Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής: Η εκπαιδευτική ρομποτική κερδίζει συνεχώς έδαφος με ολοένα και περισσότερες συμμετοχές
Όσο κι αν για τους μεγαλύτερους η ρομποτική φαντάζει σαν πλεύση σε αχαρτογράφητα νερά, οι νεότεροι έχουν μια τελείως διαφορετική προσέγγιση.
- 22 Μαρτίου 2019 14:44
Πολλοί από αυτούς μάλιστα ζουν τις εξελίξεις από πρώτο χέρι, μέσα από την ενασχόλησή τους με την εκπαιδευτική ρομποτική και τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς! Αν όλα αυτά ακούγονται εκτός ελληνικής πραγματικότητας, η διάψευση έρχεται μέσα από τα ίδια τα γεγονότα. Μέχρι σήμερα, οι συμμετοχές παιδιών από όλη την Ελλάδα στους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που διοργανώνει ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE, αλλά και στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής, που κάθε χρόνο διοργανώνεται σε άλλη χώρα του κόσμου, έχουν ξεπεράσει τις 17.000.
Ο αριθμός είναι πραγματικά εντυπωσιακός, αν σκεφτεί κανείς ότι η Ολυμπιάδα αριθμεί σχεδόν μια δεκαετία, ενώ ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής μόλις πέντε χρόνια. Ο φετινός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Γήπεδο Γαλατσίου, υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και ολοκληρώθηκε με ρεκόρ συμμετοχών από όλη την Ελλάδα, επαληθεύοντας το πόσο πολύ έχει ανέβει το επίπεδο της εκπαιδευτικής ρομποτικής σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα, στη διοργάνωση πήραν μέρος σχεδόν 2.000 μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, χωρισμένοι σε 431 ομάδες, με τη συμμετοχή των παιδιών να αυξάνεται πάνω από 60% μέσα σε έναν χρόνο.
«Το μέλλον της κοινωνίας μας συνδέεται άρρηκτα με την τεχνολογία και την καινοτομία. Επενδύοντας στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των παιδιών, επενδύουμε στην πρόοδο, αλλά και τη μελλοντική τους εργασία. Ο Όμιλος ΟΤΕ ήταν από τους πρώτους που στήριξαν την εκπαιδευτική ρομποτική στην Ελλάδα και προώθησαν τη διάδοσή της στις νέες γενιές. Σήμερα, χιλιάδες μαθητές παίρνουν μέρος στους πανελλήνιους διαγωνισμούς και εκπροσωπούν τη χώρα μας στις διεθνείς διοργανώσεις. Με τις ιδέες των νέων ανθρώπων και τη βοήθεια της τεχνολογίας, μπορούμε να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους», δήλωσε σχετικά ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ.»
«Οι διαγωνισμοί που διοργανώνει ο WRO Hellas με τη στρατηγική συνεργασία της COSMOTE, είναι ένας μοναδικός τρόπος για να κατανοήσουν τα παιδιά τις φυσικές επιστήμες, τον προγραμματισμό και τους αυτοματισμούς, να μάθουν να σκέφτονται ως μηχανικοί, να αναπτύξουν την ικανότητά τους στην επίλυση προβλημάτων, να διευρύνουν τη δημιουργικότητά τους – προσόντα που είναι απαραίτητα για την επιτυχή πορεία τους στον 21ο αιώνα. Χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης, η οποία τελικά στοχεύει στην ανάδειξη της επιστήμης της μηχανικής σε εθνικό στόχο. Μαζί με την εκπαιδευτική ρομποτική αναπτύσσονται και οι δράσεις υποστήριξης που σχεδιάζουμε όπως η δωρεάν κατάρτιση των προπονητών και η δωρεάν διάθεση βιβλίων κατάρτισης με πρώτο το «Πώς να διδάξω με το Scratch», δήλωσε σχετικά ο κ. Γιάννης Σομαλακίδης, πρόεδρος του WRΟ Hellas. »
Το να ασχοληθεί κάποιος με τη ρομποτική, ειδικά στην Ελλάδα μοιάζει δύσκολο, στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι. Αρκεί ένας καλός μέντορας για να μυήσει τους μαθητές στα βασικά του προγραμματισμού και της κατασκευής. Από εκεί και πέρα, το αποτέλεσμα έχει να κάνει με την προσωπική προσπάθεια.
Ο βαθμός δυσκολίας, όπως είναι φυσικό, ανεβαίνει ανάλογα με τα χρόνια ενασχόλησης, ενώ η φαντασία, η δημιουργικότητα και η υπομονή είναι ουσιαστικά στοιχεία για να ξεπεραστούν οι όποιες προκλήσεις! Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την εισαγωγή της εκπαιδευτικής μεθόδου STEM (Science–Technology-Engineering–Mathematics) στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής αποτελεί κίνητρο για τη δημιουργία και τη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος το οποίο καταρτίζει περαιτέρω τους εκπαιδευτικούς και συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών σχολείων μέσα από την πρακτική ενασχόληση των παιδιών με την μηχανική, τα μαθηματικά, τη φυσική και την τεχνολογία. Για την ευρύτερη κατάρτιση και υποστήριξη των συμμετεχόντων, ο WRO Hellas με την υποστήριξη της COSMOTE, αναλαμβάνει την ψηφιοποίηση των έργων των παιδιών, τα οποία μετατρέπονται από την επιστημονική επιτροπή του διαγωνισμού σε ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά σενάρια, για την εκπαίδευση των επόμενων ομάδων. Φέτος, από τις ομάδες Δημοτικού οι ομάδες που νίκησαν:
•Στην κατηγορία με θέμα «Αρχιπέλαγος Αιγαίο: Η τεχνολογία βοηθά στην ανάπτυξη των νησιών», οι: «4 στοιχεία», «Energy Kids», «Minders Mini 3».
•Στο «Ποδόσφαιρο 2×2», οι: «Sakkas Academy 1» & «Robotakia Πρωταθλητές», «SakkasRobotBoys & «Robospecialists1», «Robotakia-Barcelona» & «Robot FC».
•Στην παράλληλη κατηγορία «Εποικισμός του Άρη», οι: «Robo 8o», «Βoom Kaboom Junior», «Εξωγήινο Έπος».
•Και στην παράλληλη κατηγορία “STORIES OF TOMORROW” οι: «MarsAgrotica», «Vytina Robotics», «Robotakia Martians». Στη βαθμίδα του Γυμνασίου νικήτριες ομάδες ήταν:
•Στην κατηγορία «Οι δρόμοι του κρασιού στη Βόρεια Ελλάδα», οι: «Robomasters», «Αλγόριθμος», «Teamwork Dream».
•Στην παράλληλη κατηγορία «Πρωτέας» οι: «ROBOT3», «Εv3 Builders», «RoboEagles». Στην κατηγορία του Λυκείου με θέμα “Smart Cities”, πρώτες ομάδες αναδείχθηκαν οι «European Citizens», «ΙΟΤΟCITY», «Creative Destruction», ενώ στην πιλοτική κατηγορία «Δίαθλο+1», για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου νικητές αναδείχτηκαν οι: «Salamina Racers», «PMGLP2», «SmartRobotsΠεύκης».
Η ρομποτική «κερδίζει έδαφος» σε όλες τις περιοχές της χώρας μας καθώς ο διαγωνισμός αποτελεί για την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας ένα συναρπαστικό ταξίδι διάρκειας 5 μηνών, από την ανακοίνωση των θεμάτων τον Οκτώβριο έως και τη διεξαγωγή του Τελικού. Το ραντεβού των μαθητών όλων των σχολικών βαθμίδων ανανεώνεται για τον επόμενο φθινόπωρο, λοιπόν, με νέους εκπαιδευτικούς στόχους, κι ως εκ τούτου καινούριες διαγωνιστικές κατηγορίες και διαγωνιστικά κριτήρια. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το WRO Hellas.