Ο Τσίπρας σηκώνει το γάντι: Σύγκρουση σε τρία μέτωπα
Κατήγγειλε ότι η ιδιοκτησία του σκανδάλου Novartis ανήκει σε Σαμαρά - Βενιζέλο. Προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για ψήφο της γενιάς του brain drain από το εξωτερικό. Ξεκαθάρισε ότι μένει απόσταση για συμφωνία στο Σκοπιανό
- 18 Μαΐου 2018 22:34
Τη στενή σχέση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου με το σκάνδαλο της Novartis κατέδειξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας το ιδιόχειρο σημείωμα του Αντώνη Σαμαρά στον Κωνσταντίνο Φρουζή αλλά και τις υποδείξεις της εταιρείας που μετέτρεπε σε νόμους ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Η απόλυτη ιδιοκτησία του σκανδάλου Novartis» ανήκει στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κατήγγειλε ο κ. Τσίπρας και επικαλέστηκε το ιδιόχειρο σημείωμα που έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς στον ισχυρό άνδρα της Νοvartis με το τηλέφωνο του προϊσταμένου των οικονομικών της χώρας. Καταλόγισε, μάλιστα στον κ. Σαμαρά ότι ανάμεσα στο «ακροδεξιό παραλήρημα» και τις «κουτσαβάκικες» απειλές του είχε σχυριστεί ότι δεν είχε συναντήσει ποτέ ιδιωτικώς τον κ. Φρουζή και διερωτήθηκε εάν ο πρώην πρωθυπουργός μοίραζε ιδιόχειρα σημειώματα μπροστά στην κάμερα της ΝΕΡΙΤ.
Υπηρέτες του Φρουζή
Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε, όμως, ότι τα στελέχη της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου αποδείχθηκαν και υπάκουα παιδιά «των πολυεθνικών και των επιχειρηματιών αφεντικών τους». «Αντί να είναι υπηρέτες του λαού όπως θα έπρεπε, αυτοί ήταν υπηρέτες του κάθε κ. Φρουζή, που τους έστελνε αυστηρά σημειώματα με τις εντολές» είπε υπενθυμίζοντας τις νομοθετικές υποδείξεις της Novartis προς τον τότε υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Ανέφερε επίσης ότι η Novartis σε έκθεσή της αξιολογούσε τα στελέχη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, «δείχνοντας καθαρά την προνομιακή σχέση των στελεχών της με τη ΝΔ».
Αυτονόητο να ελεγχθεί το σκάνδαλο Novartis από τη Δικαιοσύνη
Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την απόφαση διαβίβασης του φακέλου της Novartis στη δικαιοσύνη και κατήγγειλε τη ΝΔ και τη ΔΗ.ΣΥ ότι επιθυμούσαν να παραμείνει η υπόθεση στη Βουλή για να επιτύχει την παραγραφή. «Αυτό που αποφασίζουμε σήμερα είναι να γυρίσουμε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Είναι αυτονόητο να ελεγχθούν από τη δικαιοσύνη τα αιτήματα που δεν εμπίπτουν σε νόμο περί ευθύνης υπουργών» ανέφερε και σημείωσε ότι απέναντι σε αυτή την καθαρή θέση «έρχεται το κυνικό επιχείρημα ότι τα αδικήματα εφόσον τελέσθηκαν στα πλαίσια των καθηκόντων τους, εμπίπτουν στο νόμο περί ευθύνης υπουργών άρα ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε». «Μέσα στην παραζάλη της εξουσίας μπέρδεψαν το δίκαιο με την επιθυμία τους και την ηθική με την ασυδοσία» τόνισε αναφερόμενος στην κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου.
Ναι στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε παράλληλα τον κ. Μητσοτάκη ότι συνδέει το αίτημα για κατάτμηση της Β’ Αθηνών με την ψήφο των ομογενών αναζητώντας πρόσχημα για να μην ψηφίσει τη μεταρρύθμιση. «Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να υπεκφύγει. Υπό την πίεση των βαρόνων ο κ. Μητσοτάκης ψάχνει πρόσχημα για να μην ψηφίσει το σπάσιμο της Β’ Αθηνών» είπε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται την πρόταση και θα καταθέσει σύντομα σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. «Θα δώσουμε δικαίωμα ψήφου εξ αποστάσεων στα παιδιά του brain drain που έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους» είπε και σημείωσε ότι «αυτούς τους ανθρώπους τους έδιωξε στο εξωτερικό» η κυβέρνηση της ΝΔ. «Το υπουργείο Εσωτερικών θα καταθέσει νομοθετική πρωτοβουλία για ψήφο της γενιάς του brain drain. Να δούμε τι θα σκαρφιστεί μετά ο κ. Μητσοτάκης».
Μένει να καλυφτεί απόσταση στο Σκοπιανό
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τη Βουλή για τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό. «Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, πολύπλοκη, πολυεπίπεδη» είπε και σημείωσε ότι έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα αλλά υπάρχει ακόμη απόσταση που πρέπει να διανυθεί. Επανέλαβε, μάλιστα, ότι οι δύο βασικές προϋποθέσεις για τη συμφωνία είναι «μία και μόνη σύνθετη ονομασία εντός και εκτός της γειτονικής χώρας» και η συνταγματική αναθεώρηση. «Οι δύο αυτές προϋποθέσεις αποτελούν απαράβατο όρο για να καλυφθεί η απόσταση» είπε και συμπλήρωσε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για προτάσεις στο τραπέζι για το όνομα είναι κενές περιεχομένου αν δεν εκπληρωθούν οι βασικές προϋποθέσεις.