Η τιμή του αμερικανικού αργού ανέβηκε στο… μηδέν

Η τιμή του αμερικανικού αργού ανέβηκε στο… μηδέν
Παλιά πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου στο Χαρτλπουλ στη Μ. Βρετανία AP

Μικρή ανάκαμψη στην τιμή του αμερικανικού αργού μετά την ιστορική "βουτιά" της Δευτέρας. Η εξήγηση για τη μεγάλη πτώση.

Η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού, που βυθίστηκε  τη Δευτέρα βαθιά σε αρνητικό έδαφος, για πρώτη φορά στην ιστορία, εξαιτίας του κορεσμού της αγοράς και της κατάρρευσης της ζήτησης εξαιτίας της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, ανέκαμψε την Τρίτη στην αγορά της Ασίας, επανερχόμενο μετά την έναρξη των συναλλαγών λίγο πάνω από το μηδέν.

Η τιμή του βαρελιού του West Texas Intermediate (WTI) προς παράδοση τον Μάιο ανερχόταν λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς στο 0,56 δολάριο, έναντι των –37,63 δολαρίων, της τιμής χωρίς ιστορικό προηγούμενο στην οποία είχε κλείσει το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη.

Η διαπραγμάτευση των συμβολαίων παράδοσης για τον Μάιο τερματίζεται σήμερα Τρίτη (21/04).

Πώς εξηγείται η πτώση

Η κατάρρευση της τιμής του αμερικανικού αργού σχετίζεται με τα “παιχνίδια” των επενδυτών λόγω της λήξης συμβολαίου και αντικατοπτρίζει τη ραγδαία αύξηση των αποθεμάτων στο Cushing της Οκλαχόμα, τον κόμβο αποθήκευσης πετρελαίου των ΗΠΑ, τη στιγμή που η ζήτηση βουλιάζει, λόγω της πανδημίας.

Τα αποθέματα της Οκλαχόμα έχουν αυξηθεί κατά 48% στα σχεδόν 55 εκατομμύρια βαρέλια από τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας. Ο κόμβος είχε μέγιστη αποθηκευτική ικανότητα 76 εκατομμυρίων βαρελιών στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα