ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ για την άρση ασυμβίβαστου – Το παρασκήνιο με Μάρκου
Ως απόδειξη της πολιτικής συναλλαγής για την ψήφο εμπιστοσύνης και τη συμφωνία των Πρεσπών, ερμηνεύει η ΝΔ την “τροπολογία Κουντουρά”. Το μήνυμα στη βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης, που σε αντίθεση με Μεϊμαράκη- Ασημακοπούλου δεν προανήγγειλε παραίτηση
- 21 Μαρτίου 2019 07:43
Η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει την άρση του ασυμβίβαστου της βουλευτικής ιδιότητας με την υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές ως μία απόδειξη της πολιτικής συναλλαγής, που εξαρχής υποστήριζε ότι υπήρξε μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτών άλλων κομμάτων, προκειμένου η κυβέρνηση να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών.
Για αυτό εξάλλου και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από τις Βρυξέλλες έκανε λόγο για “τροπολογία Κουντουρά” ξεκαθαρίζοντας ότι οι εν ενεργεία βουλευτές της ΝΔ που θα είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές δε θα κάνουν χρήση της διάταξης.
Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου βεβαίως είχαν σπεύσει πριν καν ψηφιστεί η τροπολογία να προαναγγείλουν ότι θα παραιτηθούν. Όμως δεν είχε πράξει το ίδιο και η Κατερίνα Μάρκου, η οποία εφέρετο να μην έχει τέτοια διάθεση, αμφιταλαντευόμενη προφανώς εάν αξίζει το ρίσκο του να αφήσει το Κοινοβούλιο χωρίς να είναι βέβαιη για την εκλογή της.
Από το Μοσχάτο έστειλαν πάντως ένα σαφές μήνυμα στη βουλευτή χωρίς όμως διάθεση σύγκρουσης και χωρίς κάποιο άμεσο αυστηρό deadline: Πρέπει να επιλέξει εάν θα είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές ή τις εθνικές εκλογές.
Γαλάζια στελέχη εξάλλου υπενθύμιζαν πως όταν ανακοινώθηκε το πρώτο μέρος του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, η κ.Μάρκου (όπως βέβαια και οι υπό παραίτηση Μεϊμαράκης- Ασημακοπούλου) γνώριζε ότι 15 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές θα έπρεπε να παραιτηθεί βάσει του νόμου που ίσχυε από το 2014 και τον οποίο τότε ουδείς γνώριζε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σκόπευε να αλλάξει. Επομένως, προσέθεταν τα ίδια στελέχη, είναι στη διακριτική της ευχέρεια να παραιτηθεί εάν θέλει να κατέβει στην Ευρωβουλή, ενώ εάν δεν παραιτηθεί πριν τις ευρωεκλογές προφανώς θα έχει επιλέξει να μην είναι στο ευρωψηφοδέλτιο και να διεκδικήσει την εκλογή της ξανά στη Β΄ Θεσσαλονίκης όταν στηθούν οι εθνικές κάλπες.
Σημειωτέον ότι εάν η κ.Μάρκου παραιτηθεί, η έδρα επιστρέφει στο Ποτάμι με το οποίο είχε εκλεγεί (το οποίο όμως δε διαθέτει κοινοβουλευτική ομάδα πλέον) και την καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών Νικος Νυφούδης, άρα η ΝΔ μένει με 77 βουλευτές. Αυτό το σενάριο πάντως δεν ενοχλεί το Μοσχάτο που θέλει να παρουσιάζει το ζήτημα της άρσης του ασυμβίβαστου ως μία αντιπαράθεση ηθικής τάξεως, κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για μία ανήθικη κίνηση και τους βουλευτές που θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Ελενα Κουντουρά, Σπύρο Δανέλλη, Παναγιώτη Κουρουμπλή) για “δίπορτο”.
Δεν φαίνεται επίσης να υπάρχει καμία διάθεση στο Μοσχάτο να πιεστεί η κ.Μάρκου ώστε να παραμείνει στο ευρωψηφοδέλτιο εάν δεν επιθυμεί να παραιτηθεί. Ωστόσο είναι σαφές πως εάν δεν παραιτηθεί δε θα είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές, καθώς η ΝΔ όπως αναφέρθηκε όχι μόνο καταψήφισε τη συγκεκριμένη διάταξη αλλά της έχει αποδώσει και ηθική διάσταση.