Good News: Κι όμως το 2020 είχε και θετικές ειδήσεις
Διαβάζεται σε 16'Στην πιο δύσκολη χρονιά του 21ου αιώνα και μία από τις πιο “στραβές κι ανάποδες” που βίωσε η ανθρωπότητα, το News 24/7 εγκαινίασε μία στήλη με ευχάριστες ειδήσεις που μας προσέφεραν λίγη απόδραση από τη δυσάρεστη ρουτίνα. Σας θυμίζουμε μερικές από αυτές.
- 03 Ιανουαρίου 2021 07:28
Το 2020 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για όλους μας, λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και των αναγκαστικών lockdown που μας έχουν απομονώσει από όσους και ό,τι αγαπάμε.
Φοβηθήκαμε, αγχωθήκαμε, κλάψαμε, μείναμε χωρίς υπομονή κι ήταν πολλές οι φορές που χάσαμε το χαμόγελό μας, καθώς όλα γύρω μας έμοιαζαν σκοτεινά και απαισιόδοξα.
Η χρονιά που πέρασε ήταν αναμφισβήτητα μία από τις πιο “μαύρες” χρονιές τις παγκόσμιας Ιστορίας και οι άνθρωποι που βίωσαν αυτό το έτος θα έχουν πολλούς λόγους για να το θυμούνται, αλλά και πολλούς ακόμη για να θέλουν να το ξεχάσουν.
Ωστόσο, μέσα σε όλη αυτή την απαισιοδοξία, υπήρξαν και κάποιες “φωτεινές” σελίδες της Ιστορίας. Μέσα από την ανάγκη γεννήθηκε η προσφορά, μέσα από τον πόνο η χαρά και μέσα από σκοτάδι το φως για κάτι καλύτερο.
Αυτές οι φωτεινές σελίδες ήταν ίσως λίγες, σε σχέση με τις μαύρες, αλλά ήταν σίγουρα σημαντικές και -με χαμόγελο- μπορούμε να πούμε πως κάποιες από αυτές γράφτηκαν και στη χώρα μας.
Το 2020 ήταν μια χρονιά που οι περισσότεροι από εμάς θα θέλουμε να ξεχάσουμε, ωστόσο, καθώς μόλις μπήκαμε στο 2021, συνεχίζουμε και ελπίζουμε σε περισσότερες καλές μέρες, σε περισσότερες θετικές ειδήσεις και σε έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο.
Παρακάτω ακολουθούν οι 10 από τις πιο σημαντικές θετικές ειδήσεις για το 2020 στην Ελλάδα, όπως τις κατέγραψε το News 24/7 μέσα από τη στήλη GOOD NEWS!
1) Μουσικές αγάπης: Όταν αθλητισμός και μουσική ένωσαν δυνάμεις για τον καλύτερο σκοπό
Στις δύσκολες στιγμές είθισται να βγαίνουν μπροστά οι κορυφαίοι. Και αυτό έκαναν δεκαέξι από τους καλύτερους αθλητές και ανθρώπους του αθλητισμού της χώρας, καθώς και δεκαέξι σπουδαίοι Έλληνες καλλιτέχνες, οι οποίοι δέχθηκαν με μεγάλη χαρά να συμμετάσχουν στο φιλανθρωπικό challenge “Μουσικές Αγάπης” που διοργανώθηκε από την 24MEDIA σε συνεργασία με τη Follow Me Now, με σκοπό την ενίσχυση του συστήματος Υγείας και των κοινωνικών δομών που πλήττονται από τον κορονοϊό.
Από τον Γιώργο Νταλάρα και την Άννα Βίση, μέχρι τον Παναγιώτη Γιαννάκη και τη Μαρία Σάκκαρη, από τον Κώστα Μακεδόνα και τον Αντώνη Ρέμο, μέχρι τον Βασίλη Σπανούλη και τον Γιώργο Δώνη και πολλούς ακόμα, η προσπάθεια γιγαντώθηκε με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν πολλές χιλιάδες ευρώ στον ειδικό λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας για την καταπολέμηση της νόσου Covid-19.
Κεντρικός παρουσιαστής της ζωντανής εκπομπής ήταν ο διευθυντής του Sport24.gr, Παντελής Βλαχόπουλος, σε μια βραδιά που για περισσότερες από τρεις ώρες είχε μουσική, αθλητικά και κοινωνικά σχόλια των πρωταγωνιστών που αποδέχθηκαν κάθε challenge, αλλά και μηνύματα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα. Και ένα φυσικά είχε και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους τους συστήματος υγείας, που μάχονται καθημερινά όλο αυτό το διάστημα, βοηθώντας μας να νικήσουμε αυτό τον “εχθρό”.
Δείτε όλα όσα έγιναν στις Μουσικές Αγάπης: The Unplagued Concert:
2) Κλεομένης Ζουρνατζής στο News24/7: “Μία πράξη ανθρωπιάς για το ιατρικό προσωπικό που δίνει τα μέγιστα”
Όσο πιο δύσκολες είναι οι στιγμές, τόσο περισσότεροι είναι και οι άνθρωποι που θέλουν να δείξουν την αλληλεγγύη τους με όποιον τρόπο μπορούν. Ο κανόνας αυτός επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο τώρα που ο κόσμος περνάει μία σκληρή δοκιμασία, με την πανδημία του κορονοϊού να έχει εισβάλει για τα καλά στη ζωή μας.
Μηνύματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς έρχονται από όλο τον κόσμο, όπως και από τη χώρα μας. Έξοχο παράδειγμα αποτελεί η πρωτοβουλία #cook4heroes, όπου τα τρία εστιατόρια Cookoovaya, Basegrill και Travolta στο πλαίσιο των Wise Food Stories, ενός θεσμού που δίνει μία πιο κοινωνική ματιά στο φαγητό, θέλουν να δείξουν έμπρακτα τη στήριξη τους στους επαγγελματίες υγείας για τη δύσκολη μάχη που δίνουν κατά του COVID-19.
Οι σεφ μαγείρεψαν για τέσσερις εβδομάδες για το προσωπικό των νοσοκομείων αναφοράς του κορονοϊού, με τον Δήμο Αθηναίων να αναλαμβάνει τη διανομή των γευμάτων.
Το News24/7 επικοινώνησε με τον Κλεομένη Ζουρνατζή, σεφ και συνιδιοκτήτη του εστιατορίου Cookoovaya, ο οποίος αποτέλεσε έναν από τους εμπνευστές αυτού του εγχειρήματος.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη πατώντας εδώ.
3) Άνοιξε ξενώνας του δήμου Αθηναίων για άστεγους τοξικοεξαρτημένους
Στις 22 Απριλίου 2020 άρχισε να λειτουργεί ο ξενώνας για άστεγους τοξικοεξαρτημένους του δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).
Ο ξενώνας παρέχει υπηρεσίες στέγασης, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, νοσηλευτικής φροντίδας, συμβουλευτικής, ψυχοκοινωνικής στήριξης, ένταξης, κατά προτεραιότητα σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης και διασύνδεσης με υπηρεσίες υγείας, νομικής συνδρομής, πρόνοιας, κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης.
«Η ασφάλεια ωφελούμενων και εργαζομένων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, γι’ αυτό και όλες οι υπηρεσίες θα παρέχονται από εξειδικευμένο προσωπικό των δύο Οργανισμών (ΟΚΑΝΑ-ΚΕΘΕΑ), σε 24ωρη βάση, με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα των φιλοξενούμενων και ακολουθώντας επιστημονικά τεκμηριωμένες και αποδεκτές μεθόδους παροχής των υπηρεσιών αυτών», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αθηναίων ευχαρίστησε τους δυο φορείς για τη συμβολή τους και τόνισε ότι στόχος δεν είναι «να προσφέρουμε ένα σπίτι που απλά θα μένουν. Θέλουμε να τους δώσουμε την προστασία, την ιατρική περίθαλψη, τη φροντίδα και τις αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής που χρειάζονται».
4) Μυτιλήνη: Η “δωρεά Μικρούτσικου” στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της Μόριας
Στις αρχές Μαϊου ολοκληρώθηκε η παροχή βοήθειας της Κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» στα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα της Μόριας.
Μια βοήθεια που στηρίχτηκε στις εισφορές, αντί στεφάνων, στη μνήμη του Θάνου Μικρούτσικου. Το σύνολο των εισφορών ανήλθε σε 33.075,33. Ποσό που εξ ολοκλήρου διατέθηκε ως εξής:
– Για εξοπλισμό εγκαταστάσεων (πλυντήρια, στεγνωτήρια, ηλιακός θερμοσίφωνας, βραστήρας, ψυγειοκαταψύκτης, κάλυψη μεγάλης τέντας ΚΥΤ) 4.466,81.
– Για είδη ένδυσης (εσώρουχα, κάλτσες, κουβέρτες, αδιάβροχα, παπούτσια ) 10.333,74.
– Για φάρμακα και είδη υγιεινής 352,12.
– Για συμπλήρωση διατροφής 17.917,60.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» οι παραπάνω δαπάνες «αφορούσαν κυρίως τα 350 παιδιά των δύο πτερύγων του ΚΥΤ Μόριας και κατά δεύτερο λόγο τα εκτός ΚΥΤ ασυνόδευτα, τα οποία είναι δύσκολα προσβάσιμα. Οι δαπάνες έγιναν με φειδώ και πάντα σε συνεννόηση με το αρμόδιο προσωπικό».
Η Συνύπαρξη εκφράζει ακόμη μια φορά την ευγνωμοσύνη της προς την οικογένεια του αξέχαστου Θάνου για τη μεγαλοψυχία της και προς τους εκατοντάδες δωρητές/τριες που ανταποκρίθηκαν γενναιόδωρα στην προτροπή της. Η «’δωρεά Μικρούτσικου’ αποτέλεσε τον κύριο μεταξύ των άλλων πόρο της Συνύπαρξης αυτό το οδυνηρό εξάμηνο του 2020.
Ενέπνευσε πολλούς φίλους καλής πίστης να δείξουν ανάλογο ενδιαφέρον και έτσι μπορέσαμε να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο την υποστήριξη στα ασυνόδευτα. Μας έδωσε το κουράγιο να συνεχίσουμε τις δράσεις μας για την στοιχειώδη υλική και ψυχολογική στήριξη των παιδιών όσο αυτά εξακολουθούν να διαβιούν σε συνθήκες απαξίωσης και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε τα ασυνόδευτα να μεταφερθούν το γρηγορότερο και μέχρι το τελευταίο σε κατάλληλες δομές της ενδοχώρας» αναφέρει η ανακοίνωση της Κίνησης.
5) Σ. Τσιουγκρής στο News 24/7: Ένας από τους ήρωες του καλοκαιριού
Ο Σεραφείμ Τσιουγκρής είναι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος. Δουλεύει ως δημόσιος υπάλληλος σε κέντρο υγείας ενώ υπηρετεί ως εθελοντής στο Πυροσβεστικό Σώμα Αθηνών από το 1999.
Τον Ιούνιο του 2020, ο κ. Τσιουγκρής μίλησε στο News 24/7 για τον εθελοντισμό, την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και την εμπειρία που χαράχτηκε στην μνήμη του.
“Αν αγαπάς αυτό που κάνεις υπάρχει χρόνος”
“Ο χρόνος που αφιερώνω για βάρδιες στο σταθμό είναι πολύ περισσότερος από τα τρία υποχρεωτικά οκτάωρα που πρέπει να κάνει κάποιος εθελοντής. Πιστεύω αν αγαπάς αυτό που κάνεις υπάρχει χρόνος για να κάνεις τις υπηρεσίες σου χρόνος που προσωπικά δεν το βλέπω ως θυσία αλλά ως προσφορά στον συνάνθρωπο στην κοινωνία και κατά επέκταση στην πατρίδα μας”.
Στην Ελλάδα της κρίσης ο κύριος Τσιουγκρής αποτελεί παράδειγμα. Μπορεί ο εθελοντισμός να αποτελεί “πολυτέλεια” σε μια περίοδο που οι άνθρωποι παλεύουν για τα αυτονόητα, όμως ο ίδιος πιστεύει πως όποιος θέλει να συνεισφέρει βρίσκει τον χρόνο.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη πατώντας εδώ.
6) Υπάλληλος του δήμου Αθηναίων βρήκε 19.000 ευρώ και τα παρέδωσε
Μία υπάλληλος του δήμου Αθηναίων βρήκε τσάντα με 19.000 ευρώ και την παρέδωσε στην αστυνομία, όπως ανέδειξε μέσω ανάρτησής του στο Facebook ο δήμαρχος Αθηνών Κώστας Μπακογιάννης.
Η υπάλληλος, που εργάζεται στον τομέα της καθαριότητας εντόπισε την τσάντα και εν συνεχεία ενημέρωσε συνάδελφο της και έπειτα απευθύνθηκαν στην αστυνομία.
Ο κ. Μπακογιάννης, όπως δείχνει το σχετικό βίντεο που δημοσίευσε στον λογαριασμό του, συνάντησε τους πρωταγωνιστές του περιστατικού και τους συνεχάρη για την κίνηση τους.
“Η Ευαγγελία εργάζεται στην καθαριότητα του δήμου μας. Βρήκε μία τσάντα με 19.000 ευρώ και με τον επιστάτη συνάδελφό της, το παρέδωσαν στην αστυνομία. Στην Ευαγγελία λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ, όχι για την τσάντα αλλά γιατί στέλνει ένα σπουδαίο μήνυμα σε όλους μας. Ότι η αξιοπρέπεια, η ανθρωπιά και ο αλληλοσεβασμός, είναι τα κλειδιά για μία καλύτερη κοινωνία”, ανέφερε ο δήμαρχος στην ανάρτησή του.
7) Ο Γιάννης με αυτισμό που “έσπασε” τον αποκλεισμό κολύμβησης
Μετά την ανακοίνωση των μέτρων για την απαγόρευση σωματικών δραστηριοτήτων στη θάλασσα, η Άδα Σταματάτου, η μητέρα του Γιάννη που πάσχει από αυτισμό, αποφάσισε να στείλει μια επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσω Facebook, ζητώντας του “να αξιολογήσει την απαγόρευση κυκλοφορίας και λουτρού στις ευπαθείς ομάδες, τους αυτιστικούς, τους ΑμεΑ, τους ανθρώπους που δεν μπορούν να γράψουν το 6 και να πάνε για τρέξιμο”.
Το γράμμα της με το πέρα για πέρα δίκαιο αίτημά της, εστάλη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού και αφορά πολλούς συμπολίτες μας.
Σύμφωνα με την ίδια, “σε λιγότερο από 24 ώρες δέχτηκα τηλεφώνημα από το γραφείο επικοινωνίας του πρωθυπουργού, που με ρωτούσαν πότε θα με βόλευε να κάνω τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό. Χτες, λοιπόν δέχτηκα τηλεφώνημα του που μιλήσαμε για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε η ζωή και η επιβίωση κάποιων ατόμων να διευκολυνθεί σε τούτη τη δύσκολη περίοδο. Μου υποσχέθηκε ότι θα το λύσει ευθύς αμέσως όπως και έκανε”.
“Μετά την σημερινή ανακοίνωση του κ Νίκου Χαρδαλιά (ενημέρωση Σαββάτου) σε συνεννόηση με τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, του αγαπημένου όλων μας Σωτήρη Τσιόδρα, αυτού του άγιου ανθρώπου, για την εξαίρεση κάποιων ομάδων από την απαγόρευση λουτρού, θέλω να πω όσο πιο δυνατά μπορώ πόσο ευτυχισμένη αισθάνομαι”, συμπλήρωσε η μητέρα του Γιάννη, ευχαριστώντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό προσωπικά καθώς και όλους τους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα και τους φορείς που δίνουν τη δική τους μάχη.
Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτησή της εδώ.
8) Ευχάριστα νέα για τον Παναγιώτη Ραφαήλ: “Στέκεται στα πόδια του, είναι θαύμα”
Τα νέα για τον μικρό Παναγιώτη Ραφαήλ, τον ήρωα που συγκίνησε το πανελλήνιο , ήταν ιδιαίτερα ευχάριστα, λίγους μήνες μετά την επιστροφή του στη Χαλκίδα από την Βοστώνη, όπου του χορηγήθηκε η πολυπόθητη ένεση της γονιδιακής θεραπείας.
Ο Γιώργος Γλωσσιώτης, πατέρας του μικρού Παναγιώτη Ραφαήλ, μίλησε στο EviaZoom για την εξέλιξη της υγείας του γιου του.
“Δόξα το Θεό όλα έχουν πάει καλά, ο μικρός έλαβε τη θεραπεία έχουμε δει μεγάλη βελτίωση κυρίως στο αναπνευστικό κομμάτι που εκεί υστερούσαμε περισσότερο, και έχουμε μέλλον μπροστά μας. Ακολουθούμε ειδική αγωγή, φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες κλπ, αλλά όταν υπάρχει αποτέλεσμα δεν μας πειράζει, όλα πάνε καλά.
Είναι Χαλκίδα, είναι στο σπίτι, έχει ξεκινήσει και ξεπορτίζει, τον βγάζουμε έξω στη παραλία και αύριο θα τον πάμε για το πρώτο του μπανάκι. Ευχαριστούμε όλον τον κόσμο, την Χαλκίδα, η τοπική κοινωνία μας στήριξε πάρα πολύ και τους ευχαριστούμε από καρδιάς όλους, και εσάς που ασχοληθήκατε με το θέμα σε εποχές που δεν ασχολούνταν κανένας”.
Διαβάστε όλο το θέμα εδώ.
9) SOSίβιο: Μιλήσαμε με τους δημιουργούς της βραβευμένης ταινίας μαθητών από την Κρήτη
Οι Κουνάβοι είναι ένα μικρό χωριό που απέχει 15 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο Κρήτης, με πληθυσμό λιγότερο από 900 κατοίκους, που έχουν σαν κύρια ασχολία την παραγωγή λαδιού, σταφίδων και σταφυλιού. Το μικρό αυτό χωριό έχει ελιές, αμπέλια και ένα Δημοτικό Σχολείο πρότυπο, του οποίου η φήμη έφτασε μέχρι και στη Βαλένθια!
Δύο δάσκαλοι του σχολείου, ο Νίκος Γαλάνης και ο Νίκος Κωνσταντάκης συνεργάστηκαν με τα “πρωτάκια”, και δημιούργησαν την ταινία μικρού μηκους “SOSίβιο”.
Το SOSίβιο είναι ένα μάθημα ανθρωπιάς και ελπίδας, μία αγκαλιά στους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου, αλλά και μία κραυγή κατά του ρατσισμού. Αποτελεί ένα ουσιαστικό τρόπο διδασκαλίας για τα μικρά παιδιά, πολύ πιο αποτελεσματικό από τα “λόγια του αέρα” και από τις ατελείωτες σελίδες βιβλίων με ακαταλαβίστικες, για τα μικρά παιδιά, λέξεις. Οκτώμισι λεπτά που εάν διαθέσεις, τότε σίγουρα θα αποζημιωθείς.
Η ταινία έχει τιμηθεί στο West Side Mountains Doc Fest, ενώ έφτασε μέχρι και στο φημισμένο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βαλένθια και μάλιστα “έφυγε” με το Βραβείο Κοινού (Audience Award).
Η εικόνα της Ντιάνας ως μικρής προσφυγοπούλας που πηγαίνει για πρώτη φορά στο σχολείο, προκάλεσε συγκίνηση ενώ και οι υπόλοιποι λιλιπούτειοι συμμαθητές της κέρδισαν τις εντυπώσεις και συγκέντρωσαν τις περισσότερες θετικές κριτικές αλλά και ψήφους από το κοινό της Βαλένθιας.
Το News24/7 μίλησε με τους δημιουργούς- δασκάλους Νίκο Γαλάνη και Νίκο Κωνσταντάκη, για τις ιδέες τους, τους λόγους που τους ώθησαν να φτιάξουν την ταινία, τον ευφάνταστο τίτλο της και κυρίως για τη συνεργασία με ένα τσούρμο πανέμορφα παιδάκια, μικρούς ηθοποιούς..
Ο συνδυασμός του SOS που εκπέμπουν οι βάρκες που βουλιάζουν γεμάτες με παιδιά στο Αιγαίο και η λέξη σωσίβιο που είναι η πιο χαρακτηριστική εικόνα στο μυαλό μας. Η στοίβα με τα εκατοντάδες σωσίβια σε κάποια παραλία ενός ελληνικού νησιού.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.
10) ‘Ενα σχολείο στο Κορδελιό έδειξε τον δρόμο της αλληλεγγύης
Τρίτη 10 Μαρτίου 2020, ώρα 13:22. Οι μαθητές του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου- Κορδελιού ανταλλάσσουν τις τελευταίες κουβέντες της ημέρας προτού αναχωρήσουν για το σπίτι. «Τι θα φας σήμερα;», ρωτάει κάποιος. «Μπάμιες και τις σιχαίνομαι…», έρχεται αυθόρμητα η απάντηση από τον απέναντι. «Εγώ σήμερα έχω προπόνηση και βαριέμαι», ανταπαντά ένας άλλος μαθητής.
Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020. Το σχολείο κλείνει, τα σχέδια «παγώνουν», ελέω κορονοϊού, τα παιδιά δεν βλέπουν τους φίλους τους και η ζωή τους περνάει στη ρουτίνα της καραντίνας.
Ο έξω κόσμος γίνεται, εν μία νυκτί, «ένα μπαλκόνι, ένα παράθυρο ανοιχτό». Σαν κι αυτό που, με τη βοήθεια των δασκάλων τους, αποφασίζουν ν’ ανοίξουν με τη βοήθεια του διαδικτύου, καταγράφοντας, μέσα από φωτογραφίες και σκέψεις τους, σ’ ένα βίντεο στο youtube, την καθημερινότητά τους που άλλαξε άρδην με την εισβολή του κορονοϊού στη ζωή τους.
«Ανοιχτά Παράθυρα/εν καιρώ καραντίνας…» είναι ο τίτλος του «αφιερωμένου σε όλους τους ανθρώπους» βίντεο που ετοίμασαν μαθητές και μαθήτριες του σχολείου εν μέσω καραντίνας, επικοινωνώντας με εικόνες και κείμενα, τις σκέψεις τους, με την πολύτιμη βοήθεια των δασκάλων τους· της Άρτεμις Κεφαλίδου και της Κικής Ζέρβου.
Στο βιντεάκι καλέστηκαν και συμμετείχαν οι συναδέλφισσες και συνδιδάσκουσες στα τμήματα Ε1 και ΣΤ2 Μαρία Βλαχοπούλου, Ελένη Δελημπέη, Ευδοκία Κουγιουμτζή, Αντωνία Τουτζιάρη και Ελένη Φωτιάδου, οι οποίες μοιράστηκαν μαζί τους τις εικόνες και τις σκέψεις τους.
Μέσα από οθόνες τάμπλετ, υπολογιστών, λάπτοπ, κινητών ή και διά τηλεφώνου, τα παιδιά «αφηγήθηκαν» με τον δικό τους τρόπο την καθημερινότητά τους κρατώντας ανοιχτό ένα παράθυρο στην επικοινωνία μεταξύ τους αλλά και με τον έξω κόσμο.
Αυτή δεν ήταν, ωστόσο, η μοναδική δράση των παιδιών του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου- Κορδελιού εν μέσω των απαγορεύσεων που ίσχυσαν όλο το προηγούμενο διάστημα, με τα σχολεία κλειστά λόγω κορονοϊού. «Ημέρες καραντίνας» λέγεται το μουσικό πρότζεκτ με όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά και επαναχρησιμοποιούμενα αντικείμενα, που εκπονήθηκε από τα παιδιά της μουσικής ομάδας του σχολείου, στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης, με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς την Ηλέκτρα Καρακατσάνη (εκπ. Μουσικής) και την Ελένη Δελημπέη (εκπ. Πληροφορικής), το δίμηνο Μαρτίου- Απριλίου 2020.
Οι μαθητές, εμπνευσμένοι από τη μουσική που γράφτηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό από την εκπαιδευτικό μουσικής και από τις φωτογραφίες της πόλης που τραβήχτηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο, από τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς, λειτουργούν ως δυνάμει καλλιτέχνες, δημιουργώντας ρυθμικά σχήματα με ηχογόνα αντικείμενα δικής τους έμπνευσης. Επίσης, χρησιμοποιώντας λογισμικά επεξεργασίας ήχου, εικόνας και πλατφόρμες διαμοιρασμού αρχείων, αναπτύσσουν ψηφιακές δεξιότητες, απαραίτητες στη σύγχρονη εκπαίδευση.
Η δράση συντονίστηκε με σκοπό να παροτρύνει τα παιδιά να εκφραστούν δημιουργικά, να γίνουν ευρηματικά, ευφάνταστα, εμψυχώνοντας τους εαυτούς τους και τους συμμαθητές τους. Πολύτιμη ήταν η βοήθεια στην υλοποίηση του πρότζεκτ από τον βιολονίστα- μουσικολόγο Πάνο Λαμπριανίδη, ενώ στο μεταλλόφωνο και στο ιδιότυπο ποτηρόφωνο έπαιξε ο Γιώργος Μέρκος, υπό τη ρυθμική συνοδεία των μαθητών και μαθητριών του σχολείου.
Διαβάστε ολόκληρο το θέμα εδώ.