Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιδρά στα σχέδια για κατάργηση του ορίου του 3%

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιδρά στα σχέδια για κατάργηση του ορίου του 3%
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, εφόσον το μπόνους των 50 εδρών ήταν 40 έδρες και το όριο εισόδου στη Βουλή 4% από 3%, η ΝΔ με το ίδιο ποσοστό που είχε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα έπαιρνε τις ίδιες-ή περίπου- τις ίδιες έδρες!

Κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης, ούτε καν το Κίνημα Αλλαγής που έχει συμφέρον αφού κάποια μικρά κόμματα θα έμεναν εκτός Βουλής και ο ρόλος του θα αναβαθμιζόταν, δεν επιθυμεί αύξηση του ορίου του 3% για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Για την ακρίβεια είναι κατηγορηματικά αντίθετοι, γεγονός που βάζει την κυβέρνηση σε σκέψεις για το εάν θα πρέπει να το επιχειρήσει.

Η αύξηση του ορίου του 3% ωφελεί πρωτίστως όπως είναι φυσικό το πρώτο κόμμα. Είναι χαρακτηριστικά πως σε αναγωγές που έχουν γίνει από επιστήμονες, εφόσον το μπόνους των 50 εδρών ήταν 40 έδρες και το όριο εισόδου στη Βουλή 4% αντί για 3% που είναι σήμερα, η ΝΔ, με το ποσοστό που έλαβε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα έπαιρνε τις ίδιες ή -περίπου- τις ίδιες έδρες! Με άλλα λόγια, δηλαδή, δεν θα είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα η μείωση του μπόνους από 50 σε 40 έδρες!

Χαρακτηριστικό των αντιδράσεων των μικρότερων κομμάτων υπήρξε η προειδοποίηση του Χρήστου Πρωτόπαπα, μέσω του news24/7: “Η κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει έγκαιρα τις δικές της απόψεις σε διάλογο με όλα τα κόμματα. Αν επιμείνει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στις λογικές υπερ-ενισχυμένων εκλογικών συστημάτων, που μετατρέπουν λαϊκές μειοψηφίες σε κυβερνητικές πλειοψηφίες είναι σαφές ότι θα συναντήσει την άρνησή μας” είπε χαρακτηριστικά το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ, “φωτογραφίζοντας” και το όριο του 3%, ενώ προειδοποίησε: “Αλλά να είστε βέβαιος ότι ανοίγει τον “Ασκό του Αιόλου” όποιος νομίζει ότι με τέτοιες αντιλήψεις θα κερδίζει εκλογές”.

Γενικότερα, πάντως, με τις διαρροές της κυβέρνησης, μέσω των οποίων προφανώς προσμετρώνται οι αντιδράσεις, δημιουργείται κλίμα έντονης καχυποψίας και βεβαιότητες ότι γίνονται εκ νέου παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο, γεγονός που δεν βοηθάει μια ουσιαστική συζήτηση που πρέπει να γίνει και η οποία απαιτεί πρωτίστως συνεννόηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με την αξιωματική αντιπολίτευση…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα