Καζακστάν: Αποχωρούν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις

Καζακστάν: Αποχωρούν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις
Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Καζακστάν 2022 Russian Defense Ministry Press Service via AP

Ξεκίνησε η αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που αναπτύχθηκαν στο Καζακστάν μετά τις αιματηρές ταραχές και συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας. Ξανά σε λειτουργία το αεροδρόμιο στο Αλμάτι.

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στο Καζακστάν μετά τις πρόσφατες αιματηρές ταραχές ξεκίνησαν σήμερα την αποχώρησή τους, έπειτα από τελετή με την συμμετοχή όλων των στρατιωτικών του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας στο Αλμάτι, οικονομική πρωτεύουσα της κεντροασιατικής χώρας.

“Η επιχείρηση διατήρησης της ειρήνης ολοκληρώθηκε (…) οι αποστολές εκπληρώθηκαν”, δήλωσε ο Ρώσος στρατηγός Αντρέι Σερντιούκοφ, διοικητής του στρατιωτικού σώματος των 2.030 Ρώσων, Λευκορώσων, Αρμένιων, Τατζίκων και Κιργίζιων στρατιωτών.

Η στρατιωτική δύναμη αναπτύχθηκε στο έδαφος της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας στις 6 Ιανουαρίου και θα ολοκληρώσει την αποχώρησή της στις 22 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας και τις αρχές του Καζακστάν.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, οι στρατιώτες έχουν αρχίσει να ετοιμάζουν τον στρατιωτικό και τεχνολογικό εξοπλισμό για να φορτωθεί στα ρωσικά μεταγωγικά και να επιστρέψει στις μόνιμες βάσεις του.

Έχουν επίσης αρχίσει να παραδίδουν στις δυνάμεις ασφαλείας του Καζακστάν υποδομές και κτίρια των οποίων είχαν αναλάβει τη φύλαξη εδώ και πολλές ημέρες.

Το αεροδρόμιο του Αλμάτι, κλειστό από την περασμένη εβδομάδα μετά τις ζημίες που υπέστη κατά τις ταραχές, υποδέχθηκε σήμερα την πρώτη εμπορική πτήση.

Οι ταραχές της περασμένης εβδομάδας, πρωτοφανείς για το Καζακστάν από την ανεξαρτησία του το 1991, προκάλεσαν δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, ενώ πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 12.000 συλλήψεις.

Μάχη για την εξουσία

Οι ταραχές χαρακτηρίσθηκαν “τρομοκρατική επίθεση” από τον πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, ο οποίος, όμως, δεν έδωσε στοιχεία που να τεκμηριώνουν αυτή την ιδέα του, την οποία χρησιμοποίησε για να καλέσει τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις σε βοήθεια. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και οι άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της περιοχής προσέτρεξαν σε βοήθεια.

Οι ταραχές ξέσπασαν μετά τις διαδηλώσεις της 2ας Ιανουαρίου κατά της αύξησης των τιμών των καυσίμων και έπειτα από συνεχή επί σειρά ετών πτώση του βιοτικού επιπέδου σε μία χώρα όπου η διαφθορά των ελίτ είναι ενδημική.

Η ηγεσία του Καζακστάν δεν έχει ανακοινώσει επίσημο απολογισμό των θυμάτων των συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας που έγιναν με αυτόματα όπλα, γεγονός που σημαίνει μεγάλο αριθμό θυμάτων.

Εν μέσω των αιματηρών συγκρούσεων, ο πρόεδρος του Καζακστάν εξαπέλυσε επίθεση κατά του ισχυρού άνδρα της χώρας και προκατόχου του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, καθώς και των συνεργατών του και των μελών της οικογενείας του που ελέγχουν ολόκληρους τομείς της οικονομίας και διατηρούν την επιρροή τους στους διαδρόμους του καθεστώτος.

Κατηγόρησε τον κάποτε μέντορά του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ ότι ευνόησε την ανάδυση μίας κυρίαρχης “κάστας πλουσίων” στην χώρα του απέραντου ορυκτού πλούτου, κατηγορίες αδιανόητες γι’αυτόν που φέρει τον τίτλο του Πατέρα του Εθνους.

Ο σημερινός πρόεδρος του Καζακστάν, που έκτισε την καριέρα του στην σκιά του μέντορά του, ανακοίνωσε ότι η ελίτ που πλούτισε εδώ και 30 χρόνια θα πρέπει να χρηματοδοτήσει ένα ταμείο το οποίο «θα ξεπληρώσει το τίμημα» στον καζακικό πληθυσμό.

Ενας από τους σημαντικούς συνεργάτες του Ναζαρμπάγεφ, ο Καρίμ Μασίμοφ, συνελήφθη το Σάββατο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας αφού απομακρύνθηκε από την ηγεσία των μυστικών υπηρεσιών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα