Βήματα πίσω της κυβέρνησης για το Χαμόγελο του Παιδιού
Εν αναμονή εξελίξεων το "Χαμόγελο του Παιδιού" καθώς φαίνεται πως ο πρωθυπουργός υποχώρησε εσπευσμένα στο αίτημα της διοίκησης για συνάντηση μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Τι είπε στο NEWS 24/7 ο πρόεδρος του Οργανισμού, Κ. Γιαννόπουλος και τι υποστηρίζει το Υπουργείο Εργασίας.
- 18 Μαΐου 2022 06:00
Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα του Χαμόγελου του Παιδιού και της υπουργικής απόφασης της υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου με την κυβέρνηση να εμφανίζεται πλέον διαλλακτική για το θέμα.
Όπως δηλώνει σήμερα στο NΕWS 24/7 ο πρόεδρος του “Χαμόγελου του Παιδιού”, Κώστας Γιαννόπουλος: “Υπήρξε μια επικοινωνία από την πλευρά του πρωθυπουργού και μου ζητήθηκε να σταματήσουμε για κάποιες ημέρες τις αντιδράσεις και να περιμένω μέχρι την επιστροφή του από τις ΗΠΑ για να συναντηθούμε με πρόθεση να βρεθεί λύση. Θα τηρήσω την υπόσχεση που έδωσα να περιμένω ώστε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η συνάντηση. Θέλω όμως να ευχαριστήσω τον κόσμο για την μοναδική υποστήριξη. Στα κοινωνικά δίκτυα επικρατεί χαμός. Μας τηλεφωνούν άνθρωποι από όλο τον κόσμο”.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη συνάντηση έχει ζητηθεί από τον πρόεδρο του Οργανισμού προς το γραφείο του πρωθυπουργού εδώ και αρκετό καιρό. Όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας ο Κώστας Γιαννόπουλος έχει κάνει σχετικό αίτημα εδώ και καιρό στο Μέγαρο Μαξίμου και του είχε μεταφερθεί η πρόθεση του πρωθυπουργού να τον δεχτεί σε συνάντηση, όμως αυτό αναβαλλόταν συνεχώς λόγω πιεσμένου προγράμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αλλαγή στάσης μετά τις αντιδράσεις
Σήμερα και μετά τις έντονες αντιδράσεις που προέκυψαν με το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε ο Οργανισμός, η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να αλλάξει τη στάση της. Αυτό προκύπτει τόσο από την επικοινωνία της πλευράς του πρωθυπουργού με τον κ. Γιαννόπουλο την Τρίτη, όσο και από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο αναφέρει: “Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, σε όλες τις δομές παρέχεται μεταβατική περίοδος διάρκειας ενός έτους, με σκοπό να προσαρμοστούν στις νέες προϋποθέσεις λειτουργίας τους. Σε περίπτωση που μια δομή για τον οποιοδήποτε λόγο αδυνατεί να προσαρμοστεί, είμαστε εδώ για να ακούμε τα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουν και να μπορούμε να βοηθήσουμε”.
Η υπουργική απόφαση
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες από την υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου δίνεται προθεσμία ενός έτους σε δομές που θέλουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, για να προσαρμόσουν “τη λειτουργία, τη στελέχωση, τις κτιριολογικές προδιαγραφές τους και τις εν τω συνόλω παρεχόμενες υπηρεσίες τους, ώστε η φροντίδα των παιδιών εντός δομών να είναι η βέλτιστη δυνατή”.
Αυτή η απόφαση απευθύνεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έβγαλε το Χαμόγελο του Παιδιού “μόνο στις ιδιωτικές δομές, εξαιρώντας από τους κανόνες τις δημόσιες και τις εκκλησιαστικές”. Μάλιστα για όσους δεν τηρήσουν τις προϋποθέσεις προβλέπονται αυστηρότατα πρόστιμα, συλλήψεις, καθώς και ποινές φυλάκισης από 1 ως 5 έτη.
Οι προδιαγραφές που υπαγορεύονται από την υπουργική απόφαση, σύμφωνα με τον Οργανισμό, είναι μη εφαρμόσιμες και οδηγούν 11 δομές του Χαμόγελου του Παιδιού σε άμεσο κλείσιμο παρά το γεγονός ότι λειτουργούν νόμιμα και με αδειοδότηση. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου “ακόμα και αν αυτά ήταν εφαρμόσιμα, δεν θα είχαμε τους οικονομικούς πόρους για να τα υλοποιήσουμε“. Επίσης, οι άνθρωποι του Οργανισμού ανέφεραν πως ενώ μέχρι σήμερα οι δομές τους λειτουργούν σαν σπίτια για τα παιδιά, οι νέες προδιαγραφές του υπουργείου τις μετατρέπουν σε ιδρύματα και αυτό ενώ στόχος υποτίθεται ότι είναι η αποϊδρυματοποίηση.
Επιπροσθέτως, ο Κώστας Γιαννόπουλος κατηγόρησε στη συνέντευξη Τύπου την υφυπουργό Εργασίας πως δεν άκουσε τις παρατηρήσεις του πριν εκδώσει την υπουργική απόφαση. Όπως ειπώθηκε σε χθεσινή συνάντηση φορέων με το Υπουργείο Εργασίας, για πρώτη φορά ορίζονται “αυστηρές προδιαγραφές” και σαφή κριτήρια ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ): “Πρόκειται για τις μόνες δομές που δεν είχαν κανόνες λειτουργίας, σε αντίθεση π.χ. με τις δομές φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία κτλ. Αυτό φυσικά είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαβούλευσης. Πιο συγκεκριμένα, στην προσπάθει’α μας να βγάλουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα, απευθυνθήκαμε σε ολόκληρη την κοινωνία και ζητήσαμε την συμμετοχή της. Οι προδιαγραφές ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ), τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση τον Φεβρουάριο του 2022 στο www.paidi.gov.gr. Η δημόσια διαβούλευση, διήρκησε ένα μήνα και συμμετείχαν αρμόδιοι φορείς παιδικής προστασίας όπως η Unicef, o Συνηγορος του παιδιου, οι Περιφέρειες, ΣΚΛΕ κ.ά. αλλά και πολίτες. Όλες οι απόψεις που κατατέθηκαν αξιολογηθήκαν και πολλές από αυτές υιοθετήθηκαν, ώστε να διασφαλιστεί επιτέλους η εύρυθμη λειτουργία των δομών, η βέλτιστη παροχή υπηρεσιών στα παιδιά με την στελέχωση του κατάλληλου προσωπικού (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, φροντιστές κ.ά.) και φυσικά η ταχύτερη δυνατή αποϊδρυματοποίηση τους. Για πρώτη φορά, με απόλυτη διαφάνεια δημιουργούμε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων παιδικής προστασίας” αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας.
Πλέον, μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες πώς θα εξελιχθεί το θέμα, καθώς οι θέσεις του Χαμόγελου του Παιδιού είναι εμφανές πως είχαν από καιρό μεταφερθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Εργασίας χωρίς αποτέλεσμα. Η δημοσιοποίηση όμως μέσω της συνέντευξης Τύπου και οι αντιδράσεις που προκάλεσε στην κοινή γνώμη, φαίνεται πως άλλαξαν τα δεδομένα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις