Κρυπτονομίσματα: Το απίστευτο ποσό που έκλεψαν Βορειοκορεάτες hackers σε ένα χρόνο

Κρυπτονομίσματα: Το απίστευτο ποσό που έκλεψαν Βορειοκορεάτες hackers σε ένα χρόνο
O Kιμ Γιονγκ Ουν έχει εξασφαλίσει ποσό μεγαλύτερο του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, τα πέντε τελευταία χρόνια, μέσω κλοπών κρυπτονομισμάτων. AP Photo/Kin Cheung, File

Εταιρία αναλύσεων blockchain αποκάλυψε πως hackers της Βόρειας Κορέας έχουν κλέψει κρυπτονομίσματα, για ποσό μεγαλύτερο του 1.5 δισεκατομμυρίου δολαρίων την τελευταία πενταετία. Ποια προτιμούν -και δεν είναι τα bitcoin.

Η Βόρεια Κορέα αντέδρασε στην ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν για επιβολή κυρώσεων, με την τρίτη πυραυλική δοκιμή από την αρχή του 2022. Το πρωί της Παρασκευής 14/1 (ώρα Ελλάδος) οι αρχές της Νότιας Κορέας αποκάλυψαν πως ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε δεν ήταν ένας.

Αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος που επιστρατεύει ο Κιμ Γιονγκ Ουν, για δηλώνει την παρουσία του (και την απειλή του) στον πλανήτη. Ένας άλλος του επιτρέπει να κάνει ό,τι κάνει -από οικονομικής απόψεως.

Πού βρίσκει τα χρήματα ο Κιμ

Σύμφωνα με το Wired, το 2021 Βορειοκορεάτες hackers έκλεψαν κρυπτονομίσματα, συνολικής αξίας 395 εκατομμύρια δολαρίων, μέσω επτά ‘επιθέσεων’ που έκαναν σε σχετικά χρηματιστήρια και εταιρίες επενδύσεων. Τα στοιχεία αυτά αποκάλυψε η εταιρία αναλύσεων blockchain, Chainalysis.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το 2020 οι άνθρωποι του Κιμ είχαν κλέψει 100 εκατομμύρια λιγότερα, σε 4 επιθέσεις. Το ρεκόρ τους παραμένει αυτό του 2018, των 522 εκατομμυρίων δολαρίων σε λιγότερες από 10 παραβιάσεις.

Σε ό,τι αφορά τα φετινά ‘λάφυρα’, τα bitcoin αντιστοιχούν στο 20% των κλεμμένων κεφαλαίων, με τους hackers να προτιμούν άλλα και και για την ακρίβεια, τη νομισματική μονάδα του δικτύου Ethereum (58% -δηλαδή 272 εκατομμύρια δολάρια που το 2020 ήταν 161.000.000).

Το Ether είναι το δεύτερο σε κεφαλαιοποίηση αγοράς, μετά το bitcoin. Για την ιστορία, το δημιούργησε το 2013 ο Καναδορώσος προγραμματιστής, Βιτάλικ Μπούτεριν. Οι Βορειοκορεάτες hackers το προτιμούν, λόγω της κατακόρυφης αύξησης των περιουσιακών στοιχείων της οικονομίας της Ethereum “σε συνδυασμό με τις εκκολαπτόμενος εταιρίες που έχει ενθαρρύνει αυτή η ανάπτυξη. Οι νεότερες ανταλλαγές και τις πλατφόρμες συναλλαγών είναι δυνητικά πιο ευάλωτες σε τέτοιου είδους εισβολές” εξήγησε η Έριν Πλαντ, επικεφαλής διευθύντρια ευρενών της Chainalysis.

Συνολικά, οι Βορειοκορεάτες hackers έχουν κλέψει την τελευταία πενταετία 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα. Η διευκρίνιση αυτή χρειάζεται, καθώς άλλες επιθέσεις είχαν στόχο το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Προφανώς και ό,τι αφαιρούν οι hackers από άλλα έθνη, πηγαίνει στη χρηματοδότηση των οραμάτων και των οπλικών συστημάτων του Κιμ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα