Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εκλογικός νόμος δοκιμάζουν ξανά τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ
Η Κουμουνδούρου θα πιέσει τη Χαριλάου Τρικούπη «να μην γίνει πάλι ουρά του Μητσοτάκη», το Μαξίμου να συμπορευτεί μαζί του, την ίδια στιγμή που η Φώφη Γεννηματά διαμηνύει ότι επιμένει στην «αυτόνομη» πορεία..
- 08 Ιανουαρίου 2020 07:40
Σε νέα ένταση εκτιμάται ότι θα οδηγηθούν οι σχέσεις της Κουμουνδούρου με τη Χαριλάου Τρικούπη, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται το επόμενο διάστημα να πιέσει το Κίνημα της Αλλαγής να μην συμπράξει με το Μέγαρο Μαξίμου στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ακόμα και αν ο πρωθυπουργός φέρει τελικά ένα νομοσχέδιο πιο κοντά στις θέσεις της τελευταίας πρότασης του Κινήματος Αλλαγής.
Η Κουμουνδούρου, μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα επαναφέρει το θέμα της πρότασης νόμου για την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος, που είχε καταθέσει το 2014 σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη, με πρώτο υπογράφοντα τον τότε Πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο και με την υπογραφή και της –βουλευτού τότε- Φώφης Γεννηματά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αξιωματική αντιπολίτευση θα θέσει το εκ νέου το ερώτημα πώς άλλαξε η «θέση αρχής» για την απλή αναλογική, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το 2014 η Χαριλάου Τρικούπη σε συμμαχία με τον Αντώνη σαμαρά επεδίωκε να ανακόψει την έλευση του Τσίπρα προς την πρωθυπουργία, τη στιγμή που πριν τις εκλογές της 7 Ιουλίου πέρυσι, υποσχόταν ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση Μητσοτάκη εάν η ΝΔ δεν ελάμβανε αυτοδυναμία.
Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται-σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες- να επιμείνει στο ερώτημα πώς είναι δυνατόν το ΚΙΝΑΛ να δηλώνει ότι είναι υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων και ταυτόχρονα να απεμπολεί την απλή αναλογική. Και όλα αυτά βεβαίως ενώ η ψήφος του ΚΙΝΑΛ στο νομοσχέδιο που θα φέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έχει παρά μόνο πολιτική σημασία, καθώς με δεδομένη την αρνητική ψήφο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ο νέος νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αλλά από τη μεθεπόμενη. Επιπλέον, το πιθανότερο είναι η Χαριλάου Τρικούπη να μην ψηφίσει την πρόταση Μητσοτάκη εάν αυτή είναι στο πλαίσιο της διαρροής του υπουργείου Εσωτερικών. Οι σχέσεις, μάλιστα ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ θα γίνουν χειρότερες εάν η Χαριλάου Τρικούπη υπερψηφίσει και την πρόταση του Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Την ίδια στιγμή, τη συναίνεση του ΚΙΝΑΛ, που μοιάζει με πολύφερνη νύφη, επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εάν το επιτρέψουν οι κομματικοί συσχετισμοί θα προτιμούσε να επιλέξει ανώτατο πολιτειακό άρχοντα προερχόμενο από την κεντροαριστερά, ώστε να εμποδίσει τη δημιουργία συνθηκών δημιουργίας αντιπολιτευτικού μετώπου και να μην την …πάθει όπως ο Αλέξης Τσίπρας με τη δημιουργία του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Για τον εκλογικό νόμο, όμως, δύσκολα θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, αφού ο ίδιος έχει ως προτεραιότητα την αυτοδυναμία, γεγονός που απαιτεί πλειοψηφικά εκλογικά συστήματα.
Η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, πάντως, παραμένει ψύχραιμη στις «επιθέσεις φιλίας» που δέχεται από τα δυο μεγάλα κόμματα, με τη Φώφη Γεννηματά να φέρεται πιο βέβαιη για την αναγκαιότητα της «αυτόνομης πορείας» και των ίσων αποστάσεων από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Και αναμένει τις συγκεκριμένες προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να τοποθετηθεί επί της ουσίας επί των κρίσιμων αυτών θεμάτων…