Ένας Έλληνας από την Κίνα μάς περιγράφει πώς νίκησαν τον κορονοϊό
Την κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα μας μετάφερε ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ο οποίος ζώντας στην πόλη Jinjiang, βρισκόταν σε καραντίνα από τις 22/1 έως τις 12/3.
- 25 Απριλίου 2020 07:07
Το News 24/7 επικοινώνησε με τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, Έλληνα της Κίνας, οποίος, ζει και εργάζεται στην πολή Jinjiang από το 2007 ως ελεύθερος επαγγελματίας. Ο κ. Παπαδόπουλος μας μετέφερε το πώς έζησε ο ίδιος, αλλά και οι υπόλοιποι κάτοικοι της Κίνας τον κορονοϊό, την καραντίνα, αλλά και την επόμενη μέρα.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αυτή την περίοδο, μετά την άρση των μέτρων στις περισσότερες περιοχές, το άνοιγμα των σχολείων, τον κόσμο, που συμμορφώθηκε με τα μέτρα απαγόρευσης, αλλά και το σύστημα υγείας το οποίο ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό, παρά τις δυσκολίες.
Τέλος, μίλησε για την πορεία εξέλιξης του εμβολίου, που προχωράει με γοργούς ρυθμούς, από την ίδια ερευνητική ομάδα του κινέζικου στρατού που ανακάλυψε το εμβόλιο κατά του ιού Έμπολα όταν απεστάλη στην Αφρική το 2015, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Παπαδόπουλου στο News247:
Αρχικά βρίσκεστε σε περιοχή που υπάρχει καραντίνα; Περιγράψτε μας την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μετά τη χαλάρωση των μέτρων
Έζησα την καραντίνα στην επαρχία Fujian των 37 εκ. κατοίκων της νοτιοανατολικής Κίνας, στην πόλη Jinjiang (4 εκ. κάτοικοι). Η καραντίνα σε εμάς ξεκίνησε στις 22/1 και έληξε στις 12/3. Ολόκληρη η Κίνα βρισκόταν σε καραντίνα επισήμως από τις 22/1 (ορισμένες επαρχίες όπως η Hubei και νωρίτερα). Μόνο οι επαρχίες του Θιβέτ και της Εσωτερικής Μογγολίας είχαν ελάχιστα κρούσματα (1-10), αλλά νομίζω ότι και εκεί τα μέτρα ήταν εξίσου αυστηρά όπως στην πόλη Wuhan.
Τα μέτρα περιελάμβαναν τον υγειονομικό έλεγχο κάθε πιθανού φορέα, διακοπή άσκοπων μετακινήσεων, απαγόρευση μετακινήσεων εκτός ορίων επαρχίας, πόλης, δημοτικού διαμερίσματος ή γειτονιάς, αναλόγως με την εγγύτητα του κινδύνου μετάδοσης και των κρουσμάτων που παρατηρούνται σε κάθε περιοχή. Η επαρχία Fujian είχε μόλις 60 κρούσματα και 0 νέα έως σήμερα. Όπου παρατηρούνταν κρούσμα, η περιοχή απομονωνόταν από τους υπόλοιπους υγιείς ανθρώπους. Οι διαπιστωμένοι φορείς οδηγούνταν αμέσως στα νοσοκομεία, ακόμα και αν δεν εμφάνιζαν συμπτώματα, ενώ όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί τους κατευθύνονταν σε δημόσιους χώρους, που είχαν μετατραπεί σε ιατρικά κέντρα – αίθουσες διαμονής για καραντίνα και εξετάσεις διάρκειας 14 ημερών. Το διάστημα αυτό ήταν ο μέγιστος χρόνος διαπίστωσης των ασυμπτωματικώς νοσούντων.
Λειτουργούσαν μόνο ορισμένα μεγάλα καταστήματα τροφίμων και ορισμένα φαρμακεία που πληρούσαν τους όρους υγειονομικών ελέγχων (τήρηση σειράς, αποστάσεων, τυπικοί υγειονομικοί έλεγχοι, απολύμανση). Όσοι κυκλοφορούσαν έπρεπε να φορούν μάσκα, γάντια και ελαφρά αδιάβροχα, τα οποία απολυμαίνονταν με σπρέι κατά την είσοδο στο κατάστημα, ελέγχοντας και τη θερμοκρασία του εισερχόμενου. Δεν πωλούνταν φάρμακα για κρυολόγημα ή αντιπυρετικά. Όποιος αισθανόταν αδιαθεσία και είχε συμπτώματα κρυολογήματος, έπρεπε να πάει στο πλησιέστερο ιατρικό κέντρο για εξέταση, ενώ τα στοιχεία όσων αγόραζαν οποιοδήποτε φάρμακο καταγράφονταν και αποστέλλονταν στις αρμόδιες ιατρικές αρχές. Οι έλεγχοι μετακινήσεων πραγματοποιούνταν σε checkpoints από μικτές ομάδες αστυνομίας και εθελοντών κατοίκων, κυρίως μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.
Απαγορευόταν η είσοδος/έξοδος από περιοχές της χώρας και δεν επιτρεπόταν η είσοδος σε μη διαμένοντες για κανέναν λόγο, εκτός εφοδιασμού ειδών πρώτης ανάγκης. Οι δημοτικοί υπάλληλοι, αλλά και εθελοντές είχαν ως βασικό καθήκον απολυμάνσεις δημόσιων χώρων, αλλά και την εξυπηρέτηση ηλικιωμένων ή ατόμων που δεν μπορούσαν να αυτοεξυπηρετηθούν, παραδίδοντάς τους κυρίως τρόφιμα, φάρμακα και βασικές ιατρικές βοήθειες κατά περίπτωση. Τα σχολεία ήταν ήδη κλειστά λόγω της αργίας του νέου κινεζικού έτους (18/1-8/2), και στην επαρχία Fujian παραμένουν ακόμα κλειστά τα δημοτικά. Όμως, σε επαρχίες με ελάχιστα κρούσματα, όπως Θιβέτ, Εσωτερική Μογγολία, Xinjiang λειτουργούν όλες οι βαθμίδες από τις 4/4, ξεκινώντας σταδιακά από τις μεγαλύτερες τάξεις σε τρεις βάρδιες (πρωινή, απογευματινή, βραδινή) για λόγους υγειονομικής ασφάλειας.
Πώς συμπεριφέρεται ο κόσμος με τα μέτρα; Έχει συμμορφωθεί;
Ο κόσμος συμμορφώθηκε στην συντριπτική πλειοψηφία του. Ο συνδυασμός επαρκών εξηγήσεων και πειθούς από τις αρχές, αλλά και η αυστηρότητα στην εφαρμογή των μέτρων με βαριές ποινές για τους παρανομίσαντες, και ειδικά για αυτούς που εσκεμμένα απέκρυπταν την κατάσταση της υγείας τους, απέδωσε. Φυσικά υπήρχαν ελάχιστες εξαιρέσεις που προσπάθησαν για δικούς τους λόγους να διασπάσουν ακόμα και δια της βίας τα checkpoints.
Αν λάβουμε υπόψη ότι η αρχική κρίσιμη περίοδος της καραντίνας συνέπεσε στις πιο σημαντικές ημερομηνίες αργίας για την Κίνα (κάτι σαν τα δικά μας Χριστούγεννα και Πάσχα) όπου παρατηρούνται μετακινήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων κατοίκων από τα αστικά κέντρα στην ύπαιθρο και το αντίστροφο, γίνεται αντιληπτό ότι η συμμόρφωση ήταν μαζική.
Οι κινέζικες αρχές για να συμβάλλουν στην εφαρμογή της καραντίνας, έθεσαν μέτρα οικονομικής ανακούφισης αμέσως, όπως καταβολή βασικού μισθού σε όσους δεν μπορούσαν να προσέλθουν στις εργασίες τους, αναστολή πληρωμών ασφαλιστικών εισφορών ή και μείωση κατά 50% αυτών, φορολογικές απαλλαγές για τις εταιρείες που επλήγησαν, αλλά και μείωση φόρων, αναστολή επ’ αόριστον πληρωμών δανείων, μείωση ύψους ενοικίου από 30-100% αναλόγως την εισοδηματική κατάσταση ιδιοκτήτη/ενοικιαστή, για το χρονικό διάστημα της μη λειτουργίας.
Υπάρχει καθημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού (π.χ. με τα θύματα και τα κρούσματα) όπως στην Ελλάδα;
Η επιτροπή υγείας καθημερινά δυο φορές την ημέρα σε ωριαίες ζωντανές συνδέσεις ενημέρωνε για τα αποτελέσματα, δίνοντας έμφαση σε γεγονότα και οδηγίες αναλόγως με την περίσταση. Λειτουργούσε μονίμως τηλεοπτικό κανάλι ως ενημερωτικό για τον ιό, το κρατικό cctv13. Φυσικά και τα υπόλοιπα κανάλια-ράδιο, ΜΜΕ, εφημερίδες, διαδικτυακές σελίδες μετέδιδαν νεότερα και οδηγίες, αλλά όχι επί μόνιμης 24ώρης βάσης, όπως το cctv13.
Για τους αλλοδαπούς που βρίσκονταν στην Κίνα, στέλνονταν σχετικά μηνύματα με οδηγίες από τα προξενεία στα mail ή στα κινητά, ενώ πολλοί συνδέονταν σε webchat groups του κινέζικου ΥΠΕΞ για άμεσες πληροφορίες.
Η εικόνα που μας έρχεται από την Κίνα ότι έχουν χαλαρώσει τα μέτρα και υπάρχουν ελάχιστα νέα κρούσματα και θύματα, ισχύει;
Ναι, ειδικά για την περιοχή Fujian/Jinjiang που βρίσκομαι από τις 27/2 δεν υπάρχουν νέα κρούσματα. Στις 12/3 η οικονομική ζωή επέστρεψε σχεδόν στα προ ιού επίπεδα, εάν εξαιρεθούν τα σχολεία που ξεκίνησαν να λειτουργούν σταδιακά από τις 4/4, οι μεγαλύτερες τάξεις λυκείων. Σήμερα ξεκίνησε και η τρίτη γυμνασίου.
Συνίσταται όμως στον κόσμο να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα υγιεινής, ειδικά στους χώρους εργασίας και ορισμένοι τουριστικοί προορισμοί όπως το Σινικό Τείχος λειτουργούν με περιορισμένο αριθμό επισκεπτών κατά προτεραιότητα κράτησης μέσω internet.
Δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα προγραμματισμένα αθλητικά ή καλλιτεχνικά γεγονότα. Η πλήρης άρση των μέτρων θα επιτραπεί όταν δεν υπάρχουν καθόλου εισαγόμενα κρούσματα από Κινέζους του εξωτερικού που επιστρέφουν καθημερινά στην Κίνα. Επιστρέφουν 4-6.000/την ημέρα και βρίσκονται σε λίστα αναμονής 320.000. Οι επιστροφές γίνονται δεκτές μόνο για Κινέζους υπηκόους κατά προτεραιότητα ή Κινέζους που έχουν απολέσει την υπηκοότητα επειδή διαθέτουν διαβατήριο άλλης χώρας με λίστα αναμονής.
Οι προερχόμενοι από το εξωτερικό πρέπει να παραμείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα πριν την αναχώρηση τους και 14 ημέρες μετά στο μέρος του προορισμού. Επίσης, πονοκέφαλο προκαλεί στις αρχές και η παράνομη είσοδος Κινέζων ή πολιτών άλλων χωρών για δικούς τους λόγους από χερσαία ή θαλάσσια σύνορα και για αυτό έχουν κινητοποιηθεί μονάδες στρατού, χωροφυλακής και λιμενικού ώστε να αποτραπεί αυτό το φαινόμενο.
Στην Κίνα περιμένουν οικονομική ύφεση, λόγω της κρίσης του κορονοϊού;
Ναι, περιμένουν ύφεση κατά 1-1,5%, δηλαδή η ανάπτυξη φέτος θα κυμανθεί στο 4,5-5%. Η οικονομική δραστηριότητα επανήλθε σχετικά γρήγορα περίπου στα μέσα Μαρτίου, όμως σημαντικοί τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, κατέρρευσαν και δύσκολα θα επανέλθουν το 2020 σε επίπεδα προ ιού, με αναμενόμενη πτώση τζίρου 30-50%.
Άλλοι τομείς, όπως το εξαγωγικό εμπόριο θα πληγεί λόγω της ύφεσης στις χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ, με αναμενόμενη πτώση 10-15%.
Χαρακτηριστικό όμως του κινέζικου δυναμισμού είναι ότι οι εξαγωγές τους το πρώτο τρίμηνο του 2020, εν μέσω καραντίνας σημείωσαν αύξηση 3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 εξαιτίας των μαζικών εξαγωγών υγειονομικού υλικού που κάλυψε τις απώλειες άλλων κλάδων!
Υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις; Αν θέλετε να έρθετε στην Ελλάδα μπορείτε;
Δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί εντός Κίνας. Ούτε καν στη Wuhan/Hubei. Ο μοναδικός υγειονομικός πονοκέφαλος προέρχεται από τα εισαγόμενα κρούσματα. Μπορεί οποιοσδήποτε να φύγει από την Κίνα, αρκεί η χώρα προορισμού να τον δέχεται (π.χ. η Σιγκαπούρη δεν δέχεται προερχόμενους από την Κίνα).
Το σύστημα υγείας ανταποκρίθηκε-άντεξε;
Ναι, δεν παρατηρήθηκαν ελλείψεις και αστοχίες στην αντιμετώπιση του ιού.
Αν σε αυτό υπολογιστεί ότι οι ασθενείς οποιουδήποτε βαθμού (ασυμπτωματικοί, ηπίως νοσούντες, βαρέως ασθενείς) υποχρεωτικά εισάγονταν σε νοσοκομεία, χωρίς να επιτρέπεται παρουσία συγγενών, δημιούργησε ένα πολύ μεγάλο βάρος στο σύστημα υγείας το οποίο καλύφθηκε με εσωτερικές ανακατατάξεις.
Δηλαδή οι υγιείς περιοχές συνεισέφεραν υλικό και προσωπικό στις ασθενείς που μαστίζονταν από τον ιό. Λόγω της πίεσης και για λόγους ασφαλείας καταργήθηκαν τα τακτικά ραντεβού και γίνονταν δεκτοί ασθενείς (εκτός covid-19) μόνο στα επείγοντα, όπου εκεί αποφασιζόταν η περαιτέρω νοσηλεία.
Αν στα παραπάνω υπολογίσετε και τα έκτακτα ιατρικά κέντρα (γήπεδα, εκθεσιακοί-συνεδριακοί χώροι) για πιθανούς φορείς ή άτομα που ήρθαν σε επαφή με φορείς, καταλαβαίνετε ότι το σύστημα λειτούργησε ικανοποιητικά.
Κάποιοι χρόνιοι ασθενείς φυσικά ταλαιπωρήθηκαν επειδή όλο το βάρος έπεσε στην αντιμετώπιση του νέου ιού, αλλά ήταν απολύτως λογικό αυτό σε μια έκτακτη επιδημική κατάσταση.
Επειδή γνωρίζουμε ότι έχετε επαφές και με γιατρούς, έχετε κάποια ενημέρωση για το εμβόλιο;
Οι επιτυχείς δοκιμές του δοκιμαστικού εμβολίου ξεκίνησαν από τους ίδιους τους ερευνητές σε πειραματόζωα και στους εαυτούς τους στις 6/3. Στις 16/3 σε ομάδα 108 ατόμων με επιτυχία. Η δεύτερη φάση στις 16/4 περιλάμβανε δείγμα 1.200 ατόμων. Υπολογίζεται ότι στα τέλη Μαΐου εάν τα αποτελέσματα είναι επιτυχή και στο δεύτερο δείγμα, θα βγει στην παραγωγή το εμβόλιο, με κυκλοφορία στην αγορά το αργότερο έως 30/8. Να σας τονίσω ότι πρόκειται για την ίδια ερευνητική ομάδα του κινέζικου στρατού που ανακάλυψε το εμβόλιο κατά του ιού Έμπολα όταν απεστάλη στην Αφρική το 2015.
Θέλετε να προσθέσετε κάτι ακόμα;
Επισημαίνω ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας η περίθαλψη νοσούντων αλλά και ο έλεγχος πιθανών φορέων του ιού ήταν δωρεάν, ακόμα και για αλλοδαπούς , κυρίως φοιτητές.
Στην περιοχή Wuhan/Hubei που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη, κινητοποιήθηκαν 32.000 γιατροί και νοσηλευτές, 3 ταξιαρχίες στρατού διοικητικής υποστήριξης και 60.000 πολίτες εθελοντές και μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Όλοι οι παραπάνω μετακινήθηκαν από υγιείς περιοχές για να συνδράμουν, ενώ υπήρχαν εθελοντικές αιτήσεις από περισσότερους που ευτυχώς δεν χρειάστηκαν. Οι νοσηλευτές-γιατροί εργάζονταν οκτάωρες βάρδιες με αστροναυτικές στολές. Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους δεν μπορούσαν να φάνε ή να πιουν, ενώ εκτελούσαν τις σωματικές τους ανάγκες στην πάνα που φορούσαν. Δυστυχώς, πέθαναν 81 νοσηλευτές από υπερκόπωση και μόλις 12 από τον ιό.
Κατασκευάστηκαν 2 νοσοκομεία με 2.500 μονάδες έκτακτης θεραπείας σε 8 ημέρες εντός του Φεβρουαρίου στο Wuhan, χωρίς να νοσήσει ούτε ένας εργατοτεχνίτης.