Κορονοϊός: Ανοσία 50% μέσα στο καλοκαίρι προβλέπουν καθηγητές- Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες
Ανοσία για μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι προβλέπουν οι καθηγητές Νίκος Τζανάκης και Αθνάσιος Δημόπουλος.
- 01 Μαΐου 2021 11:28
Ανοσία για το 50% του πληθυσμού στην Ελλάδα μέσα στον Ιούνιο προβλέπει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι “αν έχει εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού κι ένα 10% έχει αποκτήσει και φυσική ανοσία, διότι μολύνθηκε κάποια στιγμή, τότε μιλάμε για ανοσία της τάξεως του 50% τον Ιούνιο, που είναι ένα πολύ καλό ανάχωμα ώστε να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι. Αν πάμε βέβαια στο 60%-70% δε θα έχουμε και κανένα πρόβλημα το φθινόπωρο”.
Ανέφερε μάλιστα οτι “αν εμβολιαστούμε σε ένα ποσοστό 60%-70%, ο ιός θα υποχωρήσει σημαντικά κι ενδεχομένως εκτός ίσως από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και πολυσύχναστους χώρους, από το φθινόπωρο θα πετάξουμε τις μάσκες και θα ζούμε όπως πριν”.
Ο καθηγητής εξήρε τη στάση των νέων στο θέμα του εμβολιασμού λέγοντας πως “η νεολαία δείχνει τον δρόμο και το φρέσκο μυαλό επεξεργάζεται καλύτερα τον κυκεώνα πληροφοριών, έχει την αισιοδοξία μέσα της και με κίνητρο ότι θα πρέπει να ξαναπάρει τη ζωή της πίσω, προχωρούν στον εμβολιασμό. Ενδεχομένως, οι νέοι να έβαλαν τα γυαλιά και σε ανθρώπους άνω των 70 ετών που προτιμούν να κινδυνέψουν τη ζωή τους σχεδόν βέβαια παρά να κάνουν ένα αθώο εμβόλιο”.
Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, έκανε λόγο κι εκείνος για ανοσία το επόμενο δίμηνο. Σχολίασε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι με το που άνοιξε η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας 30-39 ετών υπάρχει μια μαζική συμμετοχή, “η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε το επόμενο δίμηνο να μπορέσουμε να χτίσουμε το συλλογικό τείχος ανοσίας που θα επιτρέψει πλέον την οριστική απαλλαγή από τον κορονοϊό”.
Τόνισε επίσης οτι “υπάρχουν θεραπευτικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση της νόσου. Δε θα υπάρχει ένα φάρμακο. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αντιικά φάρμακα για να αναστείλουμε τον πολλαπλασιασμό του ιού, αλλά σε αυτή τη φάση το βάρος πέφτει στο να αναστείλουμε τη φλεγμονή είτε με τα κορτικοειδή είτε με άλλους παράγοντες που εμποδίζουν ή μειώνουν τη φλεγμονώδη αντίδραση, η οποία είναι αυτή που οδηγεί μερικούς ασθενείς σε πολύ βαριά κατάσταση”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις