Μ. Βρετανία: Επιλέγει χωρίς στοιχεία τη μίξη των εμβολίων και ξεσηκώνει τους επιστήμονες

Μ. Βρετανία: Επιλέγει χωρίς στοιχεία τη μίξη των εμβολίων και ξεσηκώνει τους επιστήμονες
Εμβόλιο κατά του κορονοϊού AP

Η τακτική στους εμβολιασμούς από την κυβέρνηση Τζόνσον έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Η Μεγάλη Βρετανία μέχρι στιγμής έχει δώσει έγκριση στα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca.

H τακτική εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στη Μεγάλη Βρετανία όχι μόνο δεν προσφέρει την απόλυτη ασφάλεια αλλά φαίνεται να προκαλεί και έντονες επιφυλάξεις στους κόλπους της βρετανικής-και όχι μόνο-επιστημονικής κοινότητας.

Πριν από μερικές ημέρες οι Βρετανοί ανακοίνωσαν, χωρίς όμως να δώσουν μεγάλη δημοσιότητα, ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου του κορονοϊού μπορεί να προέρχεται από διαφορετικό εμβόλιο σε σχέση με την αντίστοιχη πρώτη. Κοντολογίς εισάγεται η μίξη των διαθέσιμων εμβολίων.

Η τακτική αυτή όμως δεν δικαιολογείται από καμία δημοσιευμένη έρευνα και προς το παρόν δεν συστήνεται από κανέναν ειδικό. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι όπως γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης, οι αρχές των ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι η “μίξη” δεν μπορεί, προσώρας τουλάχιστον, να γίνει αποδεκτή”.

Επίσης, επιστήμονες στη Βρετανία τόνισαν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο, επαρκώς τεκμηριωμένο, που να δικαιολογεί μία τέτοια επιλογή, ιδιαίτερα σε μία τόσο μεγάλη χώρα όπως η Μεγάλη Βρετανία η οποία εσχάτως ταλαιπωρείται εντόνως και από το νέο στέλεχος του κορονοϊού.

Εκφράζεται, παράλληλα, η ανησυχία σε πολλούς επιστημονικούς κύκλους, ότι οι αρχές στη Βρετανία “εγκαταλείπουν το δρόμο στην επιστήμη και ανοίγουν μονοπάτι προς το χάος” όπως χαρακτηριστικά τονιζόταν.

Η Μεγάλη Βρετανία μέχρι στιγμής έχει δώσει έγκριση στα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca. Τα δεδομένα της πανδημίας χειροτερεύουν συνεχώς και η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον πιέζεται πολύ δημοσκοπικά και πολτικά.

Ακόμα και έτσι όμως η επιλογή της μίξης, μία “no data” επιλογή, είναι δύσκολο να “περπατήσει”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα