Κατηγορηματικά αντίθετο το Κίνημα Αλλαγής στο “γερμανικό μοντέλο” για τον εκλογικό νόμο
Δεν το δέχεται ως βάση συζήτησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρότι το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα αποτέλεσε πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου και παρότι το συζητούσαν θετικά στελέχη όπως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ποια είναι η πρόταση του ΚΙΝΑΛ για τον εκλογικό νόμο.
- 23 Αυγούστου 2019 08:15
Κατηγορηματικά αντίθετο στην υιοθέτηση του “γερμανικού μοντέλου” για νέο εκλογικό σύστημα είναι το Κίνημα Αλλαγής, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουν τα “Παιχνίδια Εξουσίας”.
Η Χαριλάου Τρικούπη, μάλιστα, πληροφορούμενη πως το Μέγαρο Μαξίμου συζητά σχετικά σενάρια, προειδοποιεί αρμοδίως πως το “γερμανικό μοντέλο” δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης για συναίνεση σε εκλογικό νόμο που θα ακολουθήσει.
Ως γνωστόν, το “γερμανικό μοντέλο”, που έχει ήδη βρει μιμητές σε χώρες όπως το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία και η Βολιβία, είναι συνδυασμός λίστας και απλής αναλογικής. Ένα μικτό σύστημα, δηλαδή, που οι 299 βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες (απόλυτα πλειοψηφικό σύστημα δηλαδή), ενώ οι υπόλοιποι 299 με απλή αναλογική, ενώ μπορεί να μπει σταυρός και στο πρώτο σύστημα, το πλειοψηφικό! Παράλληλα, όριο εισόδου στη Βουλή έχει καθοριστεί το 5%.
Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θεωρεί ότι το “γερμανικό μοντέλο” είναι σε κάθε περίπτωση “ληστρικό” για τα μικρά κόμματα και, επιπλέον, στις μονοεδρικές, θέτει ουσιαστικά το θέμα της συνεργασίας κομμάτων, κάτι που ούτως ή άλλως στο Κίνημα Αλλαγής απεύχονται, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση στο κόμμα θα επικρατήσουν διαλυτικές τάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το “γερμανικό μοντέλο”, που το συζητούσε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, το είχε υποστηρίξει και ως πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ θετικά το έβλεπε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με στελέχη του ΚΙΝΑΛ να παρατηρούν ότι τότε το κόμμα τους, ως ΠΑΣΟΚ, συγκέντρωνε ποσοστό 35-40% και άρα κέρδιζε από το “γερμανικό μοντέλο” ενώ τώρα είναι κάτω από το 10% και, άρα, θα είναι πολλαπλώς “χαμένο” από την εφαρμογή του συγκεκριμένου εκλογικού συστήματος.
Η Χαριλάου Τρικούπη, συνεπώς, αναμένει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταθέσει την πρότασή του για το νέο εκλογικό νόμο, προσδοκώντας ότι αυτή δεν θα είναι το “γερμανικό μοντέλο” ή παραλλαγή του. Υπενθυμίζει δε συνεχώς ότι βάση συζήτησης δεν μπορεί παρά να είναι η πρόταση του ΚΙΝΑΛ, την οποία παρουσιάζει το news24/7 , είναι η εξής:
A. Ένα δικαιότερο και αναλογικότερο εκλογικό Σύστημα.
Το bonus των 50 εδρών οδηγεί σε επίπλαστες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες και σε διχαστικές λογικές.
Το εκλογικό bonus θα δίδεται μόνο εάν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος. Για ποσοστό 25% δίνονται 20 έδρες bonus και από εκεί και πάνω για κάθε επιπλέον 1% μια έδρα με ανώτατο όριο συνολικού bonus τις 35 έδρες.
Με αυτή την πρόταση αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού, όταν με την ψήφο του εκφράζει την επιθυμία να αναδείξει ένα κόμμα σε αυτοδύναμη Κυβέρνηση.
Αλλιώς θα πρέπει να συγκροτούνται Κυβερνήσεις συνεννόησης και προγραμματικής συνεργασίας, με ευρεία Κοινοβουλευτική και λαϊκή αποδοχή.
B. Την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια, να αποτρέπονται φαινόμενα διαπλοκής και να καθίσταται ευδιάκριτη η σχέση των πολλών με τους εκπροσώπους τους.
Η πρότασή μας αφορά όλες τις μεγάλες περιφέρειες για τις οποίες δεν υπάρχει στους πολίτες η συνείδηση της ενιαίας πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής ενότητας.
Η περίπτωση της Περιφέρειας –Μαμούθ της Β’ Αθηνών αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Γ. Την διατήρηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή στο 3%, ώστε να μην έχουμε διαλυτικά φαινόμενα κατακερματισμού του πολιτικού μας συστήματος.
Δ.Την δυνατότητα ψήφου για τους Έλληνες εκλογείς εξωτερικού.
Οφείλουμε έμπρακτα να εκφράσουμε τον σεβασμό μας στους Έλληνες του εξωτερικού και να κατοχυρώσουμε την δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές, εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων (και κυρίως νέων ανθρώπων), που έχουν μεταναστεύσει λόγω της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια.
Ε. Μέτρα διαφάνειας για την Χρηματοδότηση των Κομμάτων
Ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και των εκλογικών δαπανών ασκείται από επιτροπή υπό την προεδρία Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία συγκροτείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Στην επιτροπή αυτή μετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Με αυτό τον τρόπο παύουν να είναι ελέγχοντες κι ελεγχόμενοι οι πολιτικοί.
Υποχρεωτική ηλεκτρονική ανάρτηση των οικονομικών των κομμάτων στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
”Κόφτης” δαπανών σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού του κόμματος, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της δημιουργίας χρεών
Οι ιδιωτικές εισφορές άνω των 200 ευρώ δημοσιοποιούνται.