Νέος ΕΝΦΙΑ: Η προαναγγελία για τις μειώσεις, τις δόσεις και τη νέα “αρχιτεκτονική”

Νέος ΕΝΦΙΑ: Η προαναγγελία για τις μειώσεις, τις δόσεις και τη νέα “αρχιτεκτονική”
Ακίνητα στο Αιγάλεω. intime

Τον Μάρτιο αναμένεται να καταβληθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ που φέτος θα εξοφληθεί σε 10 δόσεις και θα είναι συνολικά μειωμένος κατά 60 εκατομμύρια.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ, για φέτος, κατά 3%-4% προανήγγειλε μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μάλιστα, ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε πως έως το τέλος Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η άσκηση για τον ΕΝΦΙΑ, όπου σε απόλυτους αριθμούς η συνολική μείωση θα φτάνει τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως είπε με τις κινήσεις αυτές, που προστίθενται στη μεσοσταθμική μείωση 22% που ισχύει από τον Ιούνιο του 2019, η συνολική αποκλιμάκωση αναμένεται να φτάσει πλέον στο 25%. Βέβαια, όπως σημείωσε, παραμένει η δέσμευση για 30% συνολική ελάφρυνση. Δηλαδή εναπομένει και μια επόμενη μείωση 4% για να υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση για «κούρεμα» στο φόρο ακινήτων στο 30%.

Ουσιαστικά οι κινήσεις αυτές έχουν σχεδιαστεί ώστε να απορροφηθούν κατά το δυνατόν οι «κραδασμοί» από τις νέες και αυξημένες, αντικειμενικές αξίες, που ισχύουν από την αρχή του χρόνου στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ουσιαστικά, οι μειώσεις αναμένεται να επέλθουν από την ριζική αλλαγή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ και την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου.

Συντελεστές και εκπτώσεις

Πιο συγκεκριμένα σε σχέση με τους συντελεστές στόχος, με βάση τις πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών, είναι να αρθούν αδικίες σε σχέση με τους δείκτες παλαιότητας που επηρεάζουν το τελικό ύψος του ΕΝΦΙΑ. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση όσα ισχύουν σήμερα, ανακαινισμένα και μη ακίνητα μπαίνουν στο «ίδιο τσουβάλι», ενώ συχνά καταγράφονται ελλείμματα σε άλλους ποιοτικούς δείκτες, με αποτέλεσμα ασυμμετρίες στην αποτύπωση των αξιών για ακίνητα της ίδιας επιφάνειας στην ίδια περιοχή. Έτσι μια πυκνή κλιμάκωση των συντελεστών είναι στο τραπέζι.

Παράλληλα, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο νέο φόρο θα ενσωματωθούν και οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα, με ενδεχόμενες αναπροσαρμογές στα περιουσιακά όρια ώστε να «κουμπώνουν» και στις νέες αντικειμενικές αξίες. Δηλαδή σχεδιάζεται αύξηση σε συντελεστές ή όρια ώστε τα νέα δεδομένα να μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης για τη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία. Να σημειωθεί ότι τώρα ισχύουν μειώσεις 10% – 30% στον ΕΝΦΙΑ ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Συγκεκριμένα ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται:

– 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ.

– 27% για αξία ακίνητης περιουσίας από 60.000 μέχρι 70.000 ευρώ.

– 25% για αξία ακίνητης περιουσίας από 70.000 μέχρι 80.000 ευρώ.

– 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 μέχρι 1.000.000 ευρώ.

– 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Κατά 50% μείωση

Παράλληλα με βάση τη νομοθεσία, σήμερα, προβλέπεται έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Ο συμπληρωματικός φόρος

Επίσης πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι ο συμπληρωματικός φόρος να επιβάλλεται ξεχωριστά και χι εάν το σύνολο της περιουσίας υπερβαίνει τα θεσμοθετημένα όρια. Ήδη, η ομάδα εργασίας δουλεύει πάνω σε πολλά μοντέλα και κλίμακες και μένει να φανεί θα υπάρχουν τελικά αλλαγές σε ότι αφορά τον συμπληρωματικό φόρο για τις επιχειρήσεις. Να σημειωθεί ότι η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και η ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο φαίνεται να κλειδώνει για τα φυσικά πρόσωπα.

Σήμερα για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰. Ειδικά, για τα Ν.Π.Δ.Δ. και τα Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι το όριο πάνω από το οποίο θα υπάρχει “συμπληρωματική” αύξηση στους συντελεστές της κλίμακας υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ θα είναι το ποσό των 250.000 – 300.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας για κάθε ακίνητο.

Το 2021

Για το 2021, όπως αναφέρεται στα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, 68.542 επιχειρήσεις και νομικές οντότητες κλήθηκαν να πληρώσουν για τα ακίνητά τους 216,2 εκατ. ευρώ κύριο φόρο και 278,01 εκατ. ευρώ για συμπληρωματικό φόρο. Κατά συνέπεια ο συνολικός φόρος για τα νομικά πρόσωπα το 2021 ανήλθε σε 494,2 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, το 2021 7.180.009 φυσικά πρόσωπα κλήθηκαν να καταβάλουν ΕΝΦΙΑ ύψους 2,09 δισ. ευρώ εκ των οποίων ο συμπληρωματικός φόρος που επιβλήθηκε σε ιδιοκτήτες με ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ έφτασε τα 368,4 εκατ. ευρώ.

Αν δεν άλλαζε τίποτε στους συντελεστές, με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, τότε ο συνολικός φόρος θα διαμορφωνόταν σε κάτι περισσότερο από 2,8 δισ. ευρώ, από 2,6 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, δηλαδή θα επιβαλλόταν επιπλέον φόρος 200 έως 250 εκατ. ευρώ.

Βέβαια αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, αφού η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή, όταν και άλλαξαν οι αντικειμενικές αξίες, ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από την αύξηση των τιμών ζώνης θα χρησιμοποιηθεί για παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ που θα εξουδετερώσουν τις επιβαρύνσεις για τους περισσότερους φορολογούμενους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα