συνειδητοποίησαν ότι πρέπει να υποστηρίξουν την ιατρική και την ευρύτερη κοινότητα, ένιωσαν ότι ήταν καθήκον τους να μοιραστούν την έμπνευση τους, την εμπειρία και τη διάθεση προσφοράς τους”, δήλωσε ο διευθυντής του JPL Μάικλ Γουάτκινς.

Μάλιστα, η NASA αναμένεται να δώσει άδεια κατασκευής του πρωτότυπου αναπνευστήρα σε ενδιαφερόμενες ιδιωτικές εταιρίες, με αρκετές εξ αυτών να έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες, εστιάζοντας στην εξέλιξη του ιατρικού τους εξοπλισμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα