post impression url

Ατοπική Δερματίτιδα: Τι είναι και πως μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα

Ατοπική Δερματίτιδα: Τι είναι και πως μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα

Η ατοπική δερματίτιδα, στη μέτρια και σοβαρή μορφή της, φαίνεται από τη δερματική βλάβη που προκαλεί. Ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί σα να τον τσιμπούν 100 κουνούπια συγχρόνως, ενώ παράλληλα προκαλείται φλεγμονή που ακόμα και όταν δεν υπάρχει κάποιο εξάνθημα, εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί!

Οι επιπτώσεις της ατοπικής δερματίτιδας μπορεί να επηρεάσουν πολλούς τομείς της ζωής των ασθενών. Από την απρόβλεπτη εμφάνιση των εξάρσεων μέχρι τον διακοπτόμενο ύπνο και τα αισθήματα αμηχανίας και ντροπής, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα έχουν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν αρνητικά συναισθήματα. Ωστόσο, το ίδιο το στρες είναι δυνατό να οδηγήσει σε αυξημένο κνησμό και ξύσιμο, ενώ μπορεί ακόμα και να πυροδοτήσει τις εξάρσεις.

Οι ασθενείς που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα, μπορεί να αισθανθούν ότι η προσπάθεια που καταβάλλουν καθημερινά για να αποφύγουν τις εξάρσεις, κυριεύει ολόκληρη τη ζωή τους. «Ένας από τους λόγους που σταμάτησα να παίζω ποδόσφαιρο ήταν η ατοπική δερματίτιδα. Ένιωθα ότι δεν μπορούσα να το θέσω υπό έλεγχο», αναφέρει η Sarah, που ζει με ατοπική δερματίτιδα, στο atopicderma.gr.

Οι εξάρσεις δεν προκαλούν απλώς ενόχληση. Συχνά, η ατοπική δερματίτιδα απαιτεί καθημερινή θεραπευτική αντιμετώπιση, ώστε να τεθούν υπό έλεγχο ο κνησμός και τα εξανθήματα. Οι τοπικές θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της έξαρσης. Ωστόσο, οι ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα μπορεί να αισθανθούν ότι δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν για να αποφύγουν την επανεμφάνιση μιας έξαρσης, με αποτέλεσμα να τους προκαλούνται συμπτώματα έντονου άγχους. «Κάθε φορά που εμφανίζεται έξαρση των συμπτωμάτων στα χέρια μου, βρίσκομαι σε διαρκή αμηχανία», αναφέρει ο Rene, ένα άλλος ασθενής που ζει με ατοπική δερματίτιδα, στο atopicderma.gr. Γι’ αυτό τον λόγο, είναι σημαντικό να κατανοηθεί το υποκείμενο αίτιο της νόσου και οι ασθενείς να συμβουλευτούν τον ειδικό γιατρό.


Το πλέον εμφανές σύμπτωμα της ατοπικής δερματίτιδας είναι το ξηρό, κνησμώδες δέρμα. «Στο τέλος, το δέρμα μου κυριολεκτικά σκίζεται, μερικές φορές μάλιστα αιμορραγεί. Είναι τόσο ξηρό που αισθάνομαι λες και το δέρμα μου καλύπτεται από κέλυφος», συμπληρώνει ο Rene, στο atopicderma.gr.

Η κατανόηση των ανοσολογικών μηχανισμών μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα να κατανοήσουν καλύτερα το δέρμα τους και να ανακαλύψουν νέους τρόπους αντιμετώπισης της πάθησης. Να θυμάστε ότι ο γιατρός είναι ειδικός στη φροντίδα της υγείας και ο ασθενής είναι ειδικός όσον αφορά στον εαυτό του. Συζητώντας μαζί με τον ειδικό για την καθημερινότητά τους, οι ασθενείς, μπορούν να λάβουν καλύτερες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πάθησής τους και να νιώθουν ότι έχουν μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στην Ατοπική Δερματίτιδα, ενώ η καλή επικοινωνία μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Αν είστε λοιπόν ασθενής ή γνωρίζετε κάποιον που είναι τότε… Μην αντιμετωπίζετε το θέμα επιδερμικά. Ενημερωθείτε για την Aτοπική Δερματίτιδα στο atopicderma.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα