“Αν ο Τραμπ δεν στηρίξει την Ελλάδα να επανεξετάσουμε την υπογραφή της Συμφωνίας για τις βάσεις”
Τι προκύπτει από την προσεκτική ανάγνωση της συνέντευξης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γιατί συνδέει την επανεκλογή Παυλόπουλου με σύσκεψη αρχηγών για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
- 06 Ιανουαρίου 2020 10:53
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα πράγματα προκύπτουν από τη συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο «Βήμα της Κυριακής» και τον συνάδελφο Άρη Ραβανό.
Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» επιχειρούν να αναδείξουν κάποια από αυτά που –κακώς- δεν έτυχαν της ανάλογης προσοχής από την αξιολόγηση της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα:
ΖΗΤΑΕΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΝΑ ΕΞΑΡΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ: Δημοσιεύουμε όλο το απόσπασμα της απάντησης του Αλέξη Τσίπρα ώστε ο αναγνώστης να διαπιστώσει το σαφές της θέσης: «Εάν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, όπως εκφράζονται από τον Πρόεδρο Τραμπ, δεν συγκλίνουν πια με τα δικά μας στο πιο κρίσιμο ζήτημα, που είναι η προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τις πιο σοβαρές τουρκικές απειλές των τελευταίων δύο δεκαετιών, τότε και εμείς πρέπει να επανεξετάσουμε την πολιτική μας.
Θεωρώ λάθος το ότι η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χωρίς να είναι σαφές ποια στάση θα τηρήσει ο Πρόεδρος Τραμπ έναντι των τουρκικών απειλών. Και στην επικείμενη συνάντηση και κυρίως στη συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό οφείλει αυτό να το ξεκαθαρίσει. Και η ελληνική πλευρά οφείλει να πιέσει για να το ξεκαθαρίσει. Και πίεση δεν υπάρχει αν η ελληνική στάση θεωρείται δεδομένη. Υπενθυμίζω ότι ο Πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε ενστάσεις στο αμερικανικό νομοσχέδιο το οποίο αναφερόταν στις τουρκικές παραβιάσεις και στη στήριξη του σχήματος 3+1. Εάν οι δηλώσεις κατά της τουρκικής προκλητικότητας και υπέρ του σχήματος 3+1 και του αγωγού EastMed δεν είναι σαφείς- πόσο δε μάλλον αν δεν υπάρξουν καν -, νομίζω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε πτυχές αυτής της συνεργασίας». Είναι δε σαφές πως από το αποτέλεσμα της τοποθέτησης του Ντ. Τραμπ μετά τη συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό θα κριθεί πάνω στο πλαίσιο αυτό η (μικρότερη ή μεγαλύτερη) κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα.
ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Και εδώ παραθέτουμε το μεγαλύτερο μέρος του αποσπάσματος της συνέντευξης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Το αρραγές μέτωπο και η εθνική στρατηγική είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση εθνικών απειλών και κινδύνων. Για αυτό και εγώ με αίσθηση ευθύνης δήλωσα καθαρά ότι στα εθνικά θέματα δεν θα κάνω όσα έκανε ο κος Μητσοτάκης σε εμένα. Δεν θα ακολουθήσω τον ολισθηρό δρόμο της λαϊκίστικης αντιπολίτευσης και της πατριδοκαπηλίας. Όπου χρειάζεται συναίνεση, θα τη δώσουμε. Όπου χρειάζεται κριτική, θα είναι εποικοδομητική.
Ωστόσο η συναίνεση είναι σαν το ταγκό. Χρειάζεται δυο. Και κυρίως χρειάζεται συντονισμός και όχι αλλοπρόσαλλες κινήσεις. Όσα επιχειρεί, σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή την εκλογή ΠτΔ είναι απολύτως αλλοπρόσαλλα. Όταν πριν ένα χρόνο πήρα την απόφαση να αλλάξουμε το σχετικό άρθρο του Συντάγματος και να απεμπλέξουμε την προεδρική εκλογή από τη διάλυση της Βουλής, δεν μπορούσα να φανταστώ αυτόν τον διασυρμό, τόσο του αξιώματος, όσο και της διαδικασίας. Όταν όμως αυτό γίνεται σε συνθήκες έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναδεικνύει αβάσταχτη ελαφρότητα, έως ανευθυνότητα. Αυτό λοιπόν πρέπει να τελειώσει εδώ. Ο Προκόπης Παυλόπουλος προέρχεται από διαφορετική πολιτική οικογένεια από τη δική μου, αλλά είναι ένας Πρόεδρος που ενώνει αντί να διχάζει και εργάζεται για την πολιτική συναίνεση. Και ως ΠτΔ έχει αποδείξει ότι στηρίζει μια σύγχρονη Ελλάδα ενώ, με το επιστημονικό του κύρος, προασπίζει απαρέγκλιτα τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την ίδια στιγμή, εργάζεται για τον διάλογο, τη συνεργασία και την επίλυση οιασδήποτε διαφοράς βάση του διεθνούς δικαίου.
Ο πρωθυπουργός οφείλει να το αναγνωρίσει και κυρίως να συνειδητοποιήσει τη κρισιμότητα των στιγμών και να αφήσει τα «προεδρικά καλλιστεία». Να επισπεύσει την επανεκλογή Παυλόπουλου με μεγάλη πλειοψηφία και αμέσως μετά να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο, για να συμφωνήσουμε πάνω στις βασικές γραμμές της εθνικής στρατηγικής απέναντι στη Τουρκία». Η παραπάνω τοποθέτηση είναι φανερό πως θα επαναληφθεί και κατά τη συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς για ενημέρωση για τα εθνικά μας θέματα, όταν επιστρέψει από την Ουάσιγκτον.
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Επ’ αυτού δηλώνει χαρακτηριστικά: «Η εκπεφρασμένη κοινή θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας είναι σαφής: η χώρα μας δεν θα ανεχθεί οιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. πλαίσιο αυτό, θεωρώ ότι μέρος μιας κοινής εθνικής στρατηγικής είναι η στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων. Εξ ου και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε υπέρ για τον αμυντικό προϋπολογισμό, αλλά και το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών Mirage και F-16 – μια συζήτηση που υπενθυμίζω ότι διαρκούσε πολλά χρόνια και έκλεισε, επιτέλους, κατά τη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Τραμπ το 2017».
ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΠΩΣ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΉ ΔΕΝ ΤΗ ΘΕΛΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμηνύει πως η απλή αναλογική ήρθε για να μείνει και πως ο πρωθυπουργός δεν θέλει την απλή αναλογική όχι γιατί φοβάται την ακυβερνησία, αλλά γιατί φοβάται για την ενότητα του κόμματός του: «Η δεκαετής κρίση εξανάγκασε το πολιτικό σύστημα σε συγκλίσεις και συναινέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστός στην πάγια άποψη της Αριστεράς, και παρά το κομματικό του συμφέρον, καθιέρωσε την απλή αναλογική, ακριβώς για να εμπεδώσει την κουλτούρα των προγραμματικών συγκλίσεων. Δεν γίνεται τόσο καιρό να μιλά η ΝΔ για την ισοτιμία της ψήφου των ομογενών και την ίδια ώρα να καταργεί την ισοτιμία της ψήφου συνολικά, επαναφέροντας το μπόνους για το πρώτο κόμμα. Κατανοώ ότι η απλή αναλογική φοβίζει το κόμμα Μητσοτάκη. Όχι γιατί φοβάται την ακυβερνησία ,αλλά γιατί φοβάται για την ενότητα του κόμματός του. Ωστόσο είναι καιρός να κατανοήσουν όλοι ότι η απλή αναλογική ήρθε για να μείνει και δεν υπάρχει κανένα πεδίο συναίνεσης στην κατάργησή της. Οι επόμενες εκλογές, ό,τι κι αν απεργάζεται ο κ. Μητσοτάκης, θα γίνουν με την απλή αναλογική. Και η επόμενη μέρα θα βρει τη χώρα με μία προοδευτική κυβέρνηση, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και συμφωνιών».