Πώς έχουν σήμερα οι οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με την Γαλλία
Εντυπωσιακή αύξηση των ελληνικών εξαγωγών το 2018. Ποια είναι τα κύρια ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα, ο τουρισμός και οι άμεσες γαλλικές επενδύσεις στη χώρα μας. Τι αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία
- 23 Αυγούστου 2019 07:19
Ανοδική πορεία έχουν οι ελληνικές εξαγωγές στη Γαλλία, ενώ ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δυο χωρών ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιδιώκει με την επίσκεψή του στο Παρίσι περισσότερες επενδύσεις στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεί του υπουργείου Εξωτερικών οι ελληνογαλλικές οικονομικές σχέσεις κατά το 2018 έχουν ως εξής:
Διμερές εμπόριο
Κατά το 2018, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 5ετίας, λόγω κυρίως της εντυπωσιακής αύξησης των ελληνικών εξαγωγών, και διαμορφώθηκε σε 3,2 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 9,8% σε σχέση με το 2017.
Κατά το α’ εξάμηνο του 2019, οι ελληνικές εξαγωγές συνέχισαν την ανοδική τους πορεία: +12,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Ωστόσο, ανοδικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές της Ελλάδας από τη Γαλλία (+9,2%) με αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο να παραμένει έντονα ελλειμματικό για τη χώρα μας.
Διμερές εμπόριο Ελλάδος – Γαλλίας (σε εκατ. ευρώ)
Κύρια ελληνικά εξαγόμενα προϊόντα :
- Συσκευασμένα φάρμακα
- Πλάκες και ταινίες από αργίλιο
- Σωλήνες από χαλκό
- Νωπά ψάρια
- Ράβδοι από αργίλιο
Ανοδικές τάσεις κατέγραψαν, επίσης, κατά το α’ 6μηνο 2019 τα παρασκευάσματα διατροφής, τα πετρελαιοειδή, τα φύλλα και ταινίες από αργίλιο, τα προϊόντα ομορφιάς και τα παρασκευασμένα λαχανικά.
Σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα προϊόντα από τη Γαλλία, την 1η θέση καταλαμβάνουν τα φάρμακα και ακολουθούν τα νωπά κρέατα βοοειδών, τα επιβατικά αυτοκίνητα, τα πετρελαιοειδή και τα προϊόντα ομορφιάς .
Τουρισμός
Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της Ελλάδας από τη Γαλλία ανήλθαν σε 954 εκ. ευρώ το 2018, καταγράφοντας μείωση 4% σε σχέση με το 2017 και καταλαμβάνοντας μερίδιο 6% επί των συνολικών ταξιδιωτικών εισπράξεων της Ελλάδας.
Οι αφίξεις Γάλλων τουριστών στην Ελλάδα κατά το 2018 ανήλθαν σε 1,5 εκ. ταξιδιώτες, αυξημένες κατά 7,3% σε σχέση με το 2017. Συνολικά η Γαλλία αποτελεί την 4η σημαντικότερη χώρα προέλευσης τουριστών.
Άμεσες ξένες επενδύσεις
Οι γαλλικές άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Ελλάδα εκτιμώνται σε περίπου 1,4 δισεκ. Ευρώ, με την εν λόγω χώρα να καταλαμβάνει την 5η θέση μεταξύ των ξένων άμεσων επενδυτών στη χώρα μας.
ΑΞΕ της Γαλλίας στην Ελλάδα (απόθεμα σε εκατ. ευρώ)
Οι προτεραιότητες των γαλλικών επιχειρήσεων ως προς την Ελλάδα αφορούν στους εξής κλάδους:
- Βιομηχανία (Lafarge – τσιμέντο, Michelin – ελαστικά, S & B – ορυκτά, Nexans – καλώδια, Safran και Thales – αεροναυπηγική, αμυντικά συστήματα, Schneider – ηλεκτρολογικό υλικό)
- Οχήματα ( PSA Peugeot και Renault)
- Ενέργεια (Ήρων ENGIE, Schneider Electric, DCNS και Total)
- Υποδομές & Μεταφορές (Vinci, CMA-CGM – θαλάσσιες μεταφορές, Geodis, Alstom)
- Καταναλωτικά προϊόντα (Baccarat, BIC, L’Oréal , Hermès, Seb, Dior, Sephora)
- Φαρμακοβιομηχανία (Sanofi-Aventis, Pierre Fabre Farmaka, Biomerieux)
- Δίκτυα διανομής (Leroy Merlin)
- Τρόφιμα (Danone, Délifrance, Groupe-Bel)
- Ασφάλειες (AXA, Groupama, CNP, Crédit Agricole Life, Bureau Veritas Greece)
- Τουρισμός (Accor, Club Med)
Το απόθεμα των ελληνικών ΑΞΕ στη Γαλλία διαμορφώθηκε, σύμφωνα με τη γαλλική Κεντρική Τράπεζα, σε 321 εκ. ευρώ το 2018 και η Ελλάδα βρέθηκε στην 51η θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στη χώρα. Οι σημαντικότερες ελληνικές επενδύσεις στη Γαλλία έχουν πραγματοποιηθεί μέσω θυγατρικών και αφορούν στους τομείς των δομικών υλικών / βιομηχανικών προϊόντων (Lariplast, Πλαστικά Κρήτης, Alumil, Βιοχάλκο, Μαΐλλης, KLEEMANN, EPEXYL), του τουρισμού (Κυριακούλης), φαρμάκων / καλλυντικών (Lavipharm, Gerolymatos, ΦΑΜΑΡ), των τροφίμων και ποτών (Υφαντής, Όλυμπος, Μπουτάρης).