Βρέχει διαμάντια στον Ουρανό και τον Ποσειδώνα

Βρέχει διαμάντια στον Ουρανό και τον Ποσειδώνα
Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας 'έδειχναν' να είναι βαρετοί ως πλανήτες. Τώρα, επιστήμονες ενημερώνουν πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες βροχής διαμαντιών κάτω από την επιφάνεια τους. iStock

Mέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν ασχολούνταν ιδιαίτερα με τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα. Εργαστηριακά πειράματα ωστόσο, έδειξαν πως είναι πάρα πολύ πιθανό να υπάρχει βροχή διαμαντιών κάτω από την επιφάνεια τους.

Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας είναι, από το ’90 όταν προέκυψαν τα σχετικά στοιχεία, μια ξεχωριστή κατηγορία μεγάλων πλανητών στο Ηλιακό Σύστημα, καθώς είναι οι μόνοι που αποτελούνται από νερό αμμωνία και μεθάνιο. Δηλαδή, στοιχεία βαρύτερα του υδρογόνου και του ήλιου. Για αυτό και λέγονται “γίγαντες πάγου”.

Βέβαια, ο συγκεκριμένος πάγος δεν έχει σχέση με τον πάγο στο ψυγείο μας. Τα συστατικά των Ουρανού και Ποσειδώνα είναι τα μόρια που οι επιστήμονες αποκαλούν ως πάγο, παρ’ ότι στοιχεία δείχνουν πως όταν σχηματίστηκαν οι πλανήτες πιθανόν ήταν σε στερεή μορφή.

Όπως γράφει ο αστροφυσικός Paul Sutter στο Space οι “γίγαντες του πάγου” δεν απολαμβάνουν της ίδιας προσοχής με άλλους πλανήτες, καθώς εκ πρώτης όψεως παραπέμπουν σε “βαρετές μπάλες”. Οι τελευταίες διαθέσιμες εικόνες ελήφθησαν από το Voyager 2, πριν τρεις δεκαετίες, όταν πέρασε από κοντά τους. Για να καταλάβουν λοιπόν, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι τι υπάρχει μέσα τους, πρέπει να συνδυάσουν τα ελάχιστα διαθέσιμα δεδομένα, με εργαστηριακά πειράματα. Αυτά ενημέρωσαν πως φαίνεται ότι κάτω από τα εξωτερικά τους στρώματα κρύβεται κάτι πολύτιμο και θεαματικό: συνεχής βροχή από διαμάντια -υποψία που είχε γεννηθεί μετά την αποστολή του Voyager 2, χωρίς όμως να δοθεί συνέχεια. Όπως λέει ο Dr. Sutter, τα δημιουργούν θερμοκρασίες 6.727 βαθμών Κελσίου και πιέσεις 6 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερες από αυτές της ατμόσφαιρας της γης.

Ο τρόπος για να επιβεβαιωθεί η θεωρία είναι να σταλεί διαστημόπλοιο, κάτι που δεν υπάρχει στο πρόγραμμα κανενός εξ όσων κάνουν σχετικές αποστολές. Και για αυτό τα πειράματα γίνονται μονόδρομος. Με βάση λοιπόν, όσα γνωρίζουν οι επιστήμονες και έχουν δει στα εργαστηριακά πειράματα και τη μαθηματική μοντελοποίηση, η βροχή διαμαντιών φαίνεται ρεαλιστικό σενάριο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα