Θα αντέξει έως το τέλος τα “παιχνίδια” με το θεσμό ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας;
Η ονοματολογία που αναπτύσσεται μήνες τώρα αποτελεί έλλειψη σεβασμού στο θεσμό και υπονομεύει το πρόσωπο του νυν Προέδρου
- 31 Δεκεμβρίου 2019 09:54
Μόνο ευτελισμό του θεσμού και υπονόμευση του προσώπου του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα αποτελεί ασφαλώς η ονοματολογία που αναπτύσσεται μήνες τώρα-και όχι με ευθύνη πάντα των μέσων ενημέρωσης-γύρω από το πρόσωπο που θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Το ερώτημα, μάλιστα, που προκύπτει είναι εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανεχτεί ακόμα αυτή την κατάσταση ή εάν ζητήσει επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να μην ευτελίζεται ο θεσμός, αλλά και να μην ευτελίζεται και ο ίδιος. Και πολύ περισσότερο εάν θα δεχθεί τυχόν σύνδεση των συμμαχιών για τον εκλογικό νόμο με το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ιδίως μάλιστα εάν επιχειρηθεί να ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος πριν την εκλογή Προέδρου.
Κατά κοινή ομολογία, πάντως, όσες φορές έγινε προσπάθεια να εμπλακεί η εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα σε στενά κομματικά παιχνίδια (γιατί πολιτικές σκοπιμότητες πάντα υπάρχουν σκοπιμότητες στην επιλογή του), ο θεσμός δέχτηκε πλήγμα και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά για τη λειτουργία του πολιτεύματος και τη χώρα.
Με τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα, καθώς μεταξύ άλλων και για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η επιλογή Προέδρου αποτελεί αντικείμενο συγκρούσεων οικονομικών και εκδοτικών συμφερόντων, πολλοί – ακόμα και από το κυβερνών κόμμα- εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να εκκινήσει τις διαδικασίες για την προεδρική εκλογή αμέσως μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον, όπου μεταξύ άλλων θα συναντηθεί στις 7 Ιανουαρίου με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.
Κάποιοι, μάλιστα, εκτιμούν ότι με την επίσπευση των διαδικασιών θα αποφευχθεί η περαιτέρω τροφοδότηση ενός άρρωστου πολιτικού κλίματος, ενώ δεν θα χρειαστεί να δοκιμαστούν και οι αντοχές του νυν Προέδρου!