Τράπεζες: Νέο μοντέλο ρυθμίσεων δανείων με χρονική επιμήκυνση έως και 3 χρόνια
Τις σημερινές διευκολύνσεις, θα ακολουθήσουν νέες πιο βαθιές ρυθμίσεις διάρκειας δύο έως τριών ετών. Εκτιμήσεις για αύξηση των κόκκινων δανείων έως 18 δισ. από την ΤτΕ που ζητά την δημιουργία Bad Bank.
- 22 Απριλίου 2020 06:14
Σε αναπροσαρμογή του υφιστάμενου μοντέλου ρυθμίσεων που δίνονταν μέχρι σήμερα σε ενήμερους δανειολήπτες προχωρούν συντονισμένα Τράπεζες και Εταιρείες Διαχείρισης σε μια προσπάθεια να προσαρμοστούν όσο γίνεται πιο άμεσα και με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες στις νέες συνθήκες που δημιουργεί σε όλο το φάσμα της οικονομίας η πανδημία του κορονοϊού.
Όπως αναλύει στο news247.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος «τα νέα δεδομένα επιβάλουν αναπροσαρμογή της στρατηγικής ρυθμίσεων με κύριο χαρακτηριστικό την χρονική παράταση των διευκολύνσεων» και εξηγεί «ότι τις υφιστάμενες βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις, διάρκειας από 6 έως 9 μήνες, που δίνονται μέχρι σήμερα σε ενήμερους δανειολήπτες που κινδυνεύουν να κοκκινίσουν θα τις ακολουθήσουν νέες πιο βαθιές ρυθμίσεις διάρκειας δύο και σε πολλές περιπτώσεις τριών ετών».
Αύξηση έως και 18 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων
Παρά τις αυξημένες προσπάθειες από πλευράς τραπεζών να κρατήσουν «ζωντανά» δάνεια και ρυθμίσεις η πραγματικότητα δείχνει όπως είναι φυσικό ότι από την ημέρα που επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα μέχρι και τις αρχές Απριλίου, οι εισπράξεις δανείων έχουν υποχωρήσει κατά 50% σε σχέση με τον μέσο όρο των αντίστοιχων χρονικών περιόδων του τελευταίου εξαμήνου. Υπό τις σημερινές έκτακτες συνθήκες και με τα προβλεπόμενα προγράμματα αναστολής πληρωμών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.
Προβληματισμό προκαλεί στα τραπεζικά επιτελεία και η εικόνα στο μέτωπο των ρυθμίσεων, οι οποίες μέχρι και τον περασμένο Φεβρουάριο έτρεχαν με ικανοποιητικό ρυθμό, εν όψει και της άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας που ήταν προ γραμματισμένη για το τέλος Απριλίου. Οι νέες ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν τις προηγούμενες δύο εβδομάδες καταγράφουν μείωση κατά 50% σε επίπεδο ποσών και κατά 70% σε αριθμό υποθέσεων αντίστοιχα.
Σύμφωνα μάλιστα με τα πρώτα στοιχεία που επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μεταξύ 4% με 11%, διαμορφούμενος στα επίπεδα του 44% με 51%. Αυτό σημαίνει αύξηση των προβληματικών δανείων, μεταξύ 6,4 με 18,1 δισ. ευρώ, βάσει της υπόθεσης ότι το υπόλοιπο των προ προβλέψεων δανείων διαμορφώθηκε στο τέλος του περασμένου έτους μεταξύ 160 με 165 δισ. ευρώ.
Νέα προϊόντα ρυθμίσεων
Υπό αυτές τις συνθήκες Τράπεζες και Εταιρείες Διαχείρισης προχωρούν άμεσα στην υιοθέτηση νέων, πιο εξειδικευμένων, προϊόντων ρυθμίσεων για την στήριξη των πελατών τους, καθώς είναι προφανές ότι τα υφιστάμενα μοντέλα στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες και να συμβάλουν στην αναχαίτιση της νέας δυσμενής πραγματικότητας.
Σε αυτή τη φάση οι Τράπεζες και οι Εταιρείες Διαχείρισης προχωρούν σε αναστολές πληρωμών έως και για 9 μήνες σε ενήμερους δανειολήπτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις, που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Στόχος τους είναι να κρατηθούν ζωντανά με βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις υγιή μέχρι και την κρίση του κορωνοϊού δάνεια και να μην οδηγηθούν στη χρεοκοπία οι πελάτες τους.
Σε δεύτερο χρόνο ωστόσο, που τοποθετείται στα τέλη της χρονιάς, θα ξεκινήσει η αξιολόγηση κάθε περίπτωσης ξεχωριστά, ειδικά στον επιχειρηματικό τομέα. Στη βάση των προβλέψεων για την πορεία των ταμειακών ροών κάθε επιχείρησης, θα εφαρμόζονται ρυθμίσεις διάρκειας 2 ή 3 ετών, όσο δηλαδή θα χρειαστεί για την ανάκαμψή τους. Σε αστό το διάστημα θα καταβάλλονται μόνο τόκοι ή και μέρος του κεφαλαίου, στον βαθμό που το αντέχει ο οφειλέτης.
Με τον τρόπο αυτόν θα διατηρήσουν σε λειτουργιά τις βιώσιμες επιχειρήσεις μέχρι η οικονομία να ανακάμψει και στη συνέχεια θα επανέλθουν οι προηγούμενοι όροι αποπληρωμής των δανείων.
Δραστικότερα μέτρα ζητά η ΤτΕ
Ενδεικτικό του προβληματισμού για το μέγεθος του προβλήματος είναι η επαναφορά της ανάγκης για δημιουργία μιας bad bank είτε σε εθνικό είτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα. Μιλώντας χθες το απόγευμα σε πάνελ που διοργάνωσε το Φόρουμ των Δελφών ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε την ανάγκη να επιστρατευτούν πιο δραστικές και διαφορετικές – σε σχέση με τις υπάρχουσες – λύσεις αντιμετώπισης όσο τον δυνατόν συντομότερα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Η δημιουργία μιας εταιρείας Asset Management – είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο – είναι η πιο αποτελεσματική λύση όταν οι αγορές δεν λειτουργούν, όπως συμβαίνει σήμερα», ανέφερε. Ωστόσο, τώρα είναι η ευκαιρία για την δημιουργία μιας Bad Bank, είτε πανευρωπαϊκά είτε εθνικά, καθώς αντιμετωπίσει το πρόβλημα γρήγορα, αποτελεσματικά μιας και οι αγορές δεν λειτουργούν».
Σε ό,τι αφορά τα πλάνα μείωσης των NPEs που έχουν υποβάλλει οι ελληνικές τράπεζες με ορίζοντα το τέλος του 2021, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι «η τωρινή κρίση αν συνεχίσουμε να δουλεύουμε ως business as usual, χωρίς την εφαρμογή δραστικών λύσεων όπως η υλοποίηση της Asset Management Company, θα μεταφέρει την υλοποίηση των στόχων 1 με 2 χρόνια».