Σε αναζήτηση συναίνεσης για τον εκλογικό νόμο η κυβέρνηση και το ΚΙΝΑΛ στη μέση

Σε αναζήτηση συναίνεσης για τον εκλογικό νόμο η κυβέρνηση και το ΚΙΝΑΛ στη μέση
Κάλπη και ψηφοδέλτια Eurokinissi

Γιατί ο Πέτσας ξεκαθάρισε ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα αφορά μόνο τους ήδη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους και “έβαλε στο συρτάρι” το θέμα αύξησης του πλαφόν εισόδου κομμάτων στη Βουλή

Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού και σε δεύτερο χρόνο η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα είναι ένα από τα μείζονα πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης και αναζήτησης συναινέσεων του φθινοπώρου, με το Κίνημα Αλλαγής μήλον της έριδος μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση αφού “μέτρησε” αντιδράσεις διαβεβαιώνει αφενός ότι δε θα επιχειρήσει αλλοίωση του εκλογικού σώματος και δείχνει αφετέρου πρόθυμη να αποσύρει από το τραπέζι το σενάριο αύξησης του πλαφόν εισόδου στη Βουλή στο 5%.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι το δικαίωμα ψήφου από τον τόπο διαμονής θα αφορά μόνο τους ήδη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού και ότι δε θα εγγραφούν νέοι ψηφοφόροι. Επιβεβαίωσε επίσης ότι συζητήθηκε όντως το ενδεχόμενο αύξησης του πλαφόν εισόδου στη Βουλή, πρόσθεσε όμως ότι δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Συνεπώς πρώτον “μάζεψε” τις εντυπώσεις που προκάλεσαν όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών Τακης Θεοδωρικάκος για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στη Real News την Κυριακή. Και δεύτερον “άδειασε” ουσιαστικά τις διαρροές του υπουργείου Εσωτερικών για το όριο εισόδου στη Βουλή.

Στόχος της κυβέρνησης είναι εξάλλου να διασφαλίσει συναίνεση στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, όσο δυνατόν ευρύτερη, αλλά οπωσδήποτε τη συναίνεση του ΚΙΝΑΛ, ώστε να λειανθεί το έδαφος για την αλλαγή της απλής αναλογικής και δη από τις επόμενες εκλογές, εφόσον παρά τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ βρεθούν τα “κουκιά” ώστε στη Συνταγματική Αναθεώρηση να αλλάξει το σχετικό άρθρο. Βεβαίως επισήμως η κυβερνηση αποσυνδέει τα δύο αυτά θέματα με στόχο να πιέσει όλα τα κόμματα, και τον ΣΥΡΙΖΑ, να ψηφίσουν για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους.

Ήδη το υπουργείο Εσωτερικών υιοθετώντας την ιδέα της επιστολικής ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού έχει έρθει πιο κοντά στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο δέχεται πιέσεις και από το ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μη συναινέσει σε ο,τιδήποτε θα μπορούσε να εκληφθεί ως αλλοίωση του εκλογικού σώματος. Αλλά και η σκέψη να επανέλθει το μπόνους στο πρώτο κόμμα, αλλά να συνδέεται πλέον αναλογικά με το ποσοστό του, έχει να κάνει με την προσπάθεια να διασφαλιστεί η συναίνεση του Κινήματος.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ανησυχούν για τη στάση που θα κρατήσει στο θέμα του εκλογικού νόμου ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος εμφανώς δε βλέπει με καθόλου καλό μάτι οποιαδήποτε προσέγγιση με τη ΝΔ. Ενδεχομένως δε η υποβάθμιση της συζήτησης για αύξηση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή έχει να κάνει και με την αποφυγή αφορμή για αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, αλλά και με μία απόπειρα προσέγγισης βουλευτών της Ελληνικής Λύσης ως… “ρεζέρβα” στην περίπτωση που χρειαστούν ορισμένες ψήφοι.

Υπενθυμίζεται ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι κατά τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος να αλλάξει το άρθρο 54 παρ. 1 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι ο νέος εκλογικός νόμος ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και εάν ψηφιστεί από 200 βουλευτές οπότε εφαρμόζεται στις επόμενες εκλογές, και να ορίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την εφαρμογή από τις επόμενες εκλογές στους 180, όσους βουλευτές δηλαδή διαθέτουν αθροιστικά ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα