Η “Ζηνοβία” δοκίμασε -και έδειξε;- τις αντοχές της κυβέρνησης
Το κλείσιμο της εθνικής οδού από το πρώτο χιόνι και ενώ υπήρξαν όλες οι προετοιμασίες και οι προειδοποιήσεις έδειξε πως όσο περνά ο χρόνος η επικοινωνία δεν αρκεί.
- 31 Δεκεμβρίου 2019 09:56
Η αλήθεια είναι πως η ανοχή που έχει μια κυβέρνηση στην αρχή της θητείας της και η ανάγκη κυρίαρχων μέσων να μην αναδεικνύουν πλέον τα υπαρκτά θέματα, πέντε μήνες μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας δεν αρκούν για να κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δίνοντας εντολή να ερευνηθούν τα αίτια που η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας έκλεισε για πέντε ώρες, κόβοντας τη χώρα στη δυο, λόγω του χιονιού (που δεν ήταν και κάτι το πρωτοφανές), αναγνώρισε το πρόβλημα, που κάποια τηλεοπτικά μέσα επιχείρησαν να υποβαθμίσουν με κάθε τρόπο. Παράλληλα, όμως, ανεξαρτήτως τι θα δείξουν τα αποτελέσματα της έρευνας, παραδέχτηκε ότι στη λειτουργία της κυβέρνησης, στην πρώτη ίσως πραγματική δοκιμασία στη θητεία της, υπήρξε πρόβλημα. Πρόβλημα που ήρθε να προστεθεί στο πρώτο κακό κλίμα που δημιούργησαν οι διορισμοί διοικητών στα νοσοκομεία, επιτρέποντας στο σύνολο της αντιπολίτευσης να ειρωνευτεί και να προβοκάρει τις προεκλογικές εξαγγελίες περί «αρίστων», αλλά και η βία της αστυνομίας που στην υπόθεση ειδικά στο Κουκάκι θύμιζε άλλες εποχές.
Είναι νωρίς ακόμα, βέβαια, για να αντιμετωπίσει ρωγμές από τέτοιες υποθέσεις η κυβέρνηση, που βγαίνει όμως από τις υποθέσεις αυτές δημιουργώντας προβληματισμό στους ψηφοφόρους που δεν αποτελούν τον σκληρό πυρήνα τους. Και ασφαλώς διαθέτει ακόμα πολύ χρόνο προκειμένου να κριθεί, καθώς ίσως ακόμα να μην βρισκόμαστε καλά-καλά στο τέλος της ανοχής της κοινής γνώμης προς την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Έστω και αν η αντιμετώπιση της καθημερινότητας είναι βαρέλι χωρίς πάτο και σαν Λερναία Ύδρα- ένα πρόβλημα αντιμετωπίζεις(σκέψου και να μην το αντιμετωπίζεις κιόλας) και …δέκα νέα εμφανίζονται.
Στο κυβερνητικό σχήμα, ωστόσο, πρέπει να κατανοήσουν πως η ανοχή της κοινής γνώμης μπορεί να μην τελείωσε ακόμα, η εποχή της χρησιμοποίησης της επικοινωνίας «δια πάσαν νόσον» όμως πέρασε οριστικά και αμετάκλητα. Και όσο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται απλώς φέρνει πιο κοντά και το τέλος της ανοχής. Άλλωστε, δεν απέχει και πολύ έννοιες όπως «άριστοι» και «επιτελικό κράτος» από προεκλογικά όπλα της κυβέρνησης να γίνουν ..ανέκδοτα και μπούμερανγκ για αυτούς που τα υιοθέτησαν. Όπως ο εκσυγχρονισμός, η επανίδρυση του κράτους, η επαναδιαπραγμάτευση και το θα σκίσω το μνημόνιο με ένα νόμο- ανεξαρτήτως καλών ή όχι προθέσεων. Πώς το λέει ο λαός μας μέρες που είναι; Μεγάλα καρβέλια να τρως, μεγάλες κουβέντες μην λες…
ΥΓ: Το μεγάλο ερώτημα εάν η «Ζηνοβία» δοκίμασε απλώς ή και εάν έδειξε τις αντοχές της κυβέρνησης, θα κριθεί προσεχώς…