Πώς οι Ευρωπαίοι βασιλείς μοιράζονταν τα πιο σημαντικά μυστικά τους, νικώντας τους κατασκόπους

Πώς οι Ευρωπαίοι βασιλείς μοιράζονταν τα πιο σημαντικά μυστικά τους, νικώντας τους κατασκόπους
Η τέχνη του letterlocking δεν ήταν απλή, εν τούτοις διασφάλιζε την προστασία της επικοινωνίας μεταξύ των βασιλέων, των προηγούμενων αιώνων. letterlocking.org

Μια τεχνική που απαιτούσε υψηλό βαθμό δεξιοτήτων -και υπομονή- προστάτευε την επικοινωνία των Ευρωπαίων βασιλέων από τους εχθρούς και τους κατασκόπους. Πώς μοιράζονταν τα μυστικά τους η Αικατερίνη των Μεδίκων και η βασίλισσα Ελισσάβετ, πριν ακολουθήσουν το trend οι πάντες.

Σε μια εποχή που η μόνη μορφή εξ αποστάσεως επικοινωνίας ήταν τα χειρόγραφα γράμματα, δεν θα λέγατε ότι ήταν πολύ εύκολο να μοιράζονται οι άνθρωποι τα μυστικά τους -όταν δεν ζούσαν στην ίδια περιοχή. Οι Ευρωπαίοι βασιλείς ωστόσο, έπρεπε να επικοινωνούν για να λύνουν διάφορα θέματα (πολιτικά ή άλλα). Και έπρεπε να είναι βέβαιοι πως το μήνυμα τους δεν θα το διαβάσουν όλοι -αρχής γενομένης από τον μεσάζοντα/ταχυδρόμο. Το 16ο αιώνα φαίνεται να βρήκαν τη λύση. Ήταν το letterlocking.

Το μέσο ασφαλείας ήταν τεχνική, που αφορούσε το δίπλωμα του γράμματος και το κόψιμο λωρίδας που χρησιμοποιώντας ως ‘νήμα’, το οποίο ‘έραβαν’ σπειροειδώς για να ‘κλειδώσουν’ το περιεχόμενο, όπως δημιουργούσαν ένα φάκελλο. Εάν κατά την παράδοση ήταν ‘σπασμένο’, σήμαινε πως το μυστικό δεν ήταν πια μυστικό.

Η Αικατερίνη των Μεδίκων χρησιμοποίησε τη μέθοδο αυτή το 1570, την εποχή που κυβερνούσε τη Γαλλία ο άρρωστος γιος της, Βασιλιάς Κάρολος ο Θ. Η βασίλισσα Ελισάβετ (η πρώτη) ακολούθησε την πρακτική το 1573, όταν ήταν ηγεμόνας της Αγγλίας και της Ιρλανδίας, ενώ λίγα χρόνια αργότερα προστέθηκε στη λίστα η Βασίλισσα Μαίρη της Σκωτίας -όπως προσπαθούσε να ενώσει τη Βρετανία, πριν χάσει το κεφάλι της. Μετά ακολούθησαν την τακτική όλοι.

Πώς έραβαν τα μυστικά τους οι Ευρωπαίοι βασιλείς The British Library

 

Kάτι που σήμερα φαίνεται απλό, τότε απαιτούσε υψηλό βαθμό δεξιοτήτων, καθώς το παραμικρό λάθος σήμαινε ότι η δουλειά έπρεπε να αρχίσει από το μηδέν. Η αποκάλυψη της ευρείας χρήσης του letterlocking έγινε κατόπιν μελέτης επιστημόνων, με επικεφαλής την Jana Dambrogio -συντηρήτρια της ΜΙΤ Library- που δημοσιεύτηκε στην Electronic British Library Journal. Όπως ενημέρωσαν οι New York Times οι μελετητές ασχολήθηκαν με το θέμα, καθώς πέρυσι  έγινε γνωστό πως αναπτύσσεται τεχνική εικονικής πραγματικότητας, που επιτρέπει να έχουν πρόσβαση σε κλειδωμένα γράμματα, δίχως να καταστρέφουν την ιστορία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα