Κορονοϊός: Η Ελλάδα πρόλαβε την καταστροφή
Ο χαμηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων σε διάστημα 35 ημερών τη στιγμή που μειώνονται και τα "αγνώστου προελεύσεως" περιστατικά είναι σαφής ένδειξη χαμηλής διασποράς της επιδημίας.
- 17 Απριλίου 2020 06:08
Τα μόλις 15 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο, η μείωση των διασωληνωμένων ασθενών, ο μικρός αριθμός θανάτων και τα αυξανόμενα εξιτήρια από τα νοσοκομεία, αποτελούν τη βάση της πεποίθησης ότι τελικά στη χώρα μας προλάβαμε την ανεξέλεγκτη διασπορά του κορονοϊού. Βέβαια το γεγονός αυτό δε σημαίνει ότι ο ιός εξαφανίζεται καθώς ακόμη βρίσκει περιθώρια μετάδοσης, κάτι που διαπιστώνεται και από την ύπαρξη σημαντικού αριθμού κρουσμάτων μη προσδιορισμένης πηγής μετάδοσης. Πάντως χθες ανακοινώθηκαν 15 νέα κρούσματα ο χαμηλότερος αριθμός από τις 11 Μαρτίου.
Όπως σημειώνει ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας τα απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης κρούσματα δεν είναι τόσα πολλά όσα περιγράφοντα με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ (717 σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία). Πολλά από αυτά ιχνηλατούνται και ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί η πηγή μετάδοσης.
Μάλιστα παρά τη συνολική αύξηση των κρουσμάτων αυτά μειώνονται. Για παράδειγμα πριν από 10 ημέρες τα κρούσματα σε σύνολο ήταν 1755 με τα 735 από αυτά να χαρακτηρίζονται ως μη προσδιορισμένης πηγής μετάδοσης. Από τότε συνολικά τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 452 όμως η εν λόγω κατηγορίας μειώθηκε στα 717 όπως αναφέραμε.
Τα συγκεκριμένα κρούσματα θεωρείται ότι είναι αυτά που καθορίζουν την ονομαζόμενη ως “μετάδοση του ιού στην κοινότητα”. Όμως «Δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι από κάτω που δεν έχουμε δει, θα βλέπαμε πολύ περισσότερους θανάτους και νοσηλείες, θα βλέπαμε πολύ περισσότερους διασωληνωμένους. Και αυτοί μειώνονται» αναφέρει ο κ. Τσιόδρας.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ |
|
Μάλιστα διευκρινίζει ο καθηγητής ότι ο συγκεκριμένος αριθμός κρουσμάτων αποτελεί καταγραφή από την αρχή της επιδημίας, όταν είχαμε τη μεγάλη μετάδοση στην κοινότητα και αρχίσαμε να βλέπουμε την άνοδο στα κρούσματα, όταν ήταν πολλά εκείνα στα οποία δεν μπορούσαμε να προσδιορίσουμε την πηγή μετάδοσης.
«Όσο περνούσε ο χρόνος και ιχνηλατούσαμε καλύτερα, τόσο περιορίζαμε και τους κύκλους μετάδοσης. Ταυτόχρονα, ήρθαν και τα κοινωνικά μέτρα, τα μέτρα απόστασης, της φυσικής απόστασης, τα οποία βοήθησαν πάρα πολύ στο να περιορίσουμε ακόμα περαιτέρω τη μετάδοση και αυτά τα κρούσματα άρχισαν να μειώνονται σιγά-σιγά» τονίζει ο κ. Τσίοδρας.
Αναφέρει ακόμη ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι υπάρχει από κάτω μας κάποιο τεράστιο «παγόβουνο» ανθρώπων που μεταδίδουν τον ιό ο ένας στον άλλον.
Για τον αριθμό των κρουσμάτων μη προσδιορισμένης πηγής μετάδοσης ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρει ότι «το νούμερο αυτό δεν είναι πραγματικό με την έννοια που αναφέρεται. Προφανώς είναι το σύνολο των περιστατικών που δεν σχετίζονται με αφίξεις από το εξωτερικό, που δεν σχετίζονται με συγκεκριμένους κύκλους. Σε κάθε περίπτωση, η ιχνηλάτηση που γίνεται είναι εξαιρετικά σημαντική και δεν διαρκεί μόνο στην φάση των πρώτων ωρών, αλλά διαρκεί μέχρι εκείνου του σημείου που μέσα και από διάφορα σενάρια που τρέχουμε, θα μπορέσουμε να δούμε από πού μπορεί να μεταδόθηκε ο ιός».
«Τα πραγματικά αγνώστου προελεύσεως κρούσματα που νοσούν, νομίζω ότι είναι διψήφιος αριθμός. Και σε αυτά υπάρχουν τα σενάρια του από πού μπορεί να έχει προέλθει η νόσος και αναλόγως προσπαθούμε να τα στεγανοποίησουμε. Κάθε ένα από αυτά τα κρούσματα τα αντιμετωπίζουμε σαν μια ξεχωριστή περίπτωση και η ιχνηλάτηση που γίνεται σε κάθε επίπεδο, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα έχουμε την οποιαδήποτε εξάπλωση της νόσου, είτε σε επίπεδο κοινότητας ή σε επίπεδο οικογενειακού περίγυρου υποστηρίζει ο κ. Χαρδαλιάς.
Θα πρέπει πάντως να τονιστεί, ότι η μικρή διασπορά δεν προάγει την άρση των μέτρων άμεσα. Το καλύτερο σενάριο θα ήταν να έχει νοσήσει το πολύ το 0,5% του πληθυσμού που αποτελεί με βάση τα διεθνή δεδομένα το πλέον θετικό σενάριο. Αυτό μεταφράζεται σε κάτι περισσότερο από 50.000 κρούσματα. Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν πως αν από αυτά ακόμη και ένα μικρό ποσοστό είναι τώρα ενεργό, δεν θα αργήσει να διασπείρεται ραγδαία.