Οι 10 καλύτερες ταινίες για καλλιτέχνες που σημάδεψαν την εποχή τους
Η ζωή των καλλιτεχνών έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς κινηματογραφιστές. Φτιάξαμε λοιπόν μία λίστα με τις αγαπημένες μας ταινίες που βασίζονται σε μερικούς από τους καλλιτέχνες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στον κόσμο της τέχνης. Από τη Julie Taymor με την ταινία της για τη Φρίντα Κάλο, μέχρι και τον Τζούλιαν Σκναμπέλ για τον Μπασκιά.
- 27 Μαρτίου 2019 07:41
Δέκα ταινίες για πολυσυζητημένους iconic καλλιτέχνες που επηρέασαν τον κόσμο της τέχνης και σημάδεψαν την εποχή τους.
1. “Φρίντα”, της Τζούλι Τέιμορ (2002).
Μία ταινία για την πολυτάραχη ζωή της υπέροχης Φρίντα Κάλο, η οποία εξαιτίας ενός φρικτού ατυχήματος παρέμεινε τραυματισμένη σε όλο της το σώμα για μία ζωή. Εγκλωβισμένη σε γύψους και νάρθηκες βρήκε παρηγοριά στη ζωγραφική. Όσκαρ μουσικής και μακιγιάζ σε μία εξαιρετικά προσεγμένη παραγωγή.
2. “Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι”, του Πίτερ Γουπέμπερ (2003)
Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Griet, μίας υπηρέτριας στην οικία του Ολλανδού ζωγράφου Γιοχάνες Βερμέερ. Φιλμ με τρομερή φωτογραφία και ατμόσφαιρα, ενώ κάθε πλάνο μοιάζει να είναι ζωντανός πίνακας.
3. “Μπασκια”, του Τζ. Σνάμπελ (1996)
Ταινία για τη ζωή του μιγά καλλιτέχνη Ζαν- Μισέλ Μπασκιά, που ξεκίνησε ως μποέμ ζωγράφος στη Νέα Υόρκη του 70, ανέπτυξε φιλία και αναδείχθηκε μέσα από τους κύκλους του Άντι Γουόρχολ και πέθανε από υπερβολική δόση σε ηλικία μόλις 27 ετών.
4. “Ο Κύριος Τέρνερ”, του Μάικ Λι (2014)
Μία ταινία για τη ζωή του Βρετανού εκκεντρικού ζωγράφου Γουίλιαμ Τέρνερ από το 1828, όταν πλέον είχε αναγνωριστεί ως σπουδαίος εικαστικός, μέχρι και τον θάνατό του το 1851. Η κορυφαία ερμηνεία του Τίμοθι Σπολ, που του χάρισε το βραβείο στις Κάννες, αποτυπώνει άριστα τη θυελλώδη προσωπικότητα του ιδιοσυγκρασιακού ζωγράφου του 19ου αιώνα, Γουίλιαμ Τέρνερ.
5.”Γκωγκέν”, του Εντουάρ Ντελίκ (2017)
Βιογραφική ταινία για τον διάσημο Γάλλο ζωγράφο του μεταϊμπρεσιονισμού, Πολ Γκωγκέν, στα τελευταία χρόνια της ζωής του και στην μετοίκιση του στις νήσους Μαρκέζας, στην Ταϊτη. Η περίοδος αυτή θεωρήθηκε ως η καλύτερη στην πορεία του καλλιτέχνη, καθώς παρατηρούμε έντονους πειραματισμούς με πολύ όμορφα αποτελέσματα.
6. “Η ζωή ενός ανθρώπου”, του Βινσέντε Μινέλι (1956)
Μια σινε-βιογραφία για έναν σπουδαίο καλλιτέχνη αλλά και μία βασανισμένη ψυχή, τον Βαν Γκογκ. Οι πίνακες του σπουδαίου ζωγράφου ζωντανεύουν κυριολεκτικά και μας αφήνουν άφωνους.
7. “Πόλοκ, Ο Ασυμβίβαστος”, του Εντ Χάρις (2000)
Μία ταινία για την ταραχώδη ζωή του Αμερικανού ζωγράφου Τζάκσον Πόλοκ από τις αρχές του 1941, όταν ζωγράφιζε σε ένα άθλιο διαμερισματάκι στη Νέα Υόρκη, μέχρι την αυτοκτονία του το 1956.
8. “Ρενουάρ”, του Ζιλ Μπουρντό (2012)
Ο διάσημος Γάλλος ζωγράφος Πιερ Ογκούστ Ρενουάρ, σε προχωρημένη ηλικία προσπαθεί να ξεπεράσει το θάνατο της γυναίκας του, όταν θα μπει στη ζωή του μία νεαρή κοπέλα που θα του δώσει απρόσμενη ενέργεια και διάθεση για δημιουργία. Η πανέμορφη Αντρέ θα γίνει το τελευταίο μοντέλο του ζωγράφου και η πηγή αναζωογόνησής του.
9. “Πέρα από τον Πικάσο”, ο Τζέιμς Αϊβορι
Ταινία για την ταραγμένη ερωτική σχέση της 23χρονης Φρανσουά Ζιλό με τον 60χρονο Πικάσο στη Γαλλία του μεσοπολέμου.
10. “Πυροβόλησα τον Άντι Γουάρχολ”, της Mary Harron (1996)
Βασισμένο στην αληθινή ιστορία της Valerie Solanas, η οποία ήταν μια ριζοσπαστική γυναίκα της δεκαετίας του 60′ και στο μανιφέστο της για τα “Καθάρματα” κηρύσσει το μίσος ενάντια στους άντρες. Η ίδια έγραψε ένα σενάριο για μια ταινία που ήθελε ο Andy Warhol να κάνει την παραγωγή, αλλά αυτός συνέχισε να την αγνοεί. Έτσι λοιπόν τον πυροβόλησε.