Πρώτα χρησιμοποιούμε νήμα στα δόντια και μετά τα βουρτσίζουμε ή το ανάποδο;

Πρώτα χρησιμοποιούμε νήμα στα δόντια και μετά τα βουρτσίζουμε ή το ανάποδο;
Οι ειδικοί συνιστούν να βουρτσίζουμε τα δόντια μας δυο φορές την ημέρα και να τα καθαρίζουμε μεσοδόντια τουλάχιστον μια φορά -κάθε μέρα. iStock

Τα γερά δόντια και η στοματική υγιεινή επιτάσσει δυο φορές βούρτσισμα τη μέρα και τουλάχιστον μια οδοντικό νήμα. Ποια σειρά όμως, είναι πιο αποτελεσματική;

Για να καθαρίσουμε σωστά τα δόντια μας, προκειμένου να γλιτώσουμε από τυχόν περιπέτειες, χρειάζεται να τα βουρτσίζουμε και να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα, κατά τρόπο που να απομακρύνει την πλάκα (κολλώδης λευκή μεμβράνη που περιέχει βακτήρια, τα οποία παράγουν οξέα και μπορούν να καταστρέψουν το σμάλτο -αν γίνουν πέτρα) και υπολείμματα τροφών. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ουλίτιδας. Δηλαδή, δεν το περνάμε απλά ανάμεσα από τα δόντια, αλλά ‘αγκαλιάζουμε’ (τυλίγουμε) με το νήμα κάθε δόντι και τρίβουμε ελαφρά.

Το θέμα ωστόσο, που αποτελεί διαχρονικό debate για τους οδοντιάτρους, από το 1815 όταν κυκλοφόρησε στην αγορά η πρώτη μοντέρνα εκδοχή του οδοντικού νήματος (από οδοντίατρο της Νέας Ορλεάνης, ονόματι  Dr. Levi Spear Parmly) είναι αν πρώτα βουρτσίζουμε και μετά κάνουμε νήμα ή το αντίθετο. Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση έχει εξηγήσει πως όπως και αν γίνει η δουλειά, σημασία έχει να γίνει και να είναι ενδελεχής. Συνιστάται το βούρτσισμα δυο φορές τη μέρα και η χρήση νήματος ή άλλου τρόπου μεσοδόντιου καθαρισμού, τουλάχιστον μια φορά τη μέρα.

Εφόσον όμως, θέλετε να επιτύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, που είναι το πιο καθαρό στόμα, είναι χρήσιμο πρώτα να ασχολείστε με τον μεσοδόντιο καθαρισμό. Ή τουλάχιστον αυτό έδειξε έρευνα.

Όταν τελειώσετε, παίρνετε την οδοντόβουρτσα και με κλίση 45 μοιρών, καθαρίζετε την περιοχή κοντά στα ούλα (απαλά), πριν περάσετε στις άλλες περιοχές (στο εξωτερικό και στο εσωτερικό των δοντιών). Στα μπροστινά δόντια, γυρίζετε την οδοντόβουρτσα σε οριζόντια θέση και ανεβοκατεβάζετε. Οι ειδικοί προτείνουν το βούρτσισμα να διαρκεί ένα δίλεπτο και η οδοντόκρεμα δεν χρειάζεται να είναι… σπάταλη. Άπαξ και περάσει το δίλεπτο, ξεπλένετε με οδοντικό διάλυμα. Mη ξεχνάτε να βουρτσίσετε και τη γλώσσα σας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα