Τρεις νύχτες στο Μέγαρο

Τρεις νύχτες στο Μέγαρο
ΡΗ

Από τζαζ αυτοσχεδιασμούς μέχρι πιανιστικό Σούμπερτ, οι επόμενες συναυλίες του Μεγάρου Μουσικής απευθύνονται σε διάφορα γούστα.

Με συνθήκες υψηλής υγειονομικής ασφάλειας, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεχίζει με τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του, παρά το ότι στον ευρύτερο πολιτιστικό χάρτη της πόλης καταγράφονται πια σαφείς κλυδωνισμοί λόγω πανδημίας. Από το πρόγραμμα των επόμενων ημερών στις αίθουσες του Μεγάρου, επιλέξαμε τρεις μουσικές προτάσεις, που η κάθε μια κινείται σε διαφορετική περίοδο ή ξεχωριστή τεχνοτροπία από την παγκόσμια μουσική παρακαταθήκη. Τρείς διαφορετικές μουσικές προσεγγίσεις, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο προτιμήσεων.

Ρεσιτάλ πιάνου, 12 Ιανουαρίου- αναβολή

Μαρία Ζοάο Πιρές Caroline_Doutre

Το εν λόγω ρεσιτάλ αναβλήθηκε και σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση για νέα ημερομηνία.

Κορυφαία πιανίστρια με μακρά διεθνή πορεία, βραβεύσεις, και αμέτρητους επαίνους για την γαλήνια δύναμη των ερμηνειών της, η 77χρονη σολίστ από την Λισαβώνα, Μαρία Ζοάο Πιρές, επιστρέφει στο Μέγαρο για ένα ακόμη ξεχωριστό ρεσιτάλ. Καταξιωμένη όχι μόνο για την μουσική της δεινότητα αλλά και για την δράση της για την μουσική παιδεία των παιδιών από μειονεκτικά περιβάλλοντα, η Πιρές θα δώσει ένα ρεσιτάλ το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς Piano Masters του κύκλου Μεγάλοι Ερμηνευτές.

Για την μία και μόνη εμφάνισή της στο Μέγαρο, η Πιρές πρόκρινε μερικές από τις ομορφότερες σελίδες της γερμανικής και γαλλικής εργογραφίας. Συγκεκριμένα, η Πορτογαλίδα σολίστ επέλεξε τις αριστουργηματικές σονάτες «Αρ. 13 σε λα μείζονα, D. 664» και «Αρ. 21 σε σι ύφεση μείζονα, D. 960» του Φραντς Σούμπερτ, αλλά και την «Σουίτα από το Μπέργκαμο», μία από τις πιο ονειρικές συνθέσεις του Κλοντ Ντεμπισί που περικλείει το κοσμαγάπητο «Σεληνόφως» (Clair de lune).

Πληροφορίες: Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, 20:30. Εισιτήρια 60, 52, 42, 34, 26 και 16€ (μειωμένο 11€).

Τζαζ αυτοσχεδιασμοί, 13 Ιανουαρίου

Τρίο Στέφανου Χυτήρη Peter Gannushkin

Ο ντράμερ μεγάλωσε στην Αθήνα, και συμμετέχει σε σχήματα της αυτοσχεδιαστικής σκηνής σε Ελλάδα και Νέα Υόρκη. Η σαξοφωνίστρια (και συνθέτρια) κατάγεται από την Γερμανία, έζησε αρκετά χρόνια στο Λονδίνο και πλέον έχει ως έδρα την Νέα Υόρκη. Όσο για τον πιανίστα, είναι αυστριακής καταγωγής και τα τελευταία χρόνια κινείται μεταξύ Βερολίνου και Νέας Υόρκης.

Είναι προφανές ότι το κοινό στοιχείο που αρχικά ένωσε τον ντράμερ Στέφανο Χυτήρη, την σαξοφωνίστρια (και συνθέτρια) Ίνγκριντ Λάουμπροκ, και τον πιανίστα Ελίας Στέμεζεντερ ήταν το Μεγάλο Μήλο, όπου και γνωρίστηκαν. Δεν άργησαν και οι μουσικές συμπράξεις. Η μουσική περφόρμανς που θα παρουσιάσουν στο Μέγαρο εξερευνά τα όρια ανάμεσα στις μουσικές συνθέσεις και στην δημιουργία πολυδιάστατων ηχητικών τοπίων. Μια συναυλία free jazz αυτοσχεδιασμών, που αποτελεί το ντεμπούτο του τρίο επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Πληροφορίες: Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, 20:30. Εισιτήρια 18 και 18€ (μειωμένο 8€).

Σαξόφωνο και πιάνο, 19 Ιανουαρίου

Δανάη Ντέρκεν Martin Teschner

Ανήκουν σε διαφορετικές γενιές, αλλά ο καταξιωμένος σαξοφωνίστας Θεόδωρος Κερκέζος και η ανερχόμενη πιανίστα Δανάη Ντέρκεν έχοντας ως κοινό κώδικα την μουσική υπόσχονται ένα ρεσιτάλ που αναδεικνύει τις δεξιοτεχνικές και εκφραστικές δυνατότητες του σαξόφωνου. Η κοινή τους εμφάνιση στο Μέγαρο εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς Έλληνες Σολίστ.
Θεόδωρος Κερκέζος Photo CD Onyx

Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν οι δυο μουσικοί, με την συνοδεία του βιολονίστα Ανδρέα Κερκέζου, είναι ένα πανόραμα πρωτότυπων έργων και μεταγραφών, με την υπογραφή συνθετών του 19
ου
και 20
ου
αιώνα: Κλοντ Ντεμπισί, Μαρκ Εσέν, Τζορτζ Γκέρσουιν, Νταριούς Μιγιό, Πέδρο Ιτουρράλντε, αλλά και έργα Ελλήνων δημιουργών, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ο νέος συνθέτης, Ερρίκος Βάιος. Επίσης, στις 18 Ιανουαρίου, η Δανάη Ντέρκεν θα συνομιλήσει με το κοινό για την «Επιρροή της διπλής υπηκοότητας στην μουσική σταδιοδρομία» (18:00, είσοδος ελεύθερη με δελτίο προτεραιότητας).

Πληροφορίες: Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, 20:30. Εισιτήρια 18 και 18€ (μειωμένο 8€).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα