ΔΕΘ – Βαρουφάκης: Η ρήξη είναι η αποτελεσματικότερη επένδυση για το μέλλον της πατρίδας μας
Για «δικομματικό μνημονιακό λαϊκισμό» έκανε λόγο ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Τι είπε για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, την ακρίβεια και την πανδημία.
- 16 Σεπτεμβρίου 2021 19:41
«Η ρήξη είναι η αποτελεσματικότερη επένδυση για το μέλλον της πατρίδας μας», τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.
Ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για «δικομματικό μνημονιακό λαϊκισμό», λέγοντας: «Η ολιγαρχία δεν νοιάζεται για το ποιος κατοικοεδρεύει στο Μαξίμου ή για το αν η κυβέρνηση αυτοαποκαλείται φιλελεύθερη ή αριστερή. Η ολιγαρχία καταλαβαίνει ότι χωρίς ρήξη καμία κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε φιλελεύθερη να είναι, ούτε βεβαίως αριστερή».
«Μόνο τη ρήξη φοβάται η ολιγαρχία»
«Το μόνο που φοβάται η ολιγαρχία είναι η ρήξη. Για αυτό το ΜέΡΑ25 μιλάει για Ρήξη. Και σε όσους ρωτάνε “γιατί ρήξη τώρα;” η απάντησή μας είναι απλή: Επειδή όσο πιο άμεσα γίνει η ρήξη τόσο μικρότερο το μακροπρόθεσμο κόστος για τη νεολαία μας, για την πατρίδα. Η ρήξη είναι η αποτελεσματικότερη επένδυση για το μέλλον της πατρίδας μας», σημείωσε.
Ταυτόχρονα κάλεσε τους πολίτες σε συστράτευση για αγώνα και είπε χαρακτηριστικά: «Στο ΜέΡΑ25 εργαζόμαστε για την παλλαϊκή συστράτευση που θα βασίζεται σε κοινό πρόγραμμα ρήξης με την ολιγαρχία. Σε αυτή την συστράτευση χωρούν όλοι. Δεν χωρούν μόνο όσοι υπόσχονται πράγματα, τα οποία, για να γίνουν, απαιτούν την ρήξη την οποία… αποκλείουν».
Ο κ. Βαρουφάκης απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που έθεσε το δίλημμα των επόμενων εκλογών και υπογράμμισε: «Κύριε Μητσοτάκη, το δίλημμα το έχετε εσείς: Είτε θα συγκυβερνήσετε με τον κ. Τσίπρα. Είτε θα κάνετε εκλογές ξανά και ξανά μέχρι να σχηματιστεί κάποια κυβέρνηση που θα κάνει λίγο-πολύ εκείνα που θα έκανε μια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ».
“Οψιμο” το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους νέους
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για “όψιμο” ενδιαφέρον απέναντι στη νεολαία και σημείωσε: «Την ώρα που η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη τους κλέβει το μέλλον, εκείνος τους προσφέρει ψίχουλα και bytes – κατά το αμερικανικό bits & bytes. Έτσι φαίνεται του είπαν οι επικοινωνιολόγοι του ότι θα κερδίσει τη νεολαία. Όμως η νεολαία ήδη δίνει την απάντησή της στους δρόμους, στις πλατείες, στα αμφιθέατρα και, ναι, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και το μήνυμά τους στην “Μητσοτάκης ΑΕ” είναι: ΝΟ PASARAN. Δεν θα περάσετε κυρίες και κύριοι. Ξεχάστε το. Όσο και να καλλωπίζετε τους αριθμούς, ή να τους μοιράζετε καθρεφτάκια περνώντας τους για ιθαγενείς, η νεολαία αλλά και οι μεγαλύτεροι βλέπουν ότι στόχος των κυβερνώντων από το 2010 μέχρι σήμερα είναι ένας: η βύθιση τους όλο και περισσότερο στο χρέος και στην εξάρτηση».
«Οι εργαζόμενοι παράγουν πλούτο»
Αναφέρθηκε στα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην 85η ΔΕΘ περί παραγωγής πλούτου και επισήμανε: «Η κυβέρνηση δημιουργεί πλούτο; Φαίνεται πως, πάνω στην αγωνία του, ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε ότι οι κυβερνήσεις δεν παράγουν πλούτο, πλούτο παράγουν οι εργαζόμενοι. Και για ποιον πλούτο μιλάει έτσι κι αλλιώς; Το εθνικό εισόδημα μειώνεται συστηματικά από το 2008 ενώ ο εθνικός πλούτος εκποιείται εξ ίσου συστηματικά. Η πραγματικότητα είναι απλώς πως η “Μητσοτάκης Α.Ε. ” μοιράζει δίκαια μεταξύ των ημετέρων τα κέρδη που παράγονται λόγω της καταστροφής πλούτου και εισοδημάτων των πολλών».
Ως προς τη συζήτηση γύρω από το ύψος της ανάπτυξης ο κ. Βαρουφάκης εκτιμά πως «ακόμα και να έχουμε φέτος την αύξηση του ΑΕΠ που προβλέπει η κυβέρνηση (μεταξύ 5% και 6%), το εθνικό εισόδημα θα εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο εκείνου όχι μόνο του 2019 αλλά και του 2015!». «Κάθε φορά που μας “έσωζαν” οι μνημονιακές κυβερνήσεις, με νέα δάνεια και ρυθμίσεις, το κράτος μας βούλιαζε περισσότερο στο μη βιώσιμο χρέος: Το 2012, χρονιά του 2ου Μνημονίου, το χρέος έφτασε το 162%. Το 2016, ένα χρόνο αφού υπογράφτηκε το 3ο Μνημόνιο, το ποσοστό χρέους άγγιξε το 181%. Το 2019, ένα χρόνο μετά το 4ο Μνημόνιο (που ο κ. Τσίπρας ονόμασε Μεταμνημόνιο), το χρέος ήταν στο 186% του ΑΕΠ. Σήμερα, το χρέος έχει ξεπεράσει το 210% – καθιστώντας την Ελλάδα παγκόσμια πρωταθλήτρια της χρεοκοπίας» προσέθεσε.
Προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατέθεσε προτάσεις για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας που είναι οι εξής:
- Ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 15%.
- Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή σε κατώτατο μισθό και επιδόματα, χρησιμοποιώντας όχι τον επίσημο πληθωρισμό αλλά δείκτη τιμών των μικρομεσαίων νοικοκυριών (εξαιρούμενου του εισοδηματικά ανώτατου 30% το πληθυσμού).
- Ακύρωση όλων των αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
- Κατάργηση του Χρηματιστήριου Ενέργειας, κοινωνικοποίηση της τέως ΔΕΗ (ακύρωση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ και σταδιακή επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ)
- Επιβολή προστίμων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στα σουπερμάρκετ για τοδιαχρονικό άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών σουπερμάρκετ και των τιμών των προμηθευτών τους.
Μαζικά δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό
Σε ό,τι αφορά στην πανδημία κάλεσε την κυβέρνηση «να προβεί, έστω και τώρα, στη δημιουργία δημόσιου δικτύου κέντρων μαζικών δωρεάν τεστ και, παράλληλα, να πάψει να λέει έμμεσα στους εμβολιασμένους ότι δεν έχουν λόγο να κάνουν τεστ».
Επίσης, «να προσφέρει στους διστακτικούς ανεμβολίαστους τη δυνατότητα για προεμβολιαστικό έλεγχο σε δημόσιο φορέα και να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης υπέρ του εμβολιασμού σε επιστημονική κι όχι προπαγανδιστική βάση. Να προβεί άμεσα στην ενίσχυση του ΕΣΥ με 8000 νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να υπερβεί τον αυταρχισμό της καταβάλλοντας το 50% του μισθού τους στο υπό αναστολή ανεμβολίαστο υγειονομικό προσωπικό».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις