Εμβόλιο κορονοϊού AstraZeneca: “Πράσινο φως” για διανομή στη Βρετανία

Εμβόλιο κορονοϊού AstraZeneca: “Πράσινο φως” για διανομή στη Βρετανία
shutterstock

Το εμβόλιο της AstraZeneca εγκρίθηκε από την Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων της Βρετανίας. Χρειάζεται κανονική ψύξη και είναι εύκολα μεταφερόμενο.

Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca εγκρίθηκε από τον ρυθμιστή φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου, διευρύνοντας τις δυνατότητες εμβολιασμού κατά της Covid-19, ειδικά για τους χιλιάδες ηλικιωμένους σε νοσοκομεία και κλειστές δομές που το χρειάζονται περισσότερο.

Η Ρυθμιστική Αρχή φαρμάκων και Υγειονομικής Περίθαλψης (MHRA), ενέκρινε το εμβόλιο για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επειδή δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από κανονική ψύξη στους 2-8C και μεταφέρεται εύκολα, η διάθεση σε ιατρεία και στα κέντρα υγεάις θα είναι γρήγορη.

Οι πρώτες παρτίδες εμβολίου είναι ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ περισσότερες θα δημιουργηθούν σε εγχώρια εργοστάσια, εξασφαλίζοντας επάρκή προμήθεια, εφόσον η χώρα έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις, εκ των οποίων 4 εκατομμύρια αναμένεται να είναι διαθέσιμες μέσα στις επόμενες ημέρες.

shutterstock

Η αξιολόγηση του εν λόγω εμβολίου χρειάστηκε περισσότερο χρόνο από ό,τι το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech, το οποίο βασίζεται σε μία νέα τεχνολογία mRNA και είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, με 95% αποτελεσματικότητα από μια διεθνή δοκιμή που περιελάμβανε 43.000 άτομα.

Το εμβόλιο της AstraZeneca είχε 62% αποτελεσματικότητα στη μεγαλύτερη δοκιμή του, δοκιμασμένο από 11.636 άτομα, αλλά 90% αποτελεσματικότητα σε μια μικρή επιπρόσθετη υποομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο που απαριθμούσε 2.741 ανθρώπους, στους οποίους χορηγήθηκε μισή δόση του εμβολίου, ακολουθούμενη από μια ολόκληρη δόση τέσσερις εβδομάδες αργότερα .

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι κανένας από τους εθελοντές που έλαβε το εμβόλιο κατά τις δοκιμές δεν αρρώστησε σοβαρά ή χρειάστηκε νοσηλεία, σύμφωνα με τον Guardian.

Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ζωτικής σημασίας για τις ελπίδες ανοσοποίησης των πιο ευάλωτων ανθρώπωνσε πλανητική κλίμακα. Οι ερευνητές και οι κατασκευαστές έχουν αναλάβει να κάνουν ό,τι μπορούν για να το καταστήσουν προσβάσιμο σε παγκόσμιο επίπεδο με χαμηλή τιμή καθώς και χωρίς την ανάγκη αποθήκευσης σε εξειδικευμένες συνθήκες.

“Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν εμβολιασθεί”

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό δήλωσε ότι η εταιρεία θα ξεκινήσει την διανομή του εμβολίου κατά της Covid-19 σήμερα που εγκρίθηκε ή αύριο, ενώ η παραγωγή μπορεί να φθάσει μέχρι τα δύο εκατομμύρια δόσεις την εβδομάδα. Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν εμβολιασθεί, πρόσθεσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Πασκάλ Σοριό δήλωσε επίσης ότι έχει την πεποίθηση ότι το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης θα είναι αποτελεσματικό και κατά του νέου στελέχους του ιού.

Ο βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου θα είναι έτοιμες για διανομή στην Βρετανία από την Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα