ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ: ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
Οι βασικοί σταθμοί για την επιστροφή σε μία σχετική κανονικότητα μετά το Πάσχα. Το χρονοδιάγραμμα και οι ελπίδες της κυβέρνησης για ένα καλύτερο καλοκαίρι.
Και αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό, με την προσδοκία όμως ότι το καλοκαίρι χάρη και στα εμβόλια θα είναι καλύτερο σε σχέση με πέρυσι, αλλά και την ελπίδα ότι αυτό θα είναι το τελευταίο lockdown. Όπως έχει πει άλλωστε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στόχος είναι ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείσει.
Η κυβέρνηση έχει χαράξει έναν οδικό χάρτη άρσης των μέτρων κατά του κορονοϊού για την επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων μετά το Πάσχα με τρεις βασικούς σταθμούς:
- Επαναλειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, αλλά άνευ μουσικής, τη Δευτέρα 3 Μαΐου.
- Επαναλειτουργία νηπιαγωγείων,δημοτικών και γυμνασίων τη Δευτέρα 10 Μαΐου.
- Άνοιγμα του τουρισμού, απελευθέρωση μετακινήσεων από νομό σε νομό και κατάργηση του SMS στο 13033, το Σάββατο 15 Μαΐου.
Οι διαδημοτικές μετακινήσεις τελικά επετράπησαν από τη Μεγάλη Πέμπτη, όμως η υποχρέωση αποστολής SMS παρέμεινε. Και αυτό καθώς αφενός το λιανεμπόριο εξακολουθεί να λειτουργεί με click away και click inside. Αλλά και γιατί κατά τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη η αποστολή SMS έχει… παιδαγωγική αξία.
Με άλλα λόγια είναι ένα μέτρο, που θα διατηρήσει την αίσθηση (ή ψευδαίσθηση) ελέγχου της κατάστασης, εφόσον φυσικά συνεχίσουν οι πολίτες να αποστέλλουν SMS.
Στην κοινή γνώμη έχει πλέον εμπεδωθεί η αίσθηση ότι οι περιορισμοί στην πραγματικότητα θα σταματήσουν μόλις έλθουν οι τουρίστες. Η κυβέρνηση δεν κρύβει εξάλλου την αγωνία της εφέτος ο τουρισμός να πάει καλύτερα από πέρυσι. Εφόσον τον Ιούνιο έχει προχωρήσει το θέμα ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού, η προσδοκία είναι ότι θα αυξηθούν οι τουριστικές ροές.
Μέχρι όμως να ξεκινήσει η τουριστική σεζόν, η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει σε ισχύ όσους περιορισμούς είναι δυνατόν, προκειμένου να μην υπάρξει νέα έξαρση της πανδημίας.
Τα ορόσημα του εμβολιασμού
Κυρίως όμως ποντάρει στην πρόοδο των εμβολιασμών, καθώς το παράδειγμα του Ισραήλεμπνέει αισιοδοξία για το μέλλον, ενώ αντίθετα η περίπτωση της Ινδίαςτρομάζει.
Η πρωτοφανής ανταπόκριση των 30άρηδων στη δυνατότητα εμβολιασμού νωρίτερα με AstraZeneca και το γεγονός ότι οι 40άρηδες κόντεψαν να ρίξουν το σύστημα από το πρώτο βράδυ, ενθαρρύνει την κυβέρνηση. Σύμφωνα δε με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, μέχρι τις 30 Ιουνίου όλοι οι ενήλικες θα μπορούν να εμβολιαστούν.
Δυστυχώς όμως αντικειμενικά ο εμβολιασμός στην Ελλάδα (και γενικότερα στην Ευρώπη) προχωρά με πιο αργούς ρυθμούς από το επιθυμητό. Οι 30άρηδες και 40άρηδες που θα κάνουν αυτές τις ημέρες την πρώτη δόση της AstraZeneca στην καλύτερη περίπτωση θα κάνουν τη δεύτερη δόση αρχές Ιουλίου, άρα θα έχουν ανοσία στα μέσα Ιουλίου. Ενώ ήδη έχουν κλειστεί ραντεβού για την πρώτη δόση μέχρι και Ιούνιο, με τη δεύτερη δόση τον Αύγουστο.
Το πρόβλημα είναι λοιπόν ότι δεν θα έχει προφανώς επιτευχθεί πλήρης ανοσία του πληθυσμού προτού μπει για τα καλά η τουριστική περίοδος. Ωστόσο εκτιμάται ότι ένα μείγμα μέτρων όπως η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, η τήρηση αποστάσεων κλπ και το όλο και μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού που έχει κάνει έστω και μία δόση, θα διασφαλίσει ένα σχετικά κανονικό καλοκαίρι.
Οι ειδικοί άλλωστε εκτιμούν ότι τα κρούσματα θα πέσουν κάτω από 1.000 το καλοκαίρι, ενώ το βασικό είναι ότι ακόμη και εάν νοσήσει κάποιος που έχει κάνει έστω και μία δόση του εμβολίου, αποφεύγει τη νοσηλεία και τις επιπλοκές σε συντριπτικό ποσοστό.
Όπως αποκάλυψε δε η Βάνα Παπαευαγγέλου υπάρχουν σκέψεις οι εμβολιασμένοι να έχουν περισσότερα “προνόμια” σε σχέση με όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Υπάρχουν όμως πολλές ενστάσεις και ερωτηματικά ως προς αυτό το ενδεχόμενο. Πρώτον, εφόσον δεν έχει προσφερθεί η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες όλων των ηλικιών να εμβολιαστούν, πως θα έχουν περισσότερες διευκολύνσεις όσοι θα έχουν κάνει και τις δύο δόσεις. Δεύτερον, εφόσον από τις 15 Μαϊου αρθεί η απαγόρευση των υπερτοπικών μετακινήσεων, ποιες παραπάνω ελευθερίες θα μπορούσαν να έχουν οι εμβολιασμένοι.
Σημειωτέον ότι από τις 15 Μαϊου και μετά αναμένεται να επιτραπεί και η κανονική λειτουργία του λιανεμπορίου, εφόσον θα σταματήσουν και τα SMS, αλλά και να καταργηθεί ηαπαγόρευση κυκλοφορίας. Υπενθυμίζεται ότι από τις 3 Μαΐου, που ανοίγει ξανά η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 23:00.