Ελεγκτικό Συνέδριο: Tα τέσσερα ερωτήματα για περικοπές συντάξεων και κατάργηση δώρων

Ελεγκτικό Συνέδριο: Tα τέσσερα ερωτήματα για περικοπές συντάξεων και κατάργηση δώρων
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Τέσσερα προδικαστικά ερωτήματα απασχόλησαν την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά τη συνεδρίαση για τις περικοπές των συντάξεων, της κατάργησης των τριών δώρων.

Τέσσερα προδικαστικά ερωτήματα απασχόλησαν την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά τη συνεδρίαση για τις περικοπές των συντάξεων, της κατάργησης των τριών δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας).

Κατά την πιλοτική δίκη, τέθηκε το ζήτημα του κατά πόσο οι αξιώσεις των συνταξιούχων του Δημόσιου τομέα υπάγονται σε διετή ή πενταετή παραγραφή.

Η υπόθεση εισήχθη προς συζήτηση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου (πρόεδρος Ιωάννης Σαρμάς) μετά την υπ΄ αριθμ. 957/2021 απόφαση του 4ου Τμήματος , το οποίο παρέπεμψε στην Ολομέλεια τα επίμαχα ερωτήματα.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν τα εξής:

α) Η συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των τριών επιδομάτων – δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας), των συνταξιούχων του Δημοσίου,

β) Η συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του νόμου 4093/2012 μετά τη έκδοση του νεώτερου νόμου 4387/2016,

γ) Εάν η παραγραφή των αξιώσεων (οι αποζημιωτικές αγωγές ) των συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή

δ) Εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόμου 4734/2020 (άρθρο 33) αντιβαίνει ή όχι τις επιταγές του Συντάγματος και του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η απόφαση η οποία αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα αφορά 60.000 περίπου ανάλογες υποθέσεις, οι οποίες εκκρεμούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και έχουν «παγώσει», όπως προβλέπει η νομοθεσία, έως την κρίση της Ολομέλειας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα