Ένα πολύ βρετανικό πραξικόπημα: Αχαρτογράφητο Brexit και προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο
Αν και η διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου ενόψει της Ομιλίας της Βασίλισσας είναι ο κανόνας, η απόφαση να περιοριστεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος πριν από την εφαρμογή της πιο επίμαχης πολιτικής απόφασης των τελευταίων δεκαετιών προκάλεσε κατακραυγή
- 29 Αυγούστου 2019 07:28
Σε αχαρτογράφητα νερά πλέει η Μεγάλη Βρετανία μετά την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει και να λάβει κλείσιμο της Βουλής ενόψει εξόδου από την ΕΕ. Με τις ευλογίες του προέδρου των ΗΠΑ ο πρωθυπουργός της χώρας προέβη σε μια δημοκρατική εκτροπή όπως καταγγέλλουν οι αντίπαλοί του.
Η Ομιλία της Βασίλισσας, με την οποία εκκινεί η κοινοβουλευτική σύνοδος, θα διεξαχθεί στις 14 Οκτωβρίου. Η Βουλή των Κοινοτήτων θα σταματήσει να συνεδριάζει από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι την ημερομηνία αυτή. Η απόφαση του Τζόνσον, που χρειαζόταν την έγκριση της βασίλισσας, περιορίζει τον χρόνο που διαθέτουν οι πολιτικοί αντίπαλοί του για να αποτρέψουν ένα άτακτο Brexit.
Ένα ορατό πλέον ενδεχόμενο είναι την επόμενη βδομάδα να υποβληθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Την ίδια ώρα, ο Τζέρεμι Κόρμπιν και πολλοί βουλευτές έστειλαν κείμενα διαμαρτυρίας στη 93χρονη Βασίλισσα Ελισάβετ ζητώντας κατ’ ιδίαν συνάντηση. Μετά την απόφασή της δε να ανάψει το “πράσινο φως” στο σχέδιο του Τζόνσον, πολίτες που τάσσονται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ ξεχύθηκαν στους δρόμους του Λονδίνου.
“Ένα πολύ βρετανικό πραξικόπημα”
“Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα πολύ βρετανικό πραξικόπημα”, σχολίασε ο Τζον ΜακΝτόνελ, ο “υπ’ αριθμόν 2” του Εργατικού κόμματος. Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι υπέγραψαν μέσα σε λίγες ώρες ένα διαδικτυακό κείμενο εκφράζοντας την αντίθεσή τους, ενώ η λίρα υποχώρησε.
Η Εκκλησία της Αγγλίας προειδοποίησε ότι ένα χαοτικό Brexit θα πλήξει τους φτωχούς, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Τζον Μπέρκοου έκανε λόγο για “συνταγματικό σκάνδαλο” και μια ομάδα βουλευτών από διάφορα κόμματα πρότεινε να επιδιωχθεί η επιβολή ασφαλιστικών μέτρων.
Συνθήματα όπως “Ντροπή σας” και “Σταματήστε το πραξικόπημα” ακούστηκαν έξω από το κοινοβούλιο, όπου συγκεντρώθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές το απόγευμα της Τετάρτης κοντά στις όχθες του Τάμεση, για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους.
Διαδηλώσεις έλαβαν χώρα και σε άλλες πόλεις όπως στο Μίλτον Κινς, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ, Μπέρμινχαμ, Κέιμπριτζ, Εδιμβούργο, Κάρντιφ, Μπρίστολ, Μπράιτον, ενώ πορεία κατά του Τζόνσον οργάνωσε και στο κεντρικό Εδιμβούργο το Ευρωπαϊκό Κίνημα στη Σκωτία.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, απέφυγε να πάρει θέση απαντώντας ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Άμεση απόφαση δικαστηρίου για την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου επιδιώκουν βουλευτές
Την επίσπευση της ακρόασης από το δικαστήριο νομικής προσφυγής εναντίον της πρωτοβουλίας του Βρετανού πρωθυπουργού, θα επιδιώξει άλλωστε ομάδα δικηγόρων που εκπροσωπεί την βουλευτή του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας, Τζοάνα Τσέρι, την επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τζο Σουίνσον, και πάνω από 70 ακόμη βουλευτές, οι οποίοι κατέθεσαν κατεπείγον αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Εδιμβούργου, ζητώντας την έκδοση προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων κατά της αναστολής των εργασιών του κοινοβουλευτικού σώματος.
Η νομική ομάδα που εκπροσωπεί τους βουλευτές είχε κερδίσει την έγκριση της πλήρους εκδίκασης της νομικής τους προσφυγής για τις 6 Σεπτεμβρίου, προκειμένου το Δικαστήριο να αποφασίσει κατά πόσο το μέτρο της αναστολής του κοινοβουλίου από τον Μπόρις Τζόνσον είναι αντισυνταγματικό ή παράνομο.
Ωστόσο, τώρα ζητά από το Δικαστήριο να εξετάσει την υπόθεση νωρίς την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον συντονιστή της νομικής ομάδας, Τζόλιον Μάγκχαμ, το δικαστήριο μπορεί να ανατρέψει την απόφαση, ακόμη και αν αυτή έχει εγκριθεί από τη Βασίλισσα, ενώ οι δικηγόροι πρόκειται να στραφούν εναντίον του αιτήματος που έθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός και τα μέλη του συμβουλίου της Βασίλισσας, και όχι στην ίδια την απόφαση έγκρισης από την Βασίλισσα.
Κατά τους δικηγόρους, και οι δύο πλευρές είναι πιθανό να προσφύγουν κατά της απόφασης του δικαστηρίου, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσει μία σειρά από επείγουσες ακροαματικές διαδικασίες που θα καταλήξουν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.
Σε αχαρτογράφητα νερά
Περισσότερα από τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα στο οποίο το 52% των Βρετανών τάχθηκε υπέρ του Brexit και το 48% κατά, είναι ακόμη ασαφές υπό ποιους όρους θα αποχωρήσει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία από την Ένωση στην οποία εντάχθηκε το 1973. Καθώς απομένουν μόλις 64 ημέρες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, οι βουλευτές αγωνίζονταν να εμποδίσουν τον πρωθυπουργό να οδηγήσει τη μια από τις σταθερότερες χώρες της ΕΕ σε ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο, δηλαδή σε αχαρτογράφητα νερά.
Την Τρίτη, οι ηγέτες των αντιπολιτευόμενων κομμάτων συμφώνησαν να προωθήσουν μια νομοθετική πρωτοβουλία για να αναγκάσουν τον Τζόνσον να ζητήσει από τις Βρυξέλλες την αναβολή του Brexit. Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής όταν κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.
Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές των Συντηρητικών που διαφωνούν με το Brexit χωρίς συμφωνία, δεδομένου ότι η κυβέρνηση διαθέτει οριακή πλειοψηφία μόλις μιας έδρας στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Ο φιλοευρωπαίος, Συντηρητικός βουλευτής Ντόμινικ Γκριβ σχολίασε ότι θα δυσκολευτεί να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση υπό αυτές τις συνθήκες ενώ ο Φίλιπ Χάμοντ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, προέτρεψε τους φιλοευρωπαίους πολιτικούς να ενεργήσουν εντός των επόμενων ημερών.
Ένδειξη ότι η πίεση αυξάνεται για τους Συντηρητικούς, πολλά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Ρουθ Ντέιβιντσον, η ηγέτιδα των Συντηρητικών στη Σκωτία, αποφάσισε να παραιτηθεί. Να σημειωθεί πάντως ότι η Ντέιβιντσον είναι μέλος του κοινοβουλίου της Σκωτίας και όχι της Βουλής των Κοινοτήτων.
Το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει ξανά, μετά τις θερινές διακοπές, στις 3 Σεπτεμβρίου και δύο εβδομάδες αργότερα θα διακόψει τις εργασίες τους ώστε τα πολιτικά κόμματα να έχουν τον χρόνο να οργανώσουν τα ετήσια συνέδριά τους.
Με την ημερομηνία επαναλειτουργίας του να έχει οριστεί για τις 14 Οκτωβρίου, οι βουλευτές θα έχουν στη διάθεσή τους μόλις δύο εβδομάδες μέχρι το Brexit. Αυτό σημαίνει πως όσοι αντιτίθενται σε μια άτακτη έξοδο θα πρέπει να αναλάβουν δράση την επόμενη εβδομάδα, γιατί διαφορετικά μπορεί να μην έχουν επαρκή χρόνο στη διάθεσή τους.