Αλμπέρ Καμύ: Το τραγικό τέλος του βραβευμένου με Νόμπελ λογοτέχνη και φιλοσόφου
Σαν σήμερα έχασε τη ζωή του ο νομπελίστας Αλμπέρ Καμύ. Στις 4 Ιανουαρίου 1960 βρέθηκε νεκρός ύστερα από ένα μυστηριώδες τροχαίο, οι αιτίες του οποίου συγκαλύφτηκαν από τα μέσα.
- 04 Ιανουαρίου 2020 10:15
Ο Αλμπέρ Καμύ υπήρξε αναμφίβολα μια από τις πιο πολυσχιδείς προσωπικότητες κι ένας από τους πιο δημοφιλείς φιλόσοφους του 20ου αιώνα. Οι ιδιότητες του πολλές: λογοτέχνης – συγγραφέας, φιλόσοφος, ένας εκ των ιδρυτών του ρεύματος του παραλογισμού, σκηνοθέτης, διασκευαστής και ηθοποιός. Χρωστά τη φήμη του στα μυθιστορήματά του «Ο Ξένος» και «Η Πανούκλα», στα θεατρικά του έργα «Καλιγούλας» και «Οι δίκαιοι» και τέλος στα φιλοσοφικά του δοκίμια «Ο Μύθος του Σίσυφου» και «Ο επαναστατημένος άνθρωπος», ενώ το 1957 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Ο Καμύ, όσο γρήγορα και αν συνάντησε την αναγνώριση και τη δόξα, τόσο άξαφνα βρήκε και τον θάνατο πριν προλάβει να συμπληρώσει τα 47 του χρόνια.
Σαν σήμερα, το 1960, ο Γάλλος φιλόσοφος ενεπλάκη σε αυτοκινητιστικό ατύχημα όταν επέστρεφε στο Παρίσι από την Προβηγκία. Στο αυτοκίνητο επέβαιναν ο Καμύ, ο οδηγός και συγγενής του στενού του φίλου Γκαλιμάρ, η σύζυγος και η κόρη του. Το οδόστρωμα ήταν παγωμένο και ολισθηρό. Το αμάξι μάρκας Facel-Vega παρεκκλίνει της πορείας του και πέφτει πάνω σε έναν πλάτανο.
Ο θάνατος για τον Καμύ ήταν ακαριαίος, ενώ λίγες μέρες αργότερα έφυγε από τη ζωή και ο Γκαλιμάρ, ο οποίος είχε αρχικά ανασυρθεί ζωντανός από τα συντρίμμια. Η γυναίκα και η κόρη του γλύτωσαν με μερικά τραύματα.
Ατύχημα ή δολοφονία;
Οι εφημερίδες της εποχής κάνουν λόγο για υπερβολική ταχύτητα (130 χλμ/ω), αδιαθεσία του οδηγού ή σκάσιμο του ελαστικού, αλλά ο συγγραφέας Ρενέ Ετιάμπλ διαβεβαιώνει ότι μετά από επίμονες μελέτες είχε στα χέρια του αποδείξεις ότι η Facel-Vega ήταν ένα κινητό φέρετρο – ωστόσο καμία εφημερίδα δεν δέχτηκε να τις δημοσιεύσει.
Ο Καμύ αν και είχε πολλούς λάτρεις του έργου του, ήδη από τα 46 του χρόνια είχε κάνει και πολλούς εχθρούς, ένας από αυτούς ήταν και η KGB. Για κάποιους εκείνη είναι η απολύτως υπεύθυνη για τον θάνατό του.
Ο Καμύ, το 1957, εργαζόμενος για την εφημερίδα Combat δημοσίευσε ένα άρθρο εναντίον της ΕΣΣΔ και του ηγετικού της στελέχους, Ντμίτρι Σεπίλοφ. Κατηγόρησε ανοιχτά τον Σεπίλοφ για τα γεγονότα της Ουγγαρίας, το 1956, τα οποία και χαρακτήρισε «σφαγές του Σεπίλοφ». Η KGB στράφηκε εναντίον του.
Τώρα το αν ο θάνατος του Καμύ ήταν ένα ατυχές γεγονός ή μια σκληρή δολοφονία, 58 χρόνια μετά τον θάνατό του παραμένει ακόμα ένα ερώτημα…