Εφιάλτες, πακέτα χωρίς αντίκρυσμα και… ελληνόφωνοι Ευρωπαίοι στη Θεσσαλονίκη
Πασαρέλα παροχών και πεποιημένης αισιοδοξίας για την Οικονομία υπήρξε σχεδόν πάντοτε η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης. Στην πεπατημένη αυτή κινήθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
- 14 Σεπτεμβρίου 2021 06:08
Η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης ενσαρκώνει κατ’ έθος το πνεύμα του ασύστολου λαϊκισμού. Χρόνια τώρα, έχει εξελιχθεί σε φεστιβάλ εξαγγελιών και υποσχέσεων. Όμως το πανηγύρι των παροχών δεν έχει σταθεί ικανό σε ορισμένες περιπτώσεις να δικαιώσει τις εκλογικές φιλοδοξίες των…παρόχων.
Απόδειξη, το περιώνυμο «Πακέτο Σημίτη». Σημειωθήτω εισαγωγικώς ότι ο μόνος πρωθυπουργός που δεν υποσχέθηκε τίποτε από τη ΔΕΘ αλλά ζήτησε θυσίες ήταν ο Κώστας Καραμανλής, το 2009.
Ο γριφώδης τίτλος του σημερινού σημειώματος δηλοί ότι είχε κι άλλα στοιχεία η ανάβαση πρωθυπουργών και αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ. Θα τα δούμε παρακάτω.
Εφιάλτης: Σωτήριον έτος 1984. Την πρώτη μέρα του Σεπτεμβρίου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εκλέγεται αρχηγός της ΝΔ. Την επομένη, ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου δηλώνει στη συνέντευξη τύπου για την εκλογή Μητσοτάκη:
«Αποτελεί δείγμα εκφυλισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ότι επέλεξε αρχηγό έναν εφιάλτη». Δεν χρειαζόταν τίποτε άλλο για να προκληθεί ανάφλεξη στο πολιτικό σκηνικό. Η παλιά διένεξη των δύο ανδρών και η Αποστασία του ‘65 κυριάρχησαν πολωτικά μέχρι τις εκλογές του 1985.
Τις κέρδισε το ΠΑΣΟΚ. Όχι τόσο λόγω των παροχών από τη ΔΕΘ, όσο από την εγρήγορση της μνήμης και τη μετωπική Παπανδρέου-Μητσοτάκη. Πάντως κυρίαρχο σύνθημα της προεκλογικής περιόδου ήταν το περίφημο «Καλύτερα παπάκι παρά τον Μητσοτάκη» («απάντηση» στην εξαγγελία του αρχηγού της ΝΔ για φθηνά αυτοκίνητα).
Πακέτο Σημίτη: Το 2003 η χώρα «πέταγε». Είχε εισέλθει στην ΟΝΕ, είχε εξαρθρωθεί η 17Ν και η Οικονομία ήταν καλύτερη από ποτέ. Ετσι έλεγε η ολοκληρωτική προπαγάνδα της εποχής. Όμως οι δημοσκοπήσεις ήταν αποθαρρυντικές για την κυβέρνηση.
Στις 7. 9. 2003, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης εξαγγέλλει από τη ΔΕΘ παροχές ύψους 1,7 δισ. ευρώ, το πολύφημο «Πακέτο Σημίτη», το οποίο παρουσιάστηκε ως «Χάρτα Σύγκλισης» με την κατάσταση της Οικονομίας στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.
Το «Τσοβόλα δώστα όλα» που είχε εκστομίσει από το προεκλογικό μπαλκόνι ο Ανδρέας Παπανδρέου, έμοιαζε καραμελίτσα μπροστά στην τούρτα του Σημίτη.
Κι όμως δεν απέδωσε: οι δημοσκοπήσεις μετά τη ΔΕΘ έδειχναν κατωφερική πορεία για το κυβερνών κόμμα, γεγονός που ανάγκασε τον Σημίτη να παραδώσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στον Γιώργο Παπανδέου, για να αποφύγει ο παινεμένος «εκσυγχρονιστής» την επερχόμενη ήττα.
Η εξαίρεση: Σεπτέμβριος 2009. Η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή τρεκλίζει. Η Οικονομία πάει καλά μονάχα στους αριθμούς, η σκανδαλο-λογία για το Βατοπέδι κυριαρχεί και οι δημοσκοπήσεις είναι συννεφιασμένες για την κυβέρνηση.
Από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής όχι μόνο δεν εξήγγειλε παροχές, αλλά ζήτησε θυσίες από τον ελληνικό λαό! Βέβαια, τον Ιανουάριο του ίδιου έτους είχε εξαγγείλει ορισμένα μέτρα με προεκλογική χροιά και στόχευση (άρση του αφορολόγητου για ελεύθερους επαγγελματίες και παροχές κυρίως σε αγρότες).
Εν πάση περιπτώσει, είτε γιατί ο Καραμανλής έβλεπε ότι χάνει τις εκλογές όσες παροχές και να κάνει, είτε διότι θέλησε έστω την υστάτη στιγμή της θητείας του να δώσει το παράδειγμα πρωθυπουργού που αψηφά το πολιτικό κόστος, το θέμα είναι ότι η στάση του συνιστά αξιομνημόνευτη εξαίρεση.
«Λεφτά υπάρχουν»: Στις 10.9.2009, ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κοζάνη. Εκεί ισχυρίστηκε πομπωδώς και λαϊκίστικα ότι «λεφτά υπάρχουν».
Τρείς μέρες αργότερα, επανέλαβε από τη ΔΕΘ -και ανέλυσε- το σύνθημα αυτό που έμελλε να μείνει αρνητικά στην πολιτική μας ιστορία.
Αρνητικά, πικρά και καταστροφικά για τη χώρα, καθώς ενέσκηψε το δυναστικό Μνημόνιο, για το οποίο δεν ευθύνεται μεν ως πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου (παρά μόνο ως μετέχων σε κυβερνήσεις οι οποίες έστρωσαν τον δρόμο), αλλά για το οποίο δεν προέβαλε την παραμικρή ένσταση ή αντίσταση.
Α! Ο κ.Παπανδρέου «μοίρασε» από την ΔΕΘ 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Από τα λεφτά που… «υπήρχαν».
Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης: Καλπάζοντας προς την εξουσία το 2014, ο Αλέξης Τσίπρας εξαγγέλλει από τη ΔΕΘ το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Υπερφιλόδοξο Πρόγραμμα δέκα σημείων, το οποίο συνεθλίβη κατά το μεγαλύτερο μέρος του από τις ερπύστριες του Μνημονίου που υπέγραψε ως πρωθυπουργός το καλοκαίρι του 2015.
Μεταξύ άλλων περιελάμβανε: Κατάργηση του ΕΜΦΙΑ- Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας- Κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες- Αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ κ.α.
Ελληνόφωνος Ευρωπαίος: Όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία, το 2009, ο Γιώργος Παπανδρέου διόρισε πρόεδρο της ΔΕΘ τον κ. Γιάννη Κωνσταντίνου, δικηγόρο εκ Θεσσαλονίκης. Λίγα χρόνια πρίν, ο κ. Κωνσταντίνου μετέσχε στην παρουσίαση του «Μακεδονικού Αναγνωστικού» (ABECEDAR).
Τότε αυτοπαρουσιάστηκε ως εξής: «Είμαι Ευρωπαίος ελληνόφωνος κεντροαριστερός δικηγόρος»… Στην ίδια εκδήλωση, στην οποία δέσποζε πανό με τον Γκότσε Ντέλτσεφ, ήρωα της Βόρειας Μακεδονίας, ο Παύλος Βοσκόπουλος του «Ουράνιου Τόξου» δήλωσε «Μακεδόνας για πολιτικούς λόγους» και ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης «ελληνόφωνος Σαλονικιός».
Τα σχόλια παρέλκουν. Ειδικά για την επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου… Όσο για τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον θα καταστεί σοβαρό βήμα, από το οποίο θα δίνεται η ακτινογραφία της ελληνικής Οικονομίας και η προοπτική της.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις