Πόσο νερό έχουμε ανά πάσα στιγμή πάνω από τα κεφάλια μας
To Live Science θέλησε να απαντήσει στις ερωτήσεις α) πόσο νερό υπάρχει στην ατμόσφαιρα της γης και β) τι μπορεί να συμβεί αν πέσει μεμιας όλη η ποσότητα. Οι απαντήσεις δεν είναι πολύ καλές.
- 11 Ιανουαρίου 2022 12:36
Η γη είναι γνωστή και ως ‘ο μπλε πλανήτης’, χάριν της αφθονίας της σε νερό. Θεωρείται ο κύριος λόγος της εξέλιξης και της ακμής εκατομμυρίων ειδών που ζούμε σε αυτήν. Περίπου το 71% της επιφάνειας καλύπτεται με νερό, ενώ το 96.5% της παροχής βρίσκεται στους ωκεανούς. Προφανώς και δεν μένει μόνο κοντά μας, αλλά ταξιδεύει μέχρι την ατμόσφαιρα, σύμφωνα με αυτό που λέγεται υδρολογικός κύκλος. Πόσο νερό υπάρχει λοιπόν, στην ατμόσφαιρα ανά πάσα στιγμή; “Δηλαδή πόσο νερό έχουμε τώρα πάνω από τα κεφάλια μας;” που έγραψε και το Live Science.
Υπάρχουν δισεκατομμύρια γαλόνια νερού, κυρίως σε μορφή ατμού, στον ουρανό. Αν έπεφταν όλα, την ίδια στιγμή πάνω μας, θα προκαλούσαν τα προβλήματα που μπορείτε να φανταστείτε.
Σύμφωνα με τη U.S. Geological Survey, ο όγκος νερού στη γη εκτιμάται στα σχεδόν 1.4 δισεκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα. Κάθε κυβικό έχει 1.1 τρισεκατομμύρια γαλόνια. Ποσότητα που γεμίζει 1.66 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.
Ο υδρολογικός κύκλος είναι ο λόγος που το νερό της γης δεν βρίσκεται ποτέ σε ένα μέρος, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εξατμίζεται, μετατρέπεται σε ατμό, συμπυκνώνεται και δημιουργεί τα σύννεφα και έπειτα επιστρέφει στην επιφάνεια, ως βροχή -πριν αρχίσει από το μηδέν η διαδικασία.
Σε συνθήκη ατμού βρίσκεται στην ατμόσφαιρα για περίπου 10 ημέρες, όπως αναφέρει η Britannica.
“Κατά μέσο όρο, υπάρχει ισοδύναμο περίπου 30 χιλιοστών βροχής, σε μορφή ατμού διαθέσιμο για να πέσει, σε όποιο σημείο της επιφάνειας της γης. Ισοδυναμεί με περίπου 25 κιλά νερού, σε σχεδόν κάθε τετραγωνικό μέτρο -το μεγαλύτερο μέρος είναι σε μορφή ατμού” εξήγησε ο Frédéric Fabry, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραντάρ J. Stewart Marshall και καθηγητής περιβάλλοντος, του τμήματος Επιστημών της Ατμόσφαιρας και των Ωκεανών, στο McGill University του Καναδά.
Αν κάνετε τον πολλαπλασιασμό, με τα 510 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα που είναι η επιφάνεια της γης καταλαβαίνετε πως αν έπεφτε όλη η ποσότητα, μαζί “το παγκόσμιο επίπεδο των ωκεανών θα ανέβαινε κατά 3.8 εκατοστά”. Σκεφτείτε πως η αύξηση των 5 εκατοστών είναι ικανή να πλήξει ανεπανόρθωτα πόλεις με χαμηλό υψόμετρο. Στα 5 με 10 εκατοστά, θα διπλασιαστεί η συχνότητα των πλημμυρών παντού και δη στις τροπικές περιοχές.
Η πτώση δεν θα ήταν ομοιόμορφη, καθώς ορισμένες περιοχές είναι πιο υγρές από άλλες, ενώ υπάρχουν διαφορές στη γεωλογία και την τοπογραφία που επηρεάζουν τις εξελίξεις.
Ο καθηγητής Fabry ενημέρωσε και ότι η μέση ποσότητα νερού στην ατμόσφαιρα ποικίλει ανάλογα με την εποχή και την τοποθεσία. Γενικά, οι τροπικοί ωκεανοί και οι υγρές τροπικές περιοχές έχουν περισσότερους υδρατμούς από πάνω τους, που μετακινούνται με τις εποχές. Οι περιοχές με ψηλά βουνά έχουν λιγότερους, επειδή ο ζεστός αέρας είναι καλύτερος για τη μεταφορά νερού.
“Με την κλιματική αλλαγή, όσο αυξάνονται οι θερμοκρασίες, θα αυξάνεται και η εξάτμιση από την επιφάνεια της γης, όπως και η ποσότητα του νερού στην ατμόσφαιρα” πρόσθεσε ο Καθηγητής Fabry, πριν καταλήξει στο ότι “η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να επιταχυνθεί, καθώς οι υδρατμοί είναι πολύ αποτελεσματικό αέριο του θερμοκηπίου και όταν υπάρχει μεγαλύτερο μέρος του στην ατμόσφαιρα, θα συμβάλει στη θέρμανση και θα ενισχύσει το φαινόμενο αυτό”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις