Σε ύφεση και οριοθετημένη η φωτιά στην Δωρίδα Φωκίδας

Σε ύφεση και οριοθετημένη η φωτιά στην Δωρίδα Φωκίδας
Δύναμη της πυροσβεστικής σε επιχείρηση κατάσβεσης φωτιάς - Φωτό αρχείου Eurokinissi

Η φωτιά είχε ξεσπάσει σε δασική έκταση κοντά στα χωριά Κλήμα και Μαγούλα. Ζημιές σε ένα σπίτι εκτός οικισμού ιδιοκτησίας ενός Αυστραλού που έλειπε από το χωριό. Σε ετοιμότητα τέθηκαν οι κάτοικοι των δύο χωριών εφόσον χρειαζόταν μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο κάτι που τελικά δεν χρειάστηκε.

Σε ύφεση και οριοθετημένη είναι πλέον η φωτιά που είχε ξεσπάσει σε δασική έκταση, έκταση με χαμηλή βλάστηση ακόμη και σε ελαιώνες κοντά στα χωριά Κλήμα και Μαγούλα, του δήμου Δωρίδος, στο νομό Φωκίδος.

Η Πυροσβεστική έδωσε από νωρίς εντολή οι κάτοικοι του χωριών Μαγούλα και Κλήμα να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τυχόν απομάκρυνσή τους, ωστόσο αυτό δεν χρειάστηκε τελικά να συμβεί.

Από την πυρκαγιά έξω από τον οικισμό της Μαγούλας, ένα κλειστό σπίτι που ανήκει σε έναν Αυστραλό, υπέστη ζημιές στην αυλή του και σε εξωτερικούς τοίχους. Στην πυρκαγιά επιχείρησαν 78 πυροσβέστες, 30 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο αεροσκάφη Canadair, δύο αεροσκάφη PZL και δύο ελικόπτερα. Συνδρομή παρείχαν δύο μηχανήματα έργου και δύο υδροφόρες ΟΤΑ. Στο σημείο παραμένει δύναμη της Πυροσβεστικής μέχρι να τεθεί η φωτιά εντελώς υπό έλεγχο.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 36 δασικές πυρκαγιές. Συνολικά επιχείρησαν 416 πυροσβέστες, 165 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης. Συνδρομή παρείχαν υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις. Από την Πυροσβεστική απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

* Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς

* Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter

* Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112

* Για πληροφορίες αναφορικά με την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

Σε άμεση συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Η Πυροσβεστική παρακαλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα