Μητσοτάκης- Μέρκελ: Πιο γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις. Κάλεσμα σε Γερμανούς επενδυτές για ΔΕΗ
Τη φιλοδοξία να αλλάξει το αφήγημα των σχέσεων Ελλάδας- Γερμανίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση του με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Τόνισε ότι τα πρωτογενή θα συζητηθούν με τους θεσμούς. Ελληνογερμανικό συνέδριο “πράσινης ανάπτυξης” στις αρχές του χρόνου.
- 29 Αυγούστου 2019 15:14
Η προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων ιδίως στον τομέα της ενέργειας, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και με πιθανό πεδίο και τη ΔΕΗ, ήταν ένα από τα κύρια θέματα στο “μενού” της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
Ο πρωθυπουργός άλλωστε θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας αλλάζει. Δήλωσε ότι θέλει τη Γερμανία σύμμαχο και ότι θέλει να αλλάξει το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων με τη συζήτηση να εστιάζει πλέον στις κοινές μεταρρυθμιστικές προκλήσεις, και κάλεσε τους Γερμανούς να βλέπουν πλέον τη χώρα μας ως ένα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Ανακοίνωσε μάλιστα ότι στις αρχές του χρόνου θα γίνει στην Αθήνα ένα κοινό ελληνογερμανικό συνέδριο για την πράσινη ανάπτυξη με στόχο την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων σε ένα τομέα που έχει ανάγκη η Ελλάδα και για τον οποίο υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στη Γερμανία, γεγονός που επιβεβαίωσε ένθερμα η Γερμανίδα καγκελάριος. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη ΔΕΗ, που βρίσκεται όπως είπε σε μία δύσκολη φάση, καλώντας έτσι εμμέσως γερμανικές εταιρείες να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω της Επιχείρησης.
Το θέμα των πρωτογενών δεν ήταν επίσημα στην ατζέντα της συνάντησης, όμως ο πρωθυπουργός δέχθηκε ερώτηση από γερμανικό ΜΜΕ και άδραξε την ευκαιρία να διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019-2020 και πρόσθεσε: “Πρώτα θα κερδίσουμε αξιοπιστία και μετά θα συζητήσουμε το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους”. Σημείωσε όμως ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί με τους θεσμούς: “Τα θέματα των θεσμών αφορούν τους θεσμούς τα θέματα των διμερών σχέσεων αφορούν τις δύο χώρες εμείς αυτά που θα κάνουμε πρώτα από όλα είναι να κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία ως μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση η οποία επαναφέρει το ζήτημα της ανάπτυξης στην πρώτη γραμμή και τα ζητήματα αυτά εν καιρώ θα με τους θεσμούς”.
Διαβεβαίωσε δε ότι η κυβερνηση του θα προχωρησει σε μεταρρυθμίσεις “πιο γρήγορα και πιο βαθιά” σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις που όπως είπε επιβλήθηκαν τα προηγούμενα μνημονιακά χρονια, γιατί όπως είπε “αυτές οι αλλαγές θα γίνουν από εμάς γιατί αφορουν εμάς και θέλουμε τη Γερμανία σύμμαχο”.
Σημειωτέον ότι η κ.Μέρκελ από την πλευρά της εξέφρασε την άποψη ότι πλέον οι δεσμεύσεις της Ελλάδας θα είναι πιο εύκολες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το 50% θα είναι η ψυχολογία.
Επρόκειτο όπως το ερμηνεύουν στην κυβέρνηση για ένα θετικό νεύμα της Μέρκελ, η οποία εξάλλου καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό έκανε λόγο για μία νέα ώθηση στην Ελλάδα μετά την κυβερνητική αλλαγή.
Η Γερμανίδα καγκελάριος εξάλλου δήλωσε: “Θέλουμε να συνεργαστούμε στον τομέα της ενέργειας και του κλίματος η νέα κυβέρνηση θα ενισχύσει τις ιδιωτικοποιήσεις έτι περαιτέρω και έτσι για τις γερμανικές εταιρείες προκύπτουν δυνατότητες επενδυτικές και η γερμανική οικονομία θα θελήσει να κάνει χρήση αυτών των δυνατοτήτων”.
Πρότεινε δε στην ελληνική πλευρά στο συνέδριο για την πράσινη ανάπτυξη στην Αθήνα να καλέσει επιχειρηματίες από τη Γερμανία που ενδεχομένως να ενδιαφέρονται για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ενέργεια γενικότερα, δηλώντας μάλιστα ότι η γερμανική πλευρά μπορεί να παρέχει κάποιες “συμβουλές για το νομικό πλαίσιο”, προφανώς με στόχο να καταστεί ελκυστικό για τις γερμανικές εταιρείες.
Η στρατηγική Μητσοτάκη
Ουσιαστικά δηλαδή ο κ.Μητσοτάκης ξεδίπλωσε τη στρατηγική του η οποία βάζει μπροστά μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη και επενδύσεις για να τεθεί στη συνέχεια αλλά θεσμικά στην ΕΕ το ζήτημα των πρωτογενών. Η φράση του “είναι σημαντικό για μένα να αλλάξω το αφήγημα στη Γερμανία, να είναι η Ελλάδα η χώρα του προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες” ήταν άκρως χαρακτηριστική. Έριξε βέβαια το σπόρο της συζήτησης για τα πρωτογενή, χωρίς όμως να φέρει σε δύσκολη θέση τη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία δε θα μπορούσε να δεσμευτεί για το μέλλον, αν και ήταν εμφανώς ευχαριστημένη από το άνοιγμα επενδυτικών δυνατοτήτων στην Ελλάδα και βεβαίως τη δέσμευση για την τήρηση των στόχων.
Προσφυγικό και συμφωνία των Πρεσπών
Στην ατζέντα της συνάντησης ήταν βεβαίως και το προσφυγικό- μεταναστευτικό με τον πρωθυπουργό και τη Γερμανίδα καγκελάριο να αναφέρονται στην αύξηση των ροών εφέτος το καλοκαίρι σε σχέση με πέρυσι και στους τρόπους διαχείρισης.
“Η Ελλάδα θα κάνει ότι πρέπει για να επιταχυνθεί η ροή των επιστροφών στην Τουρκία και ώστε οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στις δομές της να είναι ανθρώπινες. Προσβλέπουμε όμως και στη Γερμανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξωτερική φύλαξη των συνόρων, τα σύνορα της Ελλάδος είναι σύνορα της Ευρώπης” είπε ο κ.Μητσοτάκης. Σχολίασε άλλωστε ότι το μεταναστευτικό αποτελεί και κορυφαία πολιτική προτεραιότητα της επόμενης προέδρου της Κομισιόν της Ούρσουλα Φαν Ντερ Λάιεν στο ζήτημα του ασύλου, το οποίο ενδιαφέρει πολύ την καγκελάριο και πρόσθεσε ότι: “Θα δουλέψουμε μαζί ώστε οι κανόνες χορήγησης ασύλου να είναι ενιαίοι σε όλη την Ευρώπη”.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας να δουλέψει προς αμοιβαίο όφελος και των δύο πλευρών, προσθέτοντας ότι: “Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε επιστροφές από την Ελλάδα προς την Τουρκία και για να γίνει αυτό χρειάζεται σε πρώτη φάση αλλαγή των πολιτικών ασύλου της Ελλάδας, το οποίο θα γίνει εντός των επόμενων μηνών”. Τόνισε ότι είναι πολύ άδικο οι πρώτες χώρες υποδοχής και επιμερίζονται το κύριο βάρος διαχείρισης των ροών, ζητώντας πιο ουσιαστική αλληλεγγύη από την Ευρώπη. “Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν χώρες που εκμεταλλεύονται τα οφέλη του Σένγκεν και ταυτόχρονα αρνούνται να συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση του κοινού ευρωπαϊκού προβλήματος”.
Από την πλευρά της η κ.Μέρκελ σημείωσε ότι και εκείνη διαπίστωσε την αύξηση των προσφυγικών ροών το καλοκαίρι σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με πέρυσι και είπε ότι η ΕΕ πρέπει να μιλήσει με την Τουρκία “για να δούμε τη βοήθεια χρειάζεται και εκείνη, γιατί και η Τουρκία πράγματι δέχτηκε πολλές προσφυγές”. Δήλωσε ότι συμμερίζεται τη γνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι πρέπει να φτάσουμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα και δήλωσε ότι χαίρεται που η νέα πρόεδρος της Κομισιόν έχει βάλει το θέμα αυτό σε σημαντική προτεραιότητα. Παραδέχθηκε όμως ότι βρισκόμαστε μακριά ακόμη από μία ριζική λύση στο μεταναστευτικό.
Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν για την Τουρκία και πως Αθήνα και Βερολίνο συμφωνούν ότι οι ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι παράνομες, για αυτό άλλωστε και υπήρξε κοινή ευρωπαϊκή αντίληψη για το θέμα.
Ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός δήλωσε: “Η καγκελάριος γνωρίζει την άποψή μου ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι μία συμφωνία με σοβαρά ελαττώματα τα οποία όμως μπορούν να λυθούν μέσω της συνολικής πολιτικής των δυτικών Βαλκανίων”.